SMIJENJENA DIREKTORICA RTCG

Većina u Savjetu RTCG smijenila je direktoricu te medijske kuće Andrijanu Kadiju, što se u dijelu crnogorske i međunarodne javnosti tumači kao vraćanje RTCG-a pod političku kontrolu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). Formalni zahtjev za njenu smjenu podnio je član Savjeta RTCG-a Mimo Drašković, a kao razlog naveo, navodno kršenje zakona realizovanjem ugovora o saradnji […]

SMIJENJENA DIREKTORICA RTCG

Većina u Savjetu RTCG smijenila je direktoricu te medijske kuće Andrijanu Kadiju, što se u dijelu crnogorske i međunarodne javnosti tumači kao vraćanje RTCG-a pod političku kontrolu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Formalni zahtjev za njenu smjenu podnio je član Savjeta RTCG-a Mimo Drašković, a kao razlog naveo, navodno kršenje zakona realizovanjem ugovora o saradnji RTCG-a i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje koji je finansirala EU.

Prije samog glasanja o razrješenju, smijenjena direktorica Andrijana Kadija je saopštila da ugovor o realizaciji projekta sa nevladinom organizacijom koji je finansirala EU nije protivzakonit, ali da je protivzakonita njena smjena.

“Moj grijeh je što sam apolitična, što ne pripadam nijednom centru moći, što sam svoja, što nedozvoljava da se Javni servis pretvori u partijski, niti lični servis a to se u Crnoj Gori ne prašta. Dakle, ne smjenjujete me što sam nesposobna ili što sam lošije radila od svojih prethodnika, nego što sam zbog svega ovoga nepodobna. Nemam leđa i ponosna sam na to. Ali imam kičmu, nisam dala da je do sada niko slomi, pa je neće ni slomiti”, poručila je Kadija.

Dio članova Savjeta i menadžment RTCG-a, dio nevladinog sektora je već mjesecima upozoravao da je smjena direktorice i menadžmenta rezultat ranije donesene političke odluke koja se realizuje mjesecima unazad – najprije razrješenjem dijela članova Savjeta i dovođenjem na njihovo mjesto osoba lojalnih vladajućem DPS-u.

Savjet je odlučio da na umjesto Andrijane Kadije, vršilac dužnosti direktora bude Božidar Šundić, dugogodišnji urednik u Javnom servisu, ali i medijima kao što su: Televizija Atlas, Televizija Pink, RTV Elmag.

Prije održavanje sjednice Savjeta, ispred zgrade RTCG-a održan je protestni skup kome su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, dijela medija i zaposlenih u Javnom servisu, kao i građani.

Dan pred održavanje sjednice Savjeta Javnog servisa, Reporteri bez granica su izdali saopštenje u kome su osudili “pokušaje vladajuće partije u Crnoj Gori, Demokratske partije socijalista, da preuzme Radio-televiziju Crne Gore i napad na nezavisnost medija”, navodeći da Savjet Javnog servisa planira da smijeni direktoricu Andrijanu Kadiju.

RSE

About The Author