Ako ste napadnuti dok nosite novinarski prsluk, to je potencijalno ratni zločin

Pozvano na podršku kampanjama IFJ-a za isticanje prijetnji slobodi medija u Ukrajini, Jemenu i Palestini

Ako ste napadnuti dok nosite novinarski prsluk, to je potencijalno ratni zločin
foto: al jazeera

Nacionalna unija novinara (NUJ) organizirala je webinar kako bi ukazala na važnost sigurnosti novinara, na kojem su govorili pravni stručnjaci Međunarodne federacije novinara (IFJ) koji vode tužbe pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog izraelskog sistemskog ciljanja palestinskih medijskih djelatnika.

Na događaju, kojim je predsjedavao zamjenik generalnog sekretara IFJ-a Jeremy Dear, učestvovali su i Lina Kushch, ukrajinska novinarka i prva sekretarka Nacionalne unije novinara Ukrajine, jemenski novinar Sami Al-Ansi i Jennifer Robinson, iz Doughty Street Chambers, australske organizacije za ljudska prava i advokat koji radi s IFJ-om na razotkrivanju izraelskih zločina protiv novinara.

Lina Kushch je strastveno govorila o situaciji s kojom su se ukrajinski novinari susreli tokom ruske invazije, ističući da je pošteno i etičko izvještavanje važnije nego ikad te da je “govoriti istinu” o ratu najbolji način pomoći.

– Institucionalna solidarnost iznimno je važna za naše članove jer pomaže spasiti živote ukrajinskih novinara, pomaže evakuirati novinare, pomaže im da se smjeste i dobiju opremu ili drugi oblik hitne podrške – dodala je.

Sami Al-Ansi je govorio o ratu u Jemenu i teškim uvjetima rada za novinare koji izvještavaju na terenu.

– Između 700 i 1.000 novinara raseljeno je unutar ili izvan Jemena. Većina njih trenutno živi u Egiptu i to zbog prijetnji, ubistava i nedostatka sigurnog radnog okruženja. Sloboda govora u Jemenu više ne postoji – rekao je.

Al-Ansi je također pozvao na podršku četvorici jemenskih novinara osuđenih na smrt zbog njihovog izvještavanja, a za koje je IFJ pokrenuo kampanju spašavanje njihovih života.

Jennifer Robinson govorila je o sistemskim napadima na novinare u Palestini i podnošenju tužbe Međunarodnom krivičnom sudu uime IFJ-a, Palestinskog novinarskog sindikata (PJS) i Međunarodnog centra za pravdu za Palestince.

Robinson je ukazala na ovosedmično ubistvo Shireen Abu Akleh kao na posljednji šokantni primjer represije koju su pretrpjeli palestinski medijski radnici na terenu i zašto je ključno pozvati Izrael na međunarodnu odgovornost za ratne zločine.

– Novinari igraju ključnu ulogu, ne samo da nam pokazuju brutalnost i užas sukoba i njegovih vrlo ozbiljnih smrtnih posljedica, već i da je materijal važan za nas kao advokate u pozivanju vlada na odgovornost za te zločine – rekla je.

– Ako ste napadnuti dok nosite novinarski prsluk, poput Shireen Abu Akleh, to je sasvim očito protuzakonito i potencijalno znači ratni zločin. Svakako se nadamo da će se to ispravno istražiti i razmotriti – dodala je.

IFJ je bio aktivan u osudi ove vrste namjernog ciljanja novinara. Ako izraelski dužnosnici budu procesuirani zbog ciljanja na novinare, to će se shvatiti ozbiljno i bit će posljedica, najavila je Robinson.

Govornici su zahvalili članovima NUJ-a na solidarnosti i pozvali ih da se i dalje zalažu za novinare i novinarstvo te da podrže kampanje IFJ-a za isticanje prijetnji slobodi medija u Ukrajini, Jemenu i Palestini.

Izvor: IFJ

About The Author