TVSA I RTVTK: VRPCE, SVEČANOSTI I MUNJEVITI RAZVOJ NA SVIM NIVOIMA

IZDVAJAMO

Da se izbori održavaju i u Tuzlanskom kantonu vidljivo je iz priloga o otvaranju tunela Karaula emitovanog 27. septembra. Bez obzira na činjenicu da je tunel s magistralnom cestom priključen privremenim prilazima, termin održavanja lokalnih izbora uslovio je užurbani završetak radova na ovom projektu. Pored člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, koji nas je informisao da je “Bosna i Hercegovina planinska zemlja i da nama valja napraviti, ako Bog da, još stotinu tunela”, ovo je bila prilika i lokalnim političarima za vlastitu predizbornu promociju. Pozitivne refleksije skraćenja puta između Tuzle i Sarajeva za četiri kilometra, prema riječima premijera Bege Gutića i ministra Mirsada Gluhića, bit će od ogromnog značaja za Tuzlanski kanton, a samim tim ovaj kanton će dobiti na važnosti. Za Jusufa Čavkunovića, načelnika opštine Kladanj, puštanje u promet tunela drastično će se odraziti na zainteresiranost investitora za ulaganje u ovu opštinu. Ovaj nadrealni prilog Maide Burgić, u kojem smo mogli vidjeti i vatromet ispred tunela i čuti nevjerovatna predizborna obećanja, završen je izjavom Ljube Pravdića, direktora JP ceste FBiH, dok smo u pozadini slušali neidentificiranu muzičku numeru.

TVSA I RTVTK: VRPCE, SVEČANOSTI I MUNJEVITI RAZVOJ NA SVIM NIVOIMA

Kako se bliže izbori, tako raste i broj presječenih vrpci te grandioznih riječi o Bosni i Hercegovini, zemlji velikih šansi i nezapamćenog progresa. Strani investitori nadiru u buljucima, a zavodi za zapošljavanje dobijaju nove, ultramoderno opremljene prostorije

 

TVSA: ENERGETSKOM EFIKASNOŠĆU DO NOVOG MANDATA

26. – 29. septembar 2016.

INVESTICIJA ZA VIJEST: Kao i druge do sada monitorisane kantonalne televizije, centralni dnevnik TVSA obiluje prilozima o otvaranju renoviranih škola, sanaciji komunalnih problema, kapitalnim investicijama, kreiranju ambijenta za lakše otvaranje firmi te generalno uspjesima četverogodišnjeg mandata sadašnje lokalne vlasti. Upravo u tom kontekstu možemo posmatrati objavljene priloge o  otvaranju renoviranog doma zdravlja u opštini Novi Grad, završetku radova na renoviranju škole “9. maj”, svečanom otvaranju igrališta u sarajevskom naselju Pofalići, a kao eklatantan primjer političkog marketinga  izdvajamo  prilog emitovan 28. septembra o otvaranju  biblioteke u Srednjoj školi metalskih zanimanja na kojem su prisustvovali i prerezali svečanu vrpcu kandidat za načelnika opštine Centar Nedžad Ajnadžić te resorni ministar Elvir Kazazović.

ŠTA JE SPORNO? Dok nam se emituju snimci i izjave djece iz renoviranih osnovnih škola  te pripremljene izjave okupljenih ministara i načelnika, ostaje nejasno kako kolege novinari ne postavljaju jedino logično pitanje. Kako je moguće da se osnovna škola izgrađena 1977. godine, a koja je u ratu pretrpjela znatna oštećenja, renovira tek 2016. godine, s tim da je svečano otvorenje tempirano nekoliko dana prije izbora? U prilogu objavljenom 27. septembra, Amra Hamzić uzela je izjave od ministra Čedomira Lukića, ministra Elvira Kazazovića, premijera Elmedina Konakovića i načelnika Hamde Ejubovića, ali nije obezbijedila odgovor na ovo pitanje, niti je na bilo koji način ukazala na činjenicu da se otvaranje škole u ovom trenutku može posmatrati jedino kroz prizmu predizborne promocije. Identičan pristup bilježimo u prilogu o otvaranju renovirane osnovne škole u naselju Srednje, opština Ilijaš.

ONI SU KRIVI ZA SVE: Odgovor na pitanje zašto smo čekali četiri godine na završetak renoviranja Doma zdravlja Novi Grad konačno smo dobili u prilogu novinara Suada Karamustafića, koji je objavljen 26. septembra. Kako smo informisani, u obnovu je bilo uključeno 14 aktera, a neki od njih su pravili opstrukcije. To je potvrdio i sveprisutni načelnik opštine Novi Grad Semir Efendić: “Od tada pa sve do danas promijenila su se tri premijera KS-a, tri ministra zdravstva u KS-u, četiri direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i četiri direktora domova zdravlja. Za svaku fazu projekta morali su biti uvijek prisutni svi.” Međutim, odgovor ko je od spomenutih aktera pravio opstrukcije, nismo dobili.

GRAĐANI ILI VLAST: Šta je smisao kantonalne televizije i čija se sredstva izdvajaju za njeno finansiranje? Ukoliko je TVSA privatni emiter premijera Konakovića, načelnika opštine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, načelnika Novog Grada Semira Efendića ili ostatka SDA establišmenta, suštinski nema potrebe za bilo kakvom kritikom. Međutim, pošto se ovaj javni emiter finansira javnim sredstvima, neshvatljivo je da u sklopu monitoringa nismo imali priliku čuti izjave opozicionih političkih predstavnika u Kantonu Sarajevo.

POZITIVNI PRIMJERI: Ukoliko izvještavanje na ovom emiteru posmatramo van konteksta predizbornih kampanja, primjetan je veliki broj kvalitetno i profesionalno urađenih priloga. Izdvajamo prilog od 28. septembra, novinara Nedima Selimbegovića, o sportskim kladionicama i posljedicama koje klađenje ostavlja na mlade ljude. U okviru ovog priloga mogli smo čuti mišljenja više sagovornika te smo informisani da BiH na osnovu broja stanovnika ima najveći broj kladionica u Evropi. Također, kao veoma dobar i zanimljiv prilog možemo izdvojiti izvještavanje Jasmina Begića o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u KS-u.

 

RTVTK: OČEKUJE NAS LIJEPO I SUNČANO VRIJEME

26. – 29. septembar 2016.

NA SASTANKU SA: Pored šturih agencijskih vijesti iz Bosne i Hercegovine, tretirane teme u okviru centralnih dnevnika na RTVTK uglavnom se odnose na servisne informacije iz Tuzlanskog kantona. Fokus uredništva tako je na pružanju bazičnih izvještaja o radu vlade, sastancima resornih ministara te aktivnostima premijera Bege Gutića. Jedan od takvih priloga je izvještaj o štrajku u fabrici TTU. Nakon što smo informisani da je trideset radnika ove firme stupilo u štrajk glađu i da će on trajati dok im se ne ispune uslovi, a to su  uvezivanje radnog staža i isplata plata, premijer kantona Bego Gutić izrazio je žaljenje zbog ove odluke radnika. Bez imenovanja krivaca za iznevjereno povjerenje radnika i odgovornih za katastrofalno stanje u fabrici, premijeru Gutiću omogućeno je da nas još jednom podsjeti na projekt Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja Banovići te činjenicu da je prošle sedmice EP BiH na skupštini donijela odluku o formiranju zajedničke firme koja bi u narednom periodu trebala da kupi dio Tvornice transportnih uređaja.

AKO BOG DA JOŠ STOTINU TUNELA: Da se izbori održavaju i u Tuzlanskom kantonu vidljivo je iz priloga o otvaranju tunela Karaula emitovanog 27. septembra. Bez obzira na činjenicu da je tunel s magistralnom cestom priključen privremenim prilazima, termin održavanja lokalnih izbora uslovio je užurbani završetak radova na ovom projektu. Pored člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, koji nas je informisao da je “Bosna i Hercegovina planinska zemlja i da nama valja napraviti, ako Bog da, još stotinu tunela”, ovo je bila prilika i lokalnim političarima za vlastitu predizbornu promociju. Pozitivne refleksije skraćenja puta između Tuzle i Sarajeva za četiri kilometra, prema riječima premijera Bege Gutića i ministra Mirsada Gluhića, bit će od ogromnog značaja za Tuzlanski kanton, a samim tim ovaj kanton će dobiti na važnosti. Za Jusufa Čavkunovića, načelnika opštine Kladanj, puštanje u promet tunela drastično će se odraziti na zainteresiranost  investitora za ulaganje u ovu opštinu. Ovaj nadrealni prilog Maide Burgić, u kojem smo mogli vidjeti i vatromet ispred tunela i čuti nevjerovatna predizborna obećanja, završen je  izjavom Ljube Pravdića, direktora JP ceste FBiH, dok smo u pozadini slušali neidentificiranu muzičku numeru.    

MAKAZE, NAŠ NAJBOLJI DRUG: Kako presjeći svečanu vrpcu a ne odrezati sebi prst, odnosno kako izvještavati o završetku rekonstrukcije Zavoda za zapošljavanje a ne spomenuti broj nezaposlenih osoba, vidjeli smo u prilogu novinara Senada Mahmutbegovića, objavljenom 29. septembra. Pored podataka o savremenim prostorijama koje je Zavod za zapošljavanje u Banovićima dobio zahvaljujući projektu Vlade Švicarske i Vlade TK-a, mogli smo vidjeti i čuti izjave okupljenih na ovom svečanom otvaranju; međutim, nevjerovatno zvuči podatak da nismo čuli statističke podatke o broju nezaposlenih osoba, niti mišljenja nezaposlenih o značaju otvaranja modernizovanog i renoviranog Zavoda.

ANTIKORUPCIJA I IZBORI: Identično kao i na TVSA, priloga koji aktueliziraju održavanje izbora skoro da i nema. Bilježimo prilog Nerme Gojčinović, emitovan 27. septembra, o edukaciji članova biračkih odbora i pozivu Centralne izborne komisije biračima da provjere lokaciju svog izbornog mjesta. Na RTVTK nisu zabilježeni prilozi o korupciji i nenamjenskom trošenju budžeta. Na TVSA bilježimo prilog sa pres-konferencije Koalicije “Pod lupom”, na kojoj su izneseni podaci o toku predizborne kampanje, kao i korištenju službenih automobila u predizborne svrhe. Tu je i prilog sa konferencije o korupciji u obrazovnom sistemu “Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost” u organizaciji Centra za razvoj medija i analize, Udruženja Infohouse te Omladinskog komunikativnog centra.

About The Author