RTRS i BNTV: Poduzmite sve represivne mjere kako bi se dolazak migranata spriječio

RTRS već duže vrijeme širi netrpeljivost prema migrantima, a BNTV se ne usuđuje pitati vlasti RS-a kakvu represiju misle upotrijebiti u Federaciji protiv migranata

RTRS i BNTV: Poduzmite sve represivne mjere kako bi se dolazak migranata spriječio
Foto: DW

RTRS: Uskoro bi i NATO mogao postati takozvani

19. – 25. august 2019.

PREPRIČAVANJE KOMŠIĆA: Nova nedjelja počela je onako kako se protekla završila – izjavama i stavovima lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pa možemo i ponoviti pitanje šta bi uredništvo Dnevnika bez njega radilo? Fokus je ponovo bio na njegovim stavovima vezanim za neprihvatanje potpisivanja Godišnjeg nacionalnog programa za suradnju BiH s NATO savezom (ANP) i formiranje Vijeća ministara. U najavi sjednice Predsjedništva BiH Gvozden Šarac je najveći prostor posvetio Dodikovim stavovima. I u već toliko puta viđenom maniru prvo slijede Dodikovi komentari o izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Potom i Komšić. Ali od novinara prepričan i začinjen komentarom.

DOBOJSKI KUM: U istom Dnevniku ponovo Dodik. Ista tema, ali ovaj put samo pročitan komentar za agenciju Srna.

Onda Dodik po treći put. Povod, vijest da je „Dodik ovogodišnji  kum slave grada Doboja“. O izvrgavanju ruglu vjerskih  običaja (kumstvo slave) računa bi trebalo da vodi Srpska pravoslavna crkva. A javni RTV servis – kada bi doista bio profesionalan medij – ovaj bi događaj sveo tek na nivo vijesti kojoj je mjesto na kraju centralnog Dnevnika.

TAKOZVANI ANP: (Ne)suradnja s NATO-om, odnosno slanje ANP-a udarna je tema i Dnevnika 20. avgusta, iako sjednica Predsjedništva nije održana, ANP nije prihvaćen, niti je BiH dobila novo Vijeće ministara. Pozicije su, očekivano, oko ovih pitanja ostale iste – Dodik ne želi popustiti, a isti stav je i druga dva člana Predsjedništva BiH, odnosno „političkog Sarajeva“, u interpretaciji novinara Gvozdena Šarca, ma šta  konkretno značila ta fraza duboko ukorijenjena u diskurs političara RS-a i novinara entitetskog javnog RTV servisa. I nanovo uvođenje termina „takozvani“. Naime, svaki put kada vlasti RS-a nešto smatraju neprihvatljivim, onda to nazivaju „takozvanim“, a većina novinara u RS-u, pa tako i onih RTRS-ovih to prihvataju. Na listu „takozvanih“ sada je stavljen  i Godišnji nacionalni plan za suradnju s NATO alijansom.

DODIK I ANALITIČARI: I ponovo Dodik, Dnevnik 21. augusta. I ponavljanje izlizanih stavova o (ne)suradnji BiH s NATO-om. Uz intervenciju Nade Veletić, koja je sve rečeno „začinila“ komentarima podobnih analitičara koji su Dodikove stavove branili.

PENZIJE ZA MUP-ovce: Jedna od vijesti u nedjelji  iza nas bio je sporazum između ministra policije RS-a i Sindikata radnika unutrašnjih poslova koji bi trebao biti pretočen u izmjene Zakona o obračunu penzija pripadnicima MUP-a. Riječ je o lex specialisu kojim bi, za razliku od ostalih radnika u javnom sektoru, policajcima osnov za obračun penzije bio prosjek od pet godina u kojima su imali najveće plate. Iako je riječ o diskriminatorskim zakonskim  odredbama, novinari Dnevnika to ili nisu uočili ili su svjesno zanemarili.

PROTIV MIGRANATA: U Dnevnicima javnog RTV servisa RS-a, a na to smo do sada u više navrata ukazivali, koriste svaku priliku kako bi jasno iskazali nesnošljivost prema migrantima, kao i netrpeljivost koju iskazuje vlast i veliki broj građana. Povod je ovaj put bio podatak  lokalnih vlasti Bihaća, koji je zbog velikog broja migranata dobio od međunarodnih organizacija četiri miliona KM. Na to se veže ponavljanje stava da Srbi s područja opštine Bosanski Petrovac „ni po cijenu bilo kojeg novca ne žele migrante i da će se svim sredstvima boriti protiv njihovog smještaja u ovoj opštini, jer će ih to natjerati na novi egzodus“. Na koji način bi taj „egzodus“ migranti mogli izazvati ne objašnjavaju petrovački Srbi. Ne pitaju se, nažalost – ali i očekivano, ni novinari.

Ocjena 1

BNTV: Ko vjeruje u nacionalni program demografske obnove RS-a?

19. – 25. august 2019.

RADMANOVIĆ PODNIO ZAHTJEV ZA NATO: Privući gledatelje najavom „vruće“ političke teme u BiH evidentno je bila namjera uredništva Dnevnika 19. augusta jer su sjednicu Predsjedništva BiH nazvali „Danom D“ za BiH, iako svjesni da je ova zemlja već bezbroj puta takve dane dočekala, a da se ništa nije nakon toga promijenilo. No, iza bombastične najave uslijedila je profesionalna analiza u kojoj je ukazano na sve nedosljednosti političkog djelovanja lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa saradnjom BiH s NATO savezom. Gledatelje se podsjetilo na činjenicu da je upravo visoki funkcioner njegove stranke i tadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović podnio zahtjev BiH za članstvo u tom vojnom savezu, te kako danas nevješto, a po  potrebi svojim istupima i krajnje patetično izbjegava da prihvati ono na šta se njegova stranka obavezala.

PROSJECI ŽIVLJENJA: Život građana i njihov položaj daleko su bitniji od pitanja hoće li BiH biti članica NATO-a, ali i hoće li biti izabrano novo Vijeće ministara. Na to kako se u RS-u doista živi Tijana Milinković pokazala je kroz podatak da je prosječna plata u ovom bh. entitetu za deset godina povećana za samo 116 KM. Iako su poslodavci zadovoljni zbog rasta plata u realnom sektoru, ekonomisti i sindikati ukazuju na to da mjesta zadovoljstvu nema. Jer prije deset godina potrošačka korpa bila je izjednačena s prosječnom platom. Danas prosječna plata iznosi tek nešto više od 800 maraka, a potrošačka korpa dosegla je iznos od 2.000 KM.

SVE MANJE PRVAČIĆA: I upravo zbog sve lošijeg ekonomskog položaja u Dnevniku je svoje mjesto našao i izvještaj da je u ovu školsku godinu u prve razrede osnovnih škola  u RS-u upisano  400  učenika manje nego 2018. Iako iz Ministarstva obrazovanja najavljuju da nastavnici neće ostati zbog toga bez posla, bit će im smanjenja norma časova, a time i plate.

DEMOGRAFSKA OBNOVA: Sumornu demografsku sliku Republike Srpske Danina Milaković potkrijepila je i novim  zvaničnim statističkim podacima prema kojima 11 građana svakoga dana odjavljuje prebivalište u BiH. Kada se tome doda i podatak da je u prvoj polovini ove godine mortalitet u RS-u bio dvostruko veći od nataliteta, novinarka je navela da se sada čeka objavljivanje mjera koje treba da u septembru predoči nacionalni program demografske obnove RS-a. No, prema anketi, gađani u podršku vlasti ne vjeruju, pa i dalje u potrazi za ekonomskom sigurnošću odlaze iz BiH.

POŽARI U AMAZONIJI: Od vijesti iz svijeta posebna pažnja posvećena je požarima koji haraju kišnim šumama u Amazoniji. Posebno je upozoreno na to koje bi posljedice uništavanje amazonskih prašuma imalo po klimu jer Amazonija predstavlja pluća svijeta.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Dok su se u Dnevnicima BNTV-a iz večeri u večer nizali izvještaji koji su ukazivali na sve lošije stanje u zdravstvenom sektoru RS-a, male plate, ekonomske migracije i sve porazniju demografsku sliku, javni RTV servis i dalje nastavlja s praksom okretanja glave od toga. Stoga je i u nedjelji iza nas gledateljima nuđena jalova priča, s Miloradom Dodikom u glavnoj ulozi, oko (ne)saradnje s NATO-om i formiranja Vijeća ministara. Kao pitanja svih pitanja.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Da su oduke Vlade RS-a koje utječu na ionako krhku privredu, a time lančano i na život građana daleko značajnije od ispraznih političkih priča istaknuto je i davanjem značajnog prostora u udarnim minutama Dnevnika poskupljenju električne energije privredi od 1. septembra. Ukazano je kroz stavove privrednika i Privredne komore RS-a na štetnost takve odluke, ali i predočen stav predstavnika izvršne vlasti koja svoju odluku brani.

Izdvojeno
Gledatelji Dnevnika imali su priliku vidjeti snimak Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije, neposredno prije nego je isporučen Haškom tribunalu na kojem mu je suđeno za ratne zločine. Milošević je, podsjećamo, u pritvorskoj jedinici Tribunala preminuo prije izricanja presude, a snimak je načinjen u američkoj bazi SFOR-a u Tuzli.

Minus sedmice

RTRS
Način na koji novinari Dnevnika siju netrpeljivost, do nivoa mržnje, prema drugim i drugačijim primjer je neprofesionalnog izvještavanja koji bi se trebao izučavati na katedrama žurnalizma. Iako ne daju nikakve validne argumente, migrante predstavljaju kao najveću pošast koja je mogla da ih zadesi. Empatija je i riječ i gest koji ne postoji. A za rezultat toga imamo činjenicu da migranti nemaju ni imena ni lica i da im se tek lijepe etikete kriminalaca, nasilnika, ekstremista.
BNTV
Predstavnici Srba koji žive na području zapadnokrajiških opština u Federaciji BiH sastali su se u Banjaluci sa zvaničnicima RS-a, te članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Tema je bila kako spriječiti smještaj migranata na području Bosanskog Petrovca. U vijesti je navedeno da je dogovoreno „da će se upotrijebiti sve represivne mjere kako bi se dolazak migranata spriječio“. Ko će to represiju i kojim sredstvima upotrijebiti, kako to vlast RS-a iza toga misli stati – pitanja su na koja novinari nisu tražili odgovor, što, zbog težine izrečenih prijetnji, smatramo ozbiljnim profesionalnim propustom.