SPIN MAJSTORI O GRUPI “PRAVDA ZA DAVIDA”: Kako se od mirnog i dostojanstvenog okupljanja pravi obojena revolucija

IZDVAJAMO

Usljed kolektivnog ludila koje je zavladalo pri pokušajima da se diskredituje “Pravda za Davida”, u cijelu priču je uključen i astrolog iz Srbije. Naime, i izvjesni astrolog Vladimir Remić ovih dana je na televiziji “Palma plus” odlučio prokomentarisati događaje u Banjaluci.

Tako je Remić nadugačko i naširoko objašnjavao zvjezdane prilike i neprilike koje se spremaju Republici Srpskoj, a u svemu je vidio i građanski rat. Zbog toga, ovaj astrolog šalje poruku upozorenja građanima RS-a koju mu je prenio “tranzitni Mars” nadvijen nad “opasnim aspektima”.

SPIN MAJSTORI O GRUPI “PRAVDA ZA DAVIDA”: Kako se od mirnog i dostojanstvenog okupljanja pravi obojena revolucija

Prišivanjem etiketa revolucionara, otporaša i rušilaca RS-a građanima koji žele da se sazna istina, pokušalo se zaustaviti nezadovoljstvo iskazano na ulici i društvenim mrežama

Prošlo je 60 dana otkako je održano prvo okupljanje građana na Trgu Krajine u Banjaluci koji svakodnevno traže istinu i pravdu u slučaju smrti Davida Dragičevića. Protok vremena nije učinio svoje, zainteresovanost za slučaj je i dalje ogromna, a građani nikad odlučniji da istraju u namjeri da se sazna ko su krivci za gubitak života ovog mladog čovjeka.

Davidov otac Davor Dragičević i dalje uspravno i ponosno stoji svaki dan u 18 časova u centru Banjaluke, boreći se mirno i dostojanstveno za istinu. Ove sedmice je počeo da predaje i krivične prijave Tužilaštvu, a grupa “Pravda za Davida” je dostigla preko 320.000 članova.

Ovakav neočekivan razvoj situacije je upalio alarm među vladajućom svitom Republike Srpske, koja je od početka uzaludno pokušavala obesmisliti proteste građana tvrdeći da se radi o politizovanim okupljanjima. Na kraju, kad su uvidjeli da je đavo odnio šalu, posegnuli su za oprobanom propagandnom metodom, koju su dugo godina upražnjavali na opoziciji.

Obojene revolucije i napad na institucije

Upravo žigosanjem građana koji samo žele da se sazna istina i da napokon pravda dobije puni smisao, prišivanjem im etiketa revolucionara, otporaša i rušilaca RS-a, pokušalo se zaustaviti nezadovoljstvo iskazano na ulici i društvenim mrežama. A kao kanal za širenje ovakvog spina poslužili su razni analitičari, teoretičari, eksperti, profesori i mediji privrženi režimu u RS-u.

Sve je počelo prije nešto više od mjesec dana kada je objavljena prva vijest koja je trebala da diskredituje grupu “Pravda za Davida” i to dan prije velikog okupljanja građana na Trgu Krajine kada je podršku Davoru Dragičeviću dalo oko 10.000 ljudi. Inače, riječ je o tekstu pod nazivom “DRAMATIČNO Tajne službe spremaju haos u Banjaluci”, gdje se navodi kako tragičnu smrt mladića strani obavještajci u saradnji sa bosanskom službom i dijelom opozicije koriste za rušenje Dodika, što je sve potvrdio, kako se navodi,  stručnjak za terorizam i pravljenje političkog haosa Dževad Galijašević. Ovakva vijest, koja je stremila ka stvaranju straha kod građana, prouzrokovala je kontraefekat i izazvala još veći bunt.

Odmah nakon toga, osmišljena je hajka na grupu “Pravda za Davida” i organizatore protesta, koja je postajala sve jača, a propagandni spinovi i napadi sve učestaliji. Uključila su se i prekodrinska nacionalistička udruženja poput “Zavetnika” i “Časti otadžbine” koja su dobila prostor za spinovanje na entitetskim medijima ‒ Radio Televiziji Republike Srpske i agenciji SRNA.

Takođe, u medijima bliskim vlasti nisu mirovali i aktivno su se uključili u stvaranje iskrivljene realnosti i plasiranje vijesti sa ciljem zbunjivanja javnosti, pa su i RTRS i SRNA u više navrata pronalazili sagovornike koji bi “Pravdu za Davida” okarakterisali kao rušilačku organizaciju, potpomognutu od stranih ambasada i bošnjačkih obavještajaca.

Jedan od takvih tekstova je i razgovor sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova koji u okupljanju građana i njihovoj borbi za istinu vidi početak sukoba među Srbima, a posebno je zanimljiv pokušaj RTRS-a da događaje u Banjaluci poistovjeti sa onim u Skoplju od prošle godine.

Podignuta pesnica

Inače, sve ovo su bile samo površne analize, pritoke koje su dopunjavale i jačale glavni spin koji je osmislio Predrag Ćeranić, mastermajnd režima za stvaranje atmosfere obojenih revolucija.

Prvu informaciju koja je trebala da pokrene lavinu događaja koji bi raskrinkali pozadinu protesta u Banjaluci, Ćeranić je stidljivo podmetnuo u svojoj analizi  “Zapad i na Balkanu planira novu državnu fragmentaciju, ali samo – Srbije”, kada je za početnu tačku svog propagandnog plana uzeo stisnutu pesnicu, koju građani Banjaluke drže dok se svaki dan na Trgu izvodi pjesma pokojnog Davida “Klinac u getu”.

On je tad napisao: “Rušenje Miloševića je bio jedan od projekata, organizacija Otpor je bila alat. Podignuta ruka sa stisnutom pesnicom je proizvedena u laboratorijama DARPA-e i lansirana širom svijeta. Možemo li vidjeti ruku DARPA-e u Beogradu, Banjoj Luci? Naravno. Nekad se modifikuje u žutu gumenu patku koju su ulicama Beograda nosili protestanti koji su se protivili ideji ‘Beograda na vodi’ (u Brazilu su ovu patku nazivali ‘CIA patka’) ili se pak ponovo pojavi kao stisnuta pesnica.”

Odmah nakon toga, na portalu Novi standard, izlazi tekst “Da li se u Banjaluci kuva obojena revolucija?”, koji stvara uporišta za dalje spinovanje režimskih plaćenika. Posebno je zanimljiv način na koji se u ovom tekstu protesti u Banjaluci dovode u vezu sa Jermenijom i Arapskim proljećem. Navodno su finansirani od stranih organizacija, pri čemu se kao jedan od glavnih dokaza za tvrdnje koje se plasiraju uzima podignuta pesnica.

U isto vrijeme, portal Sveosrpskoj.com, poznat po stavovima bliskim vlasti u RS-u, objavljuje tekst profesora Srđe TrifkovićaAkcija ‘Pravda za Davida’ nije samo rutinski šarpovski scenario smene režima”, kao još jednu u nizu analiza usmjerenih protiv grupe “Pravda za Davida”.

Na kraju, da poruka koja je smišljena u propagandnim krugovima režima bude jasna i direktna, odlučio se pobrinuti lično Ćeranić, koji je tokom svog gostovanja na televiziji “Palma plus” glasno naznačio da je okupljanje građana u Banjaluci uvod u obojenu revoluciju.

“Očigledno je da se radi o još jednom pokušaju ‘obojene revolucije’, odnosno nastojanja da se promijeni vlast nelegitimnim sredstvima”, izjavio je Ćeranić. On je dodao da taj scenario nije nikakva novost, te da se takvi pokušaji u Republici Srpskoj dešavaju još od 2014. i da su veoma česta pojava.

I ovdje je bio u pravu. Samo što je zaboravio dodati da se ti događaji dešavaju jedino u njegovoj i glavama ostalih takozvanih bezbjednosnih stručnjaka i analitičara koji imaju samo jedan cilj, a to je održavati vlast u Republici Srpskoj putem spinovanja i propagandnog djelovanja.

Šta se iza brda valja, zapisano je u zvijezdama

Za kraj smo ostavili nešto što još nismo imali slučaj da gledamo na ovim prostorima, a za čim je propagandna mašinerija režima u RS-u odlučila da posegne.

Riječ je o astrologiji.

Da, dobro ste pročitali. Usljed kolektivnog ludila koje je zavladalo pri pokušajima da se diskredituje “Pravda za Davida”, u cijelu priču je uključen i astrolog iz Srbije. Naime, i izvjesni astrolog Vladimir Remić ovih dana je na televiziji “Palma plus” odlučio prokomentarisati događaje u Banjaluci.

Tako je Remić nadugačko i naširoko objašnjavao zvjezdane prilike i neprilike koje se spremaju Republici Srpskoj, a u svemu je vidio i građanski rat. Zbog toga, ovaj astrolog šalje poruku upozorenja građanima RS-a koju mu je prenio “tranzitni Mars” nadvijen nad “opasnim aspektima”.

On je u svom nastupu apelovao na građane Republike Srpske i BiH da se čuvaju i da ne učestvuju u revolucijama koje se krčkaju u zapadnim obavještajnim paklenim kuhinjama, jer, kako kaže: “Mnoge NVO će biti uključene u proteste koji se uveliko spremaju u stranim kuhinjama sa ciljem destabilizacije našeg prostora. Događaji u Banjaluci su naznaka šta se iza brda valja. Narode, daj se u pamet!”

Sa ovim, spin majstori su, pored konvencionalnog, zaokružili i astrološki aspekt u svom naumu da od mirnog i dostojanstvenog okupljanja građana naprave obojenu revoluciju. Neuobičajen potez, ali sigurno dobro osmišljen u glavama “velikih propagandnih umova” režima. Na kraju, uvijek se mogu pozvati na onu staru: “Ako lažu Ćeranić i ekipa, valjda ne lažu zvijezde.”

About The Author