RTRS I BNTV: Višković tvrdi da je avion bio pokvaren, a podaci ukazuju da je letio… krivi su novinari

RTRS je i dalje zakovan u jalove političke teme promovišući stavove aktuelne vlasti, a BNTV nudi uvid u odluke vlasti kojima se određuju prioriteti na koje treba trošiti novac poreskih obveznika

RTRS I BNTV: Višković tvrdi da je avion bio pokvaren, a podaci ukazuju da je letio… krivi su novinari
Foto: Novosti.rs

RTRS: Navodni hrvatski član Predsjedništva BiH

  1. – 29. septembar 2019.

PODEBLJANJE ENTITETSKE GRANICE: Da život ide nekim drugim putevima nego što ga politika uz zdušnu pomoć javnog RTV servisa bh. entiteta Republika Srpska želi usmjeriti, uvjerili smo se prateći sadržaj Dnevnika 2 emitovanog 23. septembra. Udarna tema bile su refleksije sastanka lidera srpskih parlamentarnih stranaka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. „SDS ruši srpsko jedinstvo“, ustvrdio je u svom izvještaju Gvozden Šarac pa to „potkrijepio“ stavom da je lider te stranke Mirko Šarović, komentarišući sastanak u Beogradu, više isticao „smirujuće izjave srpskog predsjednika nego izjave Milorada Dodika“. Optužen je potom SDS i da „relativizira Deklaraciju SDA“, navedeno da je iz SDP-a BiH pokrenuta inicijativa za vraćanje na sto takozvanog aprilskog paketa ustavnih promjena u BiH. Oba dokumenta, zaključio je Šarac, „jasan su signal srpskim strankama da podebljaju entitetsku granicu Republike Srpske“.

ZDRUŽIVANJE LJUDI: I dok je Šarac zazivao „podebljavanje entitetske granice“, združenom akcijom civilne zaštite i ekipe Hitne pomoći opštine Nevesinje, a uz asistenciju njihovih kolega iz Mostara i Sarajeva, spašen je život Sarajke Alije Tabak. „Akcija je združila ljude“, poruka je kojom je ovaj izvještaj zaključen.

IZA KULISA: Konkurs za izbor direktora SIPA-e je okončan, i nakon što se obave provjere o nekažnjavanju lica koja su se na konkurs prijavila, nezavisni odbor pri Ministarstvu sigurnosti BiH trebao bi donijeti odluku ko će u narednom mandatnom periodu voditi tu agenciju. No Branka Kusmuk već zna ishod i tvrdi da će zbog „prijateljskih veza s ministrom sigurnosti BiH na čelu SIPA-e ostati Perica Stanić“. Zanimljivo je da Kusmuk ne spori da je konkursni  proces obavljen u skladu sa zakonom, ali ipak navodi da se „iza kulisa“ igraju nezakonite igre. Osim iznošenja vlastitih stavova, Kusmuk ne nudi nijedan argument za svoje tvrdnje, ali je to neometa da unaprijed diskredituje sve one koji će odluku o izboru direktora SIPA-e donijeti.

IMA LI POSKUPLJENJA STRUJE? Struja za domaćinstva  u RS-u hoće/neće poskupiti. Na osnovu onoga što su gledatelji mogli vidjeti u dnevnicima na ovu temu, želio se stvoriti dojam da ni premijer RS-a ni direktor Elektroprivrede nisu nijednog trenutka takvo što spominjali. Da nije ozbiljno pitanje koje se direktno odnosi na životni standard ogromne većine građana, sve ovo smatrali bismo tragikomičnim. Ili realno „podizanjem ručne kočnice“ nakon što je opozicija pozvala građane na protest zbog najavljenog poskupljenja. Odgovor na pitanje šta su to osnovne potrebe građana, a šta luksuz, i dalje u dnevnicima nije emitovan.

ŠTURO O PROTESTIMA: Koliko je RTRS daleko od onoga što mu u imenu stoji, odnosno kako je jedva išta ostalo od Javnog RTV servisa RS-a, svjedočili smo u Dnevniku 27. septembra. Uz tek nekoliko kadrova i dvije rečenice prezenterke, objavljeno je da je održano, na poziv opozicije, protestno okupljanje građana u Banjaluci zbog, „kako su naveli, poskupljenja električne energije“. Šta je sa skupa poručeno, šta su imali za reći okupljeni građani − o tome gledatelji nisu informirani.

Ocjena: 2

BNTV: 19 miliona maraka za novi Vladin avion

  1. – 29. septembar 2019.

PREMIJER O POSKUPLJENJU STRUJE: Sadržajem emitovanih dnevnika dominirale su ekonomsko-socijalne teme, odnosno pitanja koja čine svakodnevnicu građana Republike Srpske. Fokus je bio na najavljenoj odluci Vlade i Elektroprivrede RS o poskupljenju električne energije. Novinari su u izvještajima ukazali na licemjerstvo predstavnika vlasti RS-a, prije svega premijera Radovana Viškovića. Kako opozicija nije pokazala namjeru da o ovoj temi zašuti i građane pozvala na protest u Banjaluci, tako je entitetski premijer počeo da pobija sopstvene izjave vezane za poskupljenje struje. I otišao toliko daleko da je javno ustvrdio da nikada o tome nije rekao ni riječ.

O PROTESTIMA OPŠIRNO: Gledatelji Dnevnika 27. septembra bili su informisani i o protestu održanom u Banjaluci. Bez novinarskih intervencija, jednostavno su posložene izjave ne samo opozicionih poslanika nego i predstavnika građana, konkretno, predsjednice Udruženja višečlanih porodica koja je ukazala kakve bi posljedice po životni standard većine stanovnika imalo poskupljenje struje.

KRIVI SU NOVINARI: Avion Vlade RS je pokvaren, pa nije pokvaren, avion nije pa jeste letio posljednja dva mjeseca, šta je istina, a šta obmanjivanje javnosti, pitanja su koja su otvarana u dnevnicima. Sve to kroz izjave premijera RS-a koji, umjesto jasnih objašnjenja zašto Vlada kupuje novi avion, krivnju svaljuje na novinare. Koji su se, eto, drznuli potražiti podatke o korištenju Vladinog aviona. I objavili da avion nije bio prizemljen u periodu o kojem je premijer govorio.

PRISTUP INFORMACIJAMA: Koliko je i novinarima i građanima teško doći do javnih podataka, gledatelji su vidjeli u izvještaju Slađane Jašarević koji se bavio pitanjem primjene u praksi Zakona o slobodi pristupa informacijama. Novinarka je izvještaj temeljila na istraživanju Transparency Internationala BiH i svjedočenjima novinara koji se susreću s brojnim opstrukcijama kako bi od javnih institucija dobili podatke na koje po zakonu imaju pravo. I u konačnici, BiH je ponovo svrstana na dno  evropske ljestvice kada je u pitanju slobodan pristup informacijama.

Ocjena: 8

Komparativna analiza

Iza nas je još jedna nedjelja koja je svjedočila svim razlikama uređivačkih politika dnevnika RTRS-a i BNTV-a. RTRS ostao je i dalje zakovan u jalove političke teme kojima je cilj promocija stavova vlasti RS-a kao jedinog zaštitnika srpskih nacionalnih interesa. Ono od čega se živi i kako vlast određuje šta su prioriteti na koje treba trošiti novac poreskih obveznika, teme su koje gledateljima na uvid nudi BNTV.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Izvještaj o akciji spašavanja životno ugrožene Alije Tabak sa teško dostupnog terena, koju su zajednički izveli pripadnici civilne zaštite i medicinskih službi Nevesinja, Mostara i Sarajeva. Primjer je to međuljudske solidarnosti i dokaz da su, za razliku od političara, građani spremni zajednički djelovati, bez kalkulacija ko je koje vjere, nacije ili iz kojeg dijela BiH dolazi.
BNTV
O paralelnim stvarnostima u kojima živi većina građana na jednoj i predstavnici vlasti na drugoj strani, ukazano je u Dnevniku emitovanom 23. septembra. Novinari su, pozivajući se na posljednje podatke Zavoda za statistiku RS-a i Saveza sindikata RS, ukazali da blizu 17.000 radnika prima platu nižu od najniže plate, odnosno zarađuje manje od 450 KM, da 40.000 zaposlenih zarađuje oko 600 KM, te da se dvije trećine radnika ne može ni približno primaći prosječnoj plati od 910 KM. Ipak to Vladu RS nije ponukalo da odustane od namjere da kupi novi avion za koji će se izdvojiti preko 19 miliona maraka.

Izdvojeno
Kada god se otvori neka tema koja nije po mjeri vlasti, onda se mediji optužuju da obmanjuju građane. Tako to tvrde predstavnici vlasti i pomno prenose novinari RTRS-a. Zadnji primjer je kupovina novog aviona za koji će Vlada RS-a izdvojiti nešto više od 19 miliona KM. Premijer je tvrdio da „avion zbog kvara nije letio dva mjeseca“ te da se zbog toga donijela odluka o kupovini novog. Kada je obznanjena lista letova ispostavilo se da premijer ne govori istinu. Ali tako je to. Novinari su uvijek krivi i shodno tome im se odmah prijeti tužbama.
Minus sedmice

RTRS
Iza nas je nedjelja u kojoj je zbog niza neprofesionalno urađenih izvještaja bilo teško izdvojiti jedan za ovu rubriku. Opredijelili smo se ipak za izvještaj Vesne Stakić o reagiranju zvaničnika RS-a i potpredsjednice Vlade Srbije na govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Generalnom skupštinom UN-a. Uz podvlačenje da je sve izneseno „njegov, a ne usaglašen stav Predsjedništva BiH“, Vesna Stakić izdvojila je dio govora koji se odnosio na miješanje susjednih država, Hrvatske i Srbije, u unutrašnja pitanja BiH. Otkud pravo Komšiću na takve tvrdnje, provejavalo je pitanje kroz izvještaj Vesne Stakić, koja već u uvodu Komšića naziva „navodnim hrvatskim članom Predsjedništva BiH“. I na kraju izvještaja zaključuje da je njegov istup logičan „jer je on ipak nositelj Zlatnog ljiljana, alatka u rukama bošnjačkih nacionalista i odraz klimave tvorevine BiH“.
BNTV
Nijedan izvještaj.

VIJESTI

Vijesti

Latest