RTRS I BNTV: Sarajevo, čist grad

Dok je RTRS incident na Ilidži iskoristio za novu salvu optužbi na račun glavnog grada, BNTV je slučaj pratio suzdržano, s profesionalnom distancom, ispitujući društvene uzroke i nastalu atmosferu

RTRS I BNTV: Sarajevo, čist grad

RTRS: Ko je sve protiv 9. januara?

  1. – 16. januar 2023.

NOVINARSKE OPSERVACIJE: Napad huligana na grupu Beograđana, roditelja djece koja su učestvovala na fudbalskom turniru u sarajevskom naselju Ilidža, bio je povod da se putem Dnevnika javnosti pošalje poruka kako cijelo Sarajevo, dakle i političke stranke i građani, stoji iza toga. Osim izjave predstavnika kantonalnog MUP-a i informacije da je uhapšeno deset lica koja se dovode u vezu sa napadom, svjesno se prenebjegnulo da su osude na napad stigle i od zvaničnika kako grada tako i Kantona. Umjesto toga, Gvozden Šarac u izvještaju kaže da je riječ o „sramoti sarajevske politike“, a na istom fonu su i ostali komentari, u kojima se ističe da je riječ o „plodu političke mržnje koju Sarajevo promoviše“, da su „Srbi zbog toga napustili Sarajevo“, da je to „potvrda da živi ideja Bošnjaka da je Sarajevo čist grad“.

STRANCI I SARAJEVO PROTIV 9. JANUARA: Osim informacija Hidrometeorološkog zavoda RS o mogućim vremenskim nepogodama, koje su, na zahtjev vlade, stavile u stanje pripravnosti službu Civilne zaštite u lokalnim zajednicama, te vijesti oko nepostizanja dogovora poslodavaca i sindikata o visini najniže plate, nedjelju iza nas obilježilo je forsiranje teme oko proslave Dana RS-a. Dnevnik 2 emitovan 10. januara otvoren je izvještajem da je i u Brčkom obilježen Dan RS-a. Na njega se potom veže prilog Branke Kusmuk koja navodi da su reakcije iz Federacije BiH „nastavak opsesivne sarajevske ofanzive protiv istorije“. „Zasmetalo je Sarajevu i strancima sve oko obilježavanja Dana RS-a“, navodi Kusmuk, dodavši da se pritom pozivaju na „navodno nepoštivanje Ustavnog suda BiH“ te da „Sarajevu i međunarodnim zvaničnicima nije jasno zašto je uručeno odlikovanje predsjedniku Ruske Federacije“. Nešto nije jasno ni ambasadoru Rusije u BiH, koji za RTRS poručuje da ga ne zanima „irelevantan i impotentan stav Christiana Schmidta“.

ŠAMAR I OSTALO: Tema odlikovanja uručenog Vladimiru Putinu provukla se i kroz vijest o sastanku šefice slovenačke diplomatije Tanje Fajon i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Turković je tom prilikom izjavila da je orden uručen Putinu „šamar cijelom svijetu“, a što je u svom izvještaju Gvozden Šarac okarakterisao „rusofobnom porukom“. Dio tog izvještaja je i reagovanje predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je, uz ostalo, kazao i da je zbog Bisere Turković izmišljena izjava „svaka joj je za šamara“. O mizoginosti Dodikove izjave i rječniku neprimjerenom političaru nije bilo ni govora, jer poruka, evidentno, nikome nije ni zasmetala.

Kao što je i ruski raketni napad na stambenu zgradu u Dnjepru, u kojem je poginulo najmanje 14 civila, za RTRS tek uzgredna vijest podvučena ruskim vojnim izvorima da je „uspješno pogođen još jedan ukrajinski vojni cilj“.

Ocjena: 1

 

BNTV: Danilo i oko njega

  1. – 16. januar 2023.

POLITIKA I AFERE: Ako političkih afera nema, treba ih produkovati. Ovim se sve češće rukovodi opozicija u Republici Srpskoj, a iz protekle nedjelje bilježimo „aferu“ oko objavljivanja podataka o prisustvu sina predsjednika Srbije na obilježavanju Dana RS-a. „Stvara se atmosfera mržnje prema Aleksandru Vučiću“ te „Zašto srpski predstavnici na državnom nivou ne reaguju na postupke bh. diplomatije“ dio su poruka koje je javnosti upućivao lider PDP-a Branislav Borenović.

Na istom fonu bila su i reagovanja na kandidaturu Sevlida Hurtića, predsjednika stranke BH Zeleni i člana koalicije Pokret za državu, za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Iz istupa poslanika Milanka Mihajlice ostalo je nejasno u čemu je problem: u Hurtiću i njegovoj političkoj podobnosti i/ili sposobnosti ili pak u tome što na to mjesto nije predložen Bošnjak iz neke od srpskih stranaka.

SVE O EKSTRAPROFITU: Za razliku od političkih tema gdje uredništvo Dnevnika nekritički prenosi sve stavove opozicije u RS-u, ekonomsko-socijalne teme koje se otvaraju daleko su zanimljivije i analitički obrađene.

Izdvajamo pitanje treba li RS, po uzoru na Hrvatsku, uvesti porez na ekstraprofit koji su pojedine kompanije ostvarile u vrijeme energetske krize. I dok ekonomisti smatraju da bi takva mjera bila opravdana, privatni poduzetnici su protiv, ističući da u RS-u nije ista situacija kao u Evropskoj uniji.

JE LI OVO EVROPA? Poslodavci u ovom bh. entitetu smatraju neprihvatljivim i uvođenje četverodnevne radne sedmice, koje se ili testira ili uvodi u pojedinim evropskim državama. S druge strane, građani smatraju da bi to bilo prihvatljivo ako bi se tako osigurala jednaka produktivnost radnika, jer bi ljudima ostajalo više vremena za socijalni i porodični život pa bi i bili zadovoljniji.

Iz Dnevnika emitovanog 14. januara bilježimo temu Mirjane Minić o konstantnom produkovanju straha i neizvjesnosti, na osnovu kojeg, ističe novinarka, političari vladaju. Građani su, naveli su njeni sugovornici, taoci takve politike, a u konačnici to za posljedicu ima da se umjesto borbe za promjene odlučuju za bijeg iz BiH.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Upaljeni crveni meteoalarm „na noge“ je digao i premijera RS-a i šefove civilne zaštite, a RTRS i BNTV su 16. januara političke teme stavili u drugi plan kako bi građane informisali o koracima koji se poduzimaju na područjima za koja postoji opasnost od poplava i bujičnih voda.

Građani koji su na području Doboja i Bijeljine pretrpjeli najveće štete nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine izražavaju posebnu zabrinutost. I dok iz Civilne zaštite tvrde, posebno za Bijeljinu, da ne postoji mogućnost izlijevanja Drine, u selu Popovi podsjećaju da nije izgrađen drinski nasip i da stari vodotoci nisu očišćeni, prenijeli su reporteri BNTV-a.

Na RTRS-u su nešto optimističniji, pa ostaje pitanje da li da se građani uzdaju u nebo ili institucije.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Profesionalno i uzdržano izvještavanje u Dnevniku 15. januara o napadu huligana na građane iz Beograda čija su djeca učestvovala na nogometnom turniru u Sarajevu. Novinari su tako pratili i najavu Dnevnika u kojoj je istaknuto da je nemili događaj u Sarajevu „rezultat atmosfere straha, mržnje i konstantnih tenzija koje takozvane političke elite stvaraju ovom narodu“. I umjesto zaključka, jasno su postavili pitanje: Da li ćemo ikada živjeti kao civilizovan svijet?

Minus sedmice

RTRS

Dok lider SNSD-a Milorad Dodik s predstavnicima Šestorke i HDZ-a dijeli funkcije u Vijeću ministara i državnim institucijama, RTRS istovremeno nastavlja s politikom konstantnog podizanja međunacionalnih tenzija. Posljednji povod bio je nemili incident u Sarajevu, koji je iskorišten kako bi se cijeli grad poistovjetio s nacionalistički motiviranim napadom huligana na grupu Beograđana koji su sa svojom djecom bili na fudbalskom turniru.

BNTV

Opširni izvještaji o najavi proslave pravoslavne Nove godine u gradovima RS-a. Naime, dio lokalnih zajednica organizovao je slavlja na otvorenom, a mi izdvajamo i anketu u kojoj oni koji nisu odlučili noć provesti vani, po inerciji odgovaraju da će „slaviti u krugu porodice“.

 

About The Author