U Sarajevu otvorena izložba “Duša Srebrenice” fotografa Midhata Poturovića

Autor smatra da je veoma važno preuzeti odgovornost za sve što se događa u bh. društvu te svakodnevno graditi i čuvati mir

U Sarajevu otvorena izložba “Duša Srebrenice” fotografa Midhata Poturovića

U Foto-galeriji Jelićeva u Sarajevu otvorena je izložba “Duša Srebrenice” autora Midhata Poturovića, bosanskohercegovačkog fotografa i fotoreportera.

U “Dušu Srebrenice” pretočene su vlastite emocije autora koje je osjetio tokom boravka u gradu Srebrenici, a naglasak je stavljen na odnos prema prošlosti koja se ne smije i ne može zaboraviti, kao i na njegovanje sjećanja na sve nevino stradale i bolne sudbine koje su ih zadesile.

Kako je istaknuo Poturović, svaka godišnjica genocida je ostavila veliki trag na njegov rad i u Srebrenicu je išao kako bi radio na pričama o životu u tom gradu – o odnosu mladih generacija koje odrastaju učeći različite priče o dešavanjima u prošlosti, o ulozi umjetnosti u Srebrenici, memorijalizaciji i čuvanju sjećanja na ubijene, preživjelim Srebreničanima koji sve ove godine traže svoje najbliže i ljudima koji tu žive prije i poslije svakog 11. jula.

– Sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu, jer pripadam generaciji koja je tokom rata bila dijete. Preživjeli smo rat, naslijedili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Zbog toga je jako važno kakav je naš odnos prema prošlosti – kazao je.

Smatra da je veoma važno preuzeti odgovornost za sve što se događa u bh. društvu te svakodnevno graditi i čuvati mir, otvoreno pričati o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti.

– Sve dok smo okruženi nepravdom, nemamo pravo okretati glavu ili zatvarati oči kako bi se štitili od bilo koje tragedije koja se dešava oko nas – naglasio je Poturović.

Midhat Poturović rođen je 1985. godine u Sarajevu. Za fotografiju se zainteresirao u ranim studentskim danima, pokazujući najveći interes za dokumentarnu fotografiju. Narednih godina znatiželja i želja za prikazivanjem istine, prerasla je u profesiju fotoreportera.

Djetinjstvo provedeno u opkoljenom Sarajevu uticalo je jednim dijelom na prepoznavanje fotožurnalizma kao karijere. Potreba da dokumentira i pokaže promjene u post-konfliktnom društvu i okruženju, da radi na društvenim temama, kao i pričama o svakodnevnom životu, postali su njegova trajna odrednica. Fotografijama nastoji da potakne gledatelja da razmišlja, pokrene empatiju ili da nadu.

Osnivač je Udruženja BH FOTOGRAFI, jedinstvenog udruženja fotografa u BiH. Njegovi radovi pored BiH bili su izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Španiji, Srbiji i Turskoj. Dobitnik je više  prestižnih fotografskih priznanja.

Izložba će biti otvorena do 10. augusta 2020. godine.

Izvor: Mreža za izgradnju mira

About The Author