Sloboda medija na udaru Madura u Venecueli

Novinari koji prate humanitarnu i ekonomsku krizu u Venecueli suočavaju se sa hapšenjima, do maja ove godine 39 novinara je uhapšeno ili pritvoreno, u odnosu na cijelu 2018. godinu kada su 22 zabilježena slična slučaja. Reporteri bez granica stanje za novinare u Venecueli su nazvali “izrazito napetim” i navode da se novinari suočavaju sa uznemiravanjem, […]

Sloboda medija na udaru Madura u Venecueli
Foto: © Ronaldo Schemidt/AFP/Getty Images

Novinari koji prate humanitarnu i ekonomsku krizu u Venecueli suočavaju se sa hapšenjima, do maja ove godine 39 novinara je uhapšeno ili pritvoreno, u odnosu na cijelu 2018. godinu kada su 22 zabilježena slična slučaja.

Reporteri bez granica stanje za novinare u Venecueli su nazvali “izrazito napetim” i navode da se novinari suočavaju sa uznemiravanjem, proizvodnim hapšenjima i nasiljem.

Institut za novine i društvo sa sjedištem u Karakasu naglašava da Maduru “pokušava zastrašiti” novinare i da je “izvještavanje o Venecueli” postalo rizično za novinare. 115 novinskih organizacija je zatvoreno otkako je Maduro došao na vlast 2013. godine.

Ovaj članak donosi priče novinara koji su pretrpjeli nasilje, hapšenja ili neki drugi vid zastrašivanja u Venecueli.

Izvor: Share America

About The Author