RTRS I BNTV: KADA SE SUKOBE IDEOLOGIJA I NOVINARSTVO

Plus nedjelje

RTRS
Priča o Gordani Tomanić, koja je spojila naizgled nespojivo: voštane boje otopljene toplotom pegle, kojima stvara zanimljive slike, gotovo identične onima koje se rade klasičnim slikarskim tehnikama.
BNTV
Za ovu rubriku izdvajamo prilog Vladimira Kovačevića koji argumentovano prikazuje kako vlasti ovog entiteta između interesa građana i  bliskih im tajkuna biraju ove druge. To je i jedino obrazloženje zašto Vladu RS ne zanima zbog čega već sedam godina pred Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci nije počelo suđenje po tužbi ministarstva trgovine protiv Konzorcija Deleta Zekstra za dug od gotovo pola miliona konvertibilnih maraka, proistekao iz ugovora o privatizaciji banjalučke Robne kuće Boska.

Minus nedjelje

RTRS
Ako je nešto djelo vlasti, onda će, ma kakav trash bio u pitanju, svoje mjesto naći u Dnevniku RTRS-a. Iz nedjelje iza nas izdvajamo izvještaj, emitovan 28. aprila, o promociji partijskog glasila SNSD-a Argumenti. Na stranu što je isti predstavljen kao “časopis koji se koristi u nastavi na fakultetima u RS-u i Federaciji BiH”, još je tužniji bio izbor autora  iz posljednjeg izdanja narečenog glasila: podobnog “stručnjaka za bezbjednost” Predraga Ćeranića. Tema “Hibridni rat”, a koji će proizvesti opozicija u RS-u ukoliko bude održala najavljene proteste.
BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.

RTRS I BNTV: KADA SE SUKOBE IDEOLOGIJA I NOVINARSTVO

RTRS: U SNSD-u NIŠTA NOVO

25. april – 1. maj 2016.

SEKULARNOST NA PAPIRU: Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska sekularno je društvo samo na papiru. Favorizovanje i nametanje samo jedne, pravoslavne, religije od strane predstavnika vlasti realitet je u kojem žive građani. Bili oni ateisti, agnostici ili pripadali nekoj drugoj konfesiji.

Otuda je i ove godine proslava pravoslavnog Uskrsa prvog maja zauzela najveći dio Dnevnika 2. Od čitanja poslanice patrijarha srpskog Irineja, do predugih i neinventivnih izvještaja o tome kako su vjernici Uskrs proslavili u BiH, Srbiji, na Kosovu. Sve uz otvaranje dnevnika pozdravom “Dobro veče, Hristos vaskrse”.

A ONDA I PRVI MAJ: Tek u 22. minuti Dnevnika 2, urednica Nada Arlov odlučila je da se emituje prilog posvećen Prvom maju – Međunarodnom prazniku rada. Novinar Mladen Vujinić stavio je fokus praznika u Republici Srpskoj u kontekst neuspjelih pokušaja da se postigne dogovor socijalnih partnera i potpiše novi opšti kolektivni ugovor. A potom su slijedili retrospektiva i razlozi zbog kojih radnici širom svijeta obilježavaju Prvi maj. I na tome je sve ostalo. Bez pokušaja da se napravi analiza položaja radnika u RS-u, uz tek uzgrednu opasku da su sindikati odustali od prvomajskih protesta zbog Uskrsa.

VEĆ VIĐENO: Nedjelja iza nas ostala je u okviru već viđenih šablona na kojima je zasnovana uređivačka politika Dnevnika 2. Umjesto tema od interesa za život građana, novinari su se ponovo bavili opozicijom; naravno, samo s jednim ciljem: da je diskredituju.

Najbolje to ilustrira izvještaj Gvozdena Šarca o početku suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH u predmetu “Bjelošević i drugi”. Riječ je o čelnim ljudima Dobojskog SDS-a iz ratnog perioda. Za koja se djela terete, gledaoci nisu saznali. Jer fokus je ostao na samo jednom od 200 svjedoka koje će Tužilaštvo ispitati: Obrenu Petroviću, gradonačelniku Doboja i funkcioneru SDS-a. Sa samo jednim ciljem – da se njegov iskaz unaprijed diskredituje. Tako svojevrsni rat koji RTRS vodi protiv Petrovića otkriva još jednu sramnu stranu RTRS-a: relativizaciju ratnih zločina koji su počinjeni od strane pripadnika vojnih i civilnih vlasti bosanskih Srba (Dnevnik 2, 26. april, urednik Jasenko Todorović).

Izdvojeno

Bilo bi zaista zanimljivo svjedočiti bilo kojem prilogu u kojem bi novinari dnevnika postavili suvislo pitanje nekome od predstavnika vlasti u RS-u. No, ta pitanja izostaju, pa tako svaki put od političara SNSD-a, DNS-a ili Socijalističke partije čujemo da oni nešto neće ili ne prihvataju jer to dolazi iz stranaka okupljenih oko koalicionog bloka Savez za promjene. Zašto, ne pitaju novinari RTRS-a. Ako njih to ne zanima, ne bi bilo zgoreg da pitaju zarad građana. Ne bi bilo, ali još se desilo nije.

Ocjena 1

 

BNTV: Kontinuitet razobličavanja

25. april – 1. maj 2016.

KOREKTNO IZVJEŠTAVANJE: Iza BNTV-a ostala je još jedna nedjelja korektnog izvještavanja javnosti u Dnevniku 2. No, daleko bolji opis bio bi kontinuitet u razobličavanju vlasti koja uporno tvrdi da RS nije u finansijskim problemima. Izdvajamo izvještaje iz Dnevnika 29. aprila o zaključku Vlade RS koja je donijela odluku o obustavi isplate sredstava do daljnjeg svim svojim institucijama. Zaključak se odnosi na grantove i podsticaje. Bilježimo i zapaženu analizu razloga zbog kojih predsjednik RS-a insistira na štampanju milijardu konvertibilnih maraka.

U izvještaju sa skupštine akcionara “Krajina osiguranja”, novinar Vladimir Kovačević ukazao je na još jedan primjer sumnjive privatizacije državnog kapitala u RS-u.

Izdvojeno

Sve što dolazi iz Srbije često se neselektivno plasira kao vijest u Dnevniku 2. Otuda valjda i odluka urednika Slobodana Durmanovića (27. april) da posveti blok crnoj hronici iz susjedne zemlje, odnosno, saobraćajnim udesima koji su, na sreću, prošli bez ljudskih žrtava i teže povrijeđenih lica.

Ocjena 7

 

Komparativna analiza

Okružni sud u Banjoj Luci ne dozvoljava u sudnicama audio i videosnimanje od strane novinara. Isto tako, nema ni praksu da videomaterijal dostavlja medijskim kućama. No, kako je novinarima dozvoljeno da prate suđenje i bilježe njegov tok, ni za RTRS ni BNTV ne postoji opravdanje zašto to nisu učinili na početku suđenja pripadnicima specijalne jedinice policije MUP-a RS optuženim za oružanu pljačku 617.000 KM.

Dakle, najave novinara da im nije bilo omogućeno da prate suđenje – nisu tačne. Pa je jedini zaključak da je daleko lakše ispred zgrade suda sačekati advokate optuženih, uzeti njihove izjave i tek kratko spomenuti sadržaj optužnice nego više sati u sudnici pratiti sam proces.

About The Author