Vijeće za štampu i online medije u BiH osudilo odnos vlasti u RS prema medijima

Uvođenjem klevete u krivično zakonodavstvo novinari bi iz sfere građansko-pravne odgovornosti ušli u sferu krivične odgovornosti koja podrazumijeva i moguće zatvorske kazne

Vijeće za štampu i online medije u BiH osudilo odnos vlasti u RS prema medijima
Foto: Analiziraj.ba

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini osudio je pokušaje vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska da se stave u ulogu glavnog nadzornika medija, upozoravajući da, pod krinkom nastojanja da se “poboljša medijska scena u BiH” i spriječi širenje lažnih vijesti, stoji opasna i neprihvatljiva namjera da se mediji stave pod kontrolu.

Nastojanja da se pokušaj potpunog nadziranja medija i gušenja slobode izražavanja opravda nedostatkom samoregulacije za svaku je osudu, naveli su u saopćenju, jer je svima jasna krivica onih koji već kontroliraju poslušne medije i žele ugasiti drugu stranu koja je jedno od svetih pravila novinarstva.

– Ovim se utire put svima onima koji žele ograničiti slobodu medija te vlastima dodjeljuje uloga onih koji odlučuju šta je istina, a novinare i medije izlaže kaznama ako napišu ono što se vlastima ne sviđa – naveli su iz Vijeća za štampane i online medije u BiH.

Podsjećaju da je Vijeće za štampu i online medije u BiH, kao najstarije u ovom dijelu Evrope i koje djeluje 21 godinu u prošloj godini zaprimilo 1.073 žalbe, od čega je 850 riješeno samoregulacijom. Od toga, 359 žalbi, koje su uložili advokati, također je riješeno samoregulacijom.

Broj žalbi koje je Vijeće za štampu i online medije u BiH zaprimilo uvjerljivo je najveći u poređenju s drugim vijećima u regiji te je dokaz kako medijska zajednica itekako vodi računa o etici, podizanju profesionalnih standarda i svojoj ulozi u društvu, stava su.

Napominju da se ponovnim uvođenjem pojma klevete kao krivičnog djela u sferu krivičnog zakonodavstva ne bi postigli ciljevi koje najavljuje RS te bi novinari iz sfere građansko-pravne odgovornosti ponovno ušli u sferu krivične odgovornosti koja podrazumijeva i moguće zatvorske kazne.

– To zasigurno neće pridonijeti ulozi medija u društvu, odnosno poštivanju potrebe građana za tačnim, korisnim, pravovremenim i relevantnim informacijama, na argumentima zasnovanoj kritici društvenih pojava i procesa te pravu na pravedan komentar – podvlače u tom regulatornom tijelu.

Pozvali su sve relevantne faktore u državi i predstavnike međunarodne zajednice da hitno reagiraju i spriječe opasne namjere, skrivene pod krinkom istine i regulacije, i spriječe gušenje slobode medija u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Fena

About The Author