Turska odbila ponudu Elona Muska da aktivira Starlink

Anonimni visoki turski dužnosnik rekao je da su zahvalni na Muskovoj ponudi, ali da Turska ima dovoljno satelitskog kapaciteta

Turska odbila ponudu Elona Muska da aktivira Starlink
elon_musk_royal_society

Turska je odbila ponudu Elona Muska da aktivira Starlink, SpaceX-ovu satelitsku internetsku uslugu, u zemlji nakon što ju je pogodio smrtonosni potres, javio je Bloomberg.

– Turska vlada još nije odobrila Starlink – tweetao je Musk, dodajući da SpaceX može poslati čim to bude odobreno.

Musk je odgovorio korisniku Twittera koji je rekao da je u Turskoj došlo do “ozbiljnih nedostataka komunikacije” nakon što je potres magnitude 7,8 pogodio jugoistočni dio zemlje u blizini sirijske granice, ubivši stotine ljudi.

Bloomberg je izvijestio kako je anonimni visoki turski dužnosnik rekao da su zahvalni na Muskovoj ponudi, ali Turska ima dovoljno satelitskog kapaciteta, a njezine bazne stanice rade na baterijsko napajanje.

Turski ministar prometa i infrastrukture Ömer Fatih Sayan tweetao je da je važno da komunikacijska infrastruktura nije prekinuta u područjima pogođenim potresom. Dodao je da se često održavaju sastanci kako bi se vidjelo kako se mogu izbjeći prekidi komunikacije.

Nije prvi put da Musk nudi pomoć zemljama u krizi. Milijarder je aktivirao Starlink u Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, nakon zahtjeva Mykhaila Fedorova, potpredsjednika vlade te zemlje. SpaceX je poslao hiljade Starlink internetskih antena Ukrajini i njezinim vojnicima.

Musk je u septembru rekao da SpaceX planira aktivirati Starlink u Iranu zbog prekida interneta tokom protesta zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru.

Izvor: Bloomberg

About The Author