ДЕСЕТ ГЛАДНИХ „НЕКТАРА“: Обустављена истрага против Николаса Пенија

Републичко јавно тужилаштво обуставило је истрагу против директора Бањалучке пиваре Николаса Пенија (Nicholas Penny) чиме је стављена тачка на још једну причу о пропустима у милионској приватизацији у Републици Српској.

ДЕСЕТ ГЛАДНИХ „НЕКТАРА“: Обустављена истрага против Николаса Пенија
Foto: nezavisne.com

Адреса: Кајманска острва

Удружење малих акционара „Спас Пиваре“ прије четири године поднијело је Специјалном тужиластву Републике Српске кривичну пријаву против „Altima Global Special Fund LTD“ са сједиштем на Кајмаканским острвима и „Altima UK Value Investment Limted“ са сједиштем такође на Кајмакансим острвима и Николаса Пенија за незаконито пословање и прање новца.

Акционари су у пријави навели да су их власници оштетили за 22 милиона КМ, тако што су већи дио капитала предузећа пребацивали на рачуне на Кајмаканским Острвима, гдје је сједиште фирме „Алтима“ једног од већинских власника, а пивару довели до пропасти.

Специјално тужилаштво РС, након што је анализирало кривичну пријаву, одлучило је да цијели случај 17. августа 2015. године пребаци у Сарајево. Предмет је двије године стајао у Тужилаштву БИХ. И државно тужилаштво је анализирало све оно што су мали акционари навели у пријави и одлучили да то није у њиховој надлежности.

Предмет су вратили поново у Бању Луку. Тачније, на адресу Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала сматрајући да се ради о кривичним дијелима из надлежности Републичког јавног тужилаштва. Закључили су да се ради о кривичним дјелима злоупотребе овлашћења у привреди, несавјесног пословања, прања новца, злоупотребе службеног положаја или овлашћења и несавјесног рада у служби.

Занимљиво је да је Републичко јавно тужилаштво предмет првобитно пребацило Тужилаштву БИХ сматрајући да то није у њихов надлежности. Након што им је предмет поново враћен ипак су одлучили да се позабаве Бањалучком пиваром, али су само закључили да неће спроводити истрагу. Напрасно су донијели одлуку да у поднесеним пријавама, пратећој докуменатцији и прикупљеним обавјештењима нема основа сумње да су пријављени починили наведена кривична дјела.

– У поступку разматрања основаности навода поднесене пријаве којима се, између осталог, указује на одређене неправилности, односно незаконите радње које су наводно починили „Altima Global Special Fund LTD“ са сједиштем на Кајмаканским острвима и „Altima UK Value Investment Limted“ са сједиштем на Кајмаканским острвима, Николас Пени и НН лица, односно за које подносилац пријаве претпоставља да су исти починили, неспорно указује да су изнесени само паушални и неаргументовани закључци, без конкретних описа радњи којим би се поткријепиле наведене тврдње – наведено је у наредби о обустављању истраге Републичког јавног тужилаштва.

Кузмановић: Тужилаштво штити лопурде

Представници Удружења малих акционара „Спас Пиваре“ са доказима који, како тврде, ништа не значе домаћим правосудним институцијама ићи ће у Стразбур. Предсједник Удружења малих акционара „Спас Пиваре“ Неда Кузмановић за ИЗВОР каже да је више него очигледно да „Тужилаштво штити лопурде“. Власници Пиваре су, додаје она, ово предузеће узели без иједног пфенига. Нису ништа платили, а 22 милиона КМ су пребацили на Кајмаканска Острва.

– Нису платили 23 милиона марака за откуп Пиваре. Ово је доказ да се нашим правосудним институцијама не треба обраћати. Пошто је ово лоповлук, имам намјеру да идемо у Стразбур. Прије девет година имала сам 113.983 акција. Касније су ми то умањили и остало ми је 9.931 акција. Они су то узели као покриће губитка. Направили су губитак да би узели наше акције. Велики играчи су у то били уплетени. Ни тадашња власт нам ништа није помогла – каже Кузмановић.

Удружење малих акционара „Спас пиваре“ је својевремено тражило састанак у Влади Српске са тадашњом премијерком Жељком Цвијановић. Намјера им је, како кажу, била да и Жељки Цвијановић документовано укажу на низ пропуста у милионској приватизацији овог стратешког предузећа и некадашњег бањалучког гиганта.

Очекивали су датум састанка са премијерком, али добили су писмени одговор да се обрате ни мање ни више него Министарству пољопривреде које је постало надлежно за Пивару. Међутим, у Министарство пољопривреде кажу да немају никакве ингеренције када је у питању Бањалучка пивара, односно њена приватизација.

Мали акционари су у кривичној пријави навели да су фирме са Кајмаканских Острва 2005. године на незаконит начин, новцем сумњивог поријекла, купили дио државног капитала Бањалучке пиваре – „Altima Global Special Fund LTD“ 39,36 одсто, а „Altima UK Value Investment Limted“ 26,48 одсто капитала. Ради се о повезаним правним лицима са сједиштем на Кајманским Острвима, док су Николаса Пенија оптужили да је незаконитим пословањем оштетио буџете Српске и БиХ.

У моменту куповине државног капитала укупан акционарски капитал Пиваре износио је 65,2 милиона КМ. Шест година касније, 2011. године, губитак у износу од 59,5 милиона марака покривен је на терет капитала. Тиме је капитал смањен на 5,7 милиона марака. У 2011. години исказан је губитак у износу од пет милиона марака, чиме је капитал сведен на 687.379 КМ.

Даље се наводи да двије фирме са Кајманских Острва нису испоштовале Уговор о продаји државног капитала у Бањалучкој пивари од 28. маја 2005. године, јер нису створени услови за дуготрајан и стабилан раст и развој предузећа, већ је предузеће сведено на сервис неколицине увезаних лица која су се енормно обогатила на рачун буџета РС и БиХ.

Бањалучка пивара је својевремено имала око 4.500 малих акционара, а данас их је свега неколико. Ружа Кузмановић је у Бањалучкој пивари радила 33 године. За наш портал је испричала како је изгубила готово све акције и на који начин су преварени мали акционари.

– Преко 4.000 малих акционара је оштећено. То је све било организовано. Годинама се ишло на то да се уништи радничка класа. Ја сам имала око 62.000 акција. Они су то нама готово све узели у своје власништво, у корист капитала. Ми више не располажемо тиме. Они су законски покрили себе, јер им је на руку ишао систем. Бирали су сва средства. Истини за вољу, мале акционаре нико није заштитио. Тужилаштво је све скинуло са себе – казала је Кузмановић.

Глушац д.о.о.

Занимљиво је да је наредбу о обустављању истраге потписала Републички јавни тужилац Драгица Глушац за чије се име вежу бројне афере. Глушац је била тужилац Тужилаштва БиХ која је водила истрагу против Кемала Чаушевића. Глушац је била и тужилац у предмету Владо Делић и други у којем се оптуженима суди за организовани криминал у вези са царинским преварама, прањем новца и тешком крађом.

Глушац је за тужиоца БиХ именована 2010. године и за то вријеме је одговорна за пропаст акције „Стока“ и случаја „Гибралтар“ (маркетиншка афера тешка пет милиона КМ). У септембру 2016. године, одлуком предсједника Високог судског и тужилачког савјета Милана Тегелтије, пребачена је у Републичко јавно тужилаштво.

Г. Дакић/ИЗВОР.ба

Текст је произведен у оквиру медијског pool-а Мреже ACCOUNT (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

About The Author