ŽENA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA: Zašto su nam važne godine Brigitte Trogneux?

IZDVAJAMO

Brigitte Trogneux je došla u medijski fokus još prije dvije godine, kad je Macron postao ministar finansija u vladi Françoisa Hollandea, a naslovi su tada bili tipa “Ministar oženio profesoricu”. Ali tek kad je postao predsjednički kandidat, a potom i došao na čelo države, postalo je jasno da će mediji iskorištavati dobnu razliku kad god budu mogli, puneći TV programe, novinske stupce ili sadržaje portala svim vjerovatnim i nevjerovatnim stvarima. Išlo se i dotle da su Macronov brak opisivali kao paravan koji skriva činjenicu da je on homoseksualac te da je u ljubavnoj vezi s Mathieouom Galletom, šefom radijske kuće Radio France.

ŽENA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA: Zašto su nam važne godine Brigitte Trogneux?

Fascinacija brakom Emmanuela Macrona odavno je prešla granice pristojnog. Malo je medija koji nisu ismijavali ovu vezu

Vjerovatno ne postoji medij u Francuskoj, Evropi ili svijetu koji, baveći se novim predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom nije spomenuo činjenicu da je oženjen 24 godine starijom Brigitte Trogneux. S akcentom na “24 godine starija”. Kuriozitet se pretvorio u toliko eksploatisanu informaciju da su i čitatelji, posjetioci portala regiona i Evrope upozoravali svoje izvore informacija da su pretjerali. Stvar je otišla toliko daleko pa je britanski Daily Mail kontaktirao stručnjake za modu, estetsku hirurgiju i fitness da komentiraju njezin izgled. U tekstu radnog naslova “Kako Macronova supruga prkosi svojim godinama”, Brigitte su ogolili do kože: objasnili kako sigurno ima ljuspice na zubima, zaključili kako je uradila mini face lifting te koristila botoks, zatim se, pod pretpostavkom da žene njezinih godina gube kosu, složili kako je ugradila ekstenzije te da dobro osmišljena frizura vješto pokriva bore na vratu, pohvalili njezin metabolizam zahvaljujući kojem ima vitku liniju… Ukratko, nije ostalo ništa na Brigitte Trogneux, od izgleda do stila, a da se nije našlo u ovom i sličnim tekstovima objavljivanim od momenta kad je Macron postao predsjednik Francuske.

Karikatura Charlieja Hebdoa

Prilog opsjednutosti godinama Prve dame nije propustio dati ni francuski satirični magazin Charlie Hebdo, objavivši na naslovnici karikaturu na kojoj Macron drži ruku na trbuhu svoje “trudne” supruge, uz naslov “On će učiniti čuda”. Korisnici društvenih mreža karikaturu su etiketirali “jadnom”, “seksističkom” i “grubom”, dok su tviteraši pribjegli pogrdnim izrazima izražavajući nezadovoljstvo ovakvom naslovnicom.

Pažnja koju su zadobile godine Brigitte Trogneux, odnosno dobna razlika između nje i supruga, odavno je prešla granicu pristojnosti, a time se pozabavila i hrvatska spisateljica Vedrana Rudan. “Francuski predsjednik Emmanuel Macron ima 40 godina, a njegova žena Brigitte Trogneux 64. Ne postoji medij u liberalnoj Francuskoj koji ovu vezu nije izvrgnuo ruglu. Majka i sin. Učiteljica i učenik. Baka i unuk. Oprez, perverznjakinja na putu! Peder sakriven pod staričinom suknjom. Nitko od francuskih ili svjetskih psihijatara i stručnjaka za posebno bolesna ponašanja nema odgovora kako dvoje ljudi različitog spola može toliko godina biti skupa, a razlika u godinama je četvrt stoljeća u ‘korist’ žene”, piše Rudan u tekstu “Zašto volimo dečke”.

“Predsjednički kandidat oženio svoju nastavnicu”; “Političar se kao tinejdžer ludo zaljubio u 24 godine stariju učiteljicu”; “Ljubavna priča koja je šokirala svijet”; “Od učiteljice, preko ljubavnice, do francuske Prve dame”; “In je biti sa starijom – francuski predsjednik predvodi u rušenju ljubavnih tabua”; “Ima 39 godina i sedam unuka zahvaljujući 24 godine starijoj supruzi”; “Zašto je odjenula farmerke na dan izbora?”; “Znate li da je bila Macronova profesorica u srednjoj školi?”; “Otkrivamo da je u razred s Macronom išla i njezina kćerka”; “Kako je Brigitte ‘ulovila’ Macrona”; “Glavna tema je Macronova 64-godišnja supruga, no morate vidjeti njezine kćeri”… Ovo su samo neki od naslova domaćih, regionalnih i stranih medija. Brigitte i razlika od, kako kaže Rudan, četvrt stoljeća u njenu korist, novinarima je fascinantna, omamljujuća činjenica koju stavljaju u naslove, pozivajući tako čitatelje da provjere kako je tako nešto uopšte moguće. Evo i zanimljivog primjera koji sa psihološke strane “dočarava” situaciju: “Stariji muškarci u mladoj partnerici vide trofej, a mladi muškarci kod starijih supruga traže majku”. U tekstu objavljenom na portalu 100posto.hr, psiholog Ivan Modrušan navodi kako su u patrijarhatu žene bile mnogo rjeđe u poziciji da mogu birati što se njima sviđa, zato je bilo i mnogo manje veza u kojima su žene starije. No, demokratizacijom društva stega nije takva kakva je bila kroz prošla stoljeća, više žena je došlo u poziciju da sebi mogu ispuniti takvu želju.

S druge strane, muškarci koji traže znatno starije partnerice su, kaže psiholog, vjerovatno propustili riješiti neke stvari koje su trebali razriješiti s majkom: “Traže nekakvu mamicu, bilo zato što je nisu mogli imati kada im je trebala. Ili su po prirodi takve osobe da im treba malo dominantnija i iskusnija osoba jer tako bolje funkcioniraju”, kazao je psiholog. Ne znamo šta bi na ovakve izjave rekli Brigitte i Emmanuel Macron, ali evo razloga da opet citiramo Vedranu Rudan, koja se bez dlake na jeziku obračunava s društvom koje dame određenih godina stavlja u kalup što im ga je samo napravilo: “Nema zemlje na Zapadu, leglu civilizacije, koja drži da je žena u šezdeset i četvrtoj išta više osim nečega što bi se trebalo baviti odbjeglim mužem, unucima, a ako ih nema, onda služiti svojoj ostarjeloj djeci. Svako ponašanje izvan tog okvira drži se ispadom koji bi se morao rješavati elektrošokovima kad već lomače nisu legalizirane. Žena je starica u trideset i devetoj, muškarac umire mlad u devedesetoj.”

Mala društvena osveta

Slučaj “francuska Prva dama” izrodio je i drugačije vrste novinarskih tekstova i priloga, pa tako Washington Post piše o Francuskinjama koje brojke iz braka Brigitte i Emmanuela slave kao  pobjedu: Francuskinje: već je bilo i vrijeme glasi naslov teksta u kojem jedna pariška poduzetnica razliku u godinama naziva “malom društvenom osvetom”. “Zašto se ne možemo udati za mlađe muškarce? Ja sam stalno u vezi s mlađima”, kaže ona, te dodaje: “Normalno je vidjeti muškarca s mlađom ženom. Zato je meni divno da vidim da se dešavaju i suprotne situacije.”

Brigitte Trogneux je došla u medijski fokus još prije dvije godine, kad je Macron postao ministar finansija u vladi Françoisa Hollandea, a naslovi su tada bili tipa “Ministar oženio profesoricu”. Ali tek kad je postao predsjednički kandidat, a potom i došao na čelo države, postalo je jasno da će mediji iskorištavati dobnu razliku kad god budu mogli, puneći TV programe, novinske stupce ili sadržaje portala svim vjerovatnim i nevjerovatnim stvarima. Išlo se i dotle da su Macronov brak opisivali kao paravan koji skriva činjenicu da je on homoseksualac te da je u ljubavnoj vezi s Mathieouom Galletom, šefom radijske kuće Radio France.

Nije bilo puno medija koji su naveli kako je jednaka dobna razlika između Donalda Trumpa i njegove 24 godine mlađe supruge Melanije. I to nikako nije bio razlog “medijske uzbune” ni s ove, ni s one strane bare. To je, valjda, društveno prihvatljivija situacija.

About The Author