STEPINAC I OKO NJEGA: Papa je, dakle, ljevičar

Ni aktuelnom poglavaru Katoličke crkve ne sviđa se ideja o proglašenju Alojza Stepinca svetim, što je razljutilo neke naoštrene komentatore

STEPINAC I OKO NJEGA: Papa je, dakle, ljevičar

Piše: Vladimir Matijanić

Jorge Bergoglio nastavlja tradiciju ljevičarskih pročetničkih krugova, a ne pape Ivana Pavla II, otkrio je ovih dana Milan Ivkošić, udarno pero Večernjeg lista, ogorčen očitim manjkom entuzijazma aktualnog poglavara Katoličke crkve prema proglašenju Alojzija Stepinca svetim. Papi je Ivkošić najviše zamjerio što je u povjerenstvo o ovom pitanju uključio predstavnike Srpske pravoslavne crkve. “Tako se južnoamerički ljevičar Bergoglio jasno okrenuo protiv Stepinca i Hrvatske te nastavio tradiciju ljevičarskih prosrpskih i pročetničkih krugova i izrovao i pomrsio put koji su s oduševljenjem kanonizaciji Stepinca utirali njegovi prethodnici Ivan Pavao Drugi i Benedikt XVI.”

Ovo je doslovni citat spomenutog autora. Sa svim nespretnostima. Papa je, dakle, ljevičar i, ujedno, pročetnik.

Davnih je godina Miroslav Krleža zapisao kako je nered u rečenicama posljedica nereda u mislima, nered u mislima posljedica nereda u glavi, nered u glavi posljedica nereda u čovjeku, a nered u čovjeku posljedica nereda u sredini. Teško je i slutiti u kakvom se umnom neredu mogu povezati crkvena odgoda proglašenja svetim Alojzija Stepinca, osobe upitnih uvjerenja i kvaliteta, s ljevicom i pročetništvom te u kakvoj se obrazovnoj i intelektualnoj zapuštenosti na isti nivo dovode ljevičari i pročetnici. Tek je sasvim očito u kakvoj sredini osobe s takvim kaosom u mozgu mogu postati udarni autori.

Skoro tri desetljeća otkako je šešeljevsko-miloševićevska propaganda proglasila Ivana Pavla II ustašom, njezin je hrvatski epigon zaključio kako rado papa ide u četnike i valjda zapazio da su od Topole pa do Ravne gore svuda straže poglavara Franje. Samo zato jer u Stepinčevu fanatičnom antikomunizmu, vatrenijem i jasnijem od njegova odnosa prema ustašama, aktualni poglavar Katoličke crkve ne vidi dovoljno svetačkih kvaliteta. Zasad.

Hrvatska zaista očajnički treba rubriku poput Feralove Greatest Shits. Subito!

About The Author