Rešid Hafizović i Protokoli sionskih mudraca

Rat je obilježio proteklu sedmicu u Palestini i Izraelu. U ostatku svijeta, sličnim intenzitetom nastavljene su bitke za interpretaciju onoga što se zbiva na Bliskom istoku. Aparthejd, standardi medijskog izvještavanja, ko su teroristi, a ko borci protiv okupatora? I onda, usred Sarajeva, pozivanje na antisemitski falsificirani dokument

Rešid Hafizović i Protokoli sionskih mudraca
Foto: RadioFrance

N1: „Pressing“, 12. maja

HAFIZOVIĆ O ARAPSKIM REŽIMIMA: Tokom blagdana, u TV emisijama česte su uopćene, klišeizirane priče o važnosti moralnog življenja, kao i uzajamnog uvažavanja unutar i između naroda uz fotografisanje u blagdanskoj scenografiji. Poruke iz takvih priča rijetko su propraćene konkretnim djelima, a efekti im traju koliko i bajramska baklava. Intervju s akademikom i teologom Rešidom Hafizovićem bio je drugačiji, opravdavajući najavu kojom je Amir Zukić predstavio sagovornika. Zbog posljednjih napada na Gazu, pola emisije posvećeno je stanju na Bliskom istoku budući da se gost bavi i komparativnom filozofijom islama i judaizma. Zukić je iskoristio priliku da pita o strateškim ciljevima Izraela, kao i o razlozima nereagovanja arapskih država. „Zašto se umjesto političkih i diplomatskih poteza, reakcija lidera muslimanskih država svela na molitvu?“ Rašidović priča kako je u režimima tih država „najveća koncentracija svega suprotnog islamskim vrijednostima“. Režimi od Bahreina, preko Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, do Egipta, sluganski su, kaže, jer sarađuju s cionističkom Vladom koja ubija goloruki narod. O sistemu vrijednosti u tim državama svjedoči i otuđenost političke i religijske elite od sopstvenog naroda, kao i neobrazovanost muslimana, koji važe za najnepismeniji narod na svijetu.

PROTOKOLI SIONSKIH MUDRACA: Govoreći o stvaranju Velikog Izraela kao strateškom cilju, Hafizović se pozvao na Protokole sionskih mudraca. „Možda to zvuči zavjerenički, ali kada uzmete taj Protokol, vidjet ćete da su mnoge stvari koje se tu navode već ostvarene, a za druge postoje naznake da će se ostvariti.“ Bez namjere autorice teksta da negira teritorijalne pretenzije Izraela, sporan je dokument na koji se gost poziva za dokazivanje takvih ciljeva. Protokoli su čuveni antisemitski dokument s početka 20. vijeka za koji je naučno utvrđeno da je falsifikat. U njemu se govori o zavjereničkim planovima Jevreja da ekonomski i medijski pokore svijet. Zašto se pored toliko neospornih činjenica o širenju Izraela nelegalnim oduzimanjem palestinske teritorije, kao i vjerodostojnih podataka o ubijenim palestinskim civilima i uništenim civilnim objektima, referirati na falsifikovani dokument? Dokazivanje teorijama zavjere je znatno atraktivnije i uvjerljivije za prosječnog gledaoca nego argumentiranje historijskim podacima i naučnim faktima, ali je logički i etički neprihvatljivo za intelektualce.

„PETOKOLONAŠTVO“ SDA I BOLJKE IZ-a: Zukić u svojim pitanjima, a Hafizović u odgovorima ne štede ni političke ni religijske lidere u BiH. Hafizović je objasnio zašto ga od SDA više ništa ne iznenađuje, ali mu nije jasno zašto Islamska zajednica pristaje na „kupleriranje“ s njom. Poznatog zagovornika reformi u IZ-u Zukić je pitao šta treba mijenjati u toj instituciji. Gledaoci su čuli brojne primjedbe ‒ od glomazne administracije, preko slabog kvaliteta religijskog obrazovanja i hiperprodukcije akademskih kadrova, do zloupotrebe islama i dvostrukog morala kako religijskih tako i državnih institucija. Zukić nije izostavio ni aferu „Respiratori“ pitanjem „kako nešto nezakonito može početi selamom?“, referirajući se na viber-prepisku između optuženih. U svjetlu spekulacija o „mirnom razlazu u BiH“, Zukića je zanimalo ima li među liderima Bošnjaka onih koji bi pristali na „Bošnjakistan“, te kako bi se u njemu osjećali i sami Bošnjaci. Govoreći o „petokolonaškoj“ politici SDA, gost kaže da bi se bojao živjeti u društvu koje nije multietničko.

 

AL JAZEERA BALKANS: „Kontekst“, 12. – 17. maja

GADLJIVA „OBJEKTIVNOST“: Anglosaksonski kvaziobjektivizam u kojem se medijski isto tretiraju civili i agresori, a historijski kontekst odnosa između Palestinaca i Izraelaca potpuno zaboravlja, novinaru i geopolitičkom analitičaru Boštjanu Videmšeku se gadi. I ostali gosti emisije odgovarali su jasno i neuvijeno na pitanja Haruna Karačića. Rezultat je informativno bogata emisija u kojoj su gledaoci, osim mišljenja, čuli i dosta podataka. Odgovarajući na pitanje o tome da li su Hamasove rakete zasjenile izraelske napade na civile, istraživač Denijal Jegić je podsjetio na Rezoluciju UN-a 374 iz 1982. Prema njoj, za narod koji živi pod okupacijom, oružani otpor je legitimno sredstvo borbe za oslobođenje. Kako Hamas ne priznaje Izrael kao državu, iz njegove perspektive su i napadi na Izrael dio legitimne borbe Palestinaca.

UŽIVO IZ GAZE: AJB je među rijetkim medijima, ne samo na regionalnom nego i svjetskom nivou, čiji reporteri se javljaju uživo iz Gaze. To se pozitivno odrazilo na originalnost i objektivnost izvještavanja o sukobima na Bliskom istoku u „Kontekstu“ emitovanom 17. jula. Od reportera Safwata Al-Kohlouta saznajemo iz prve ruke kakvo je stanje u bolnicama u Gazi, o uspaničenim ljudima bez krova nad glavom, o ubijenih 55 djece, iščekivanju novog bombardovanja, pa i o tome u kakvim okolnostima novinar izvještava nakon što su uništena medijska dopisništva u Gazi.

 

N1: „Dan uživo“, 12. maja

APARTHEJD NAD PALESTINCIMA: Za sagovornika o stanju na Bliskom istoku, Emela Burdžović Slipičević odabrala je novinara i diplomatu Zlatana Dizdarevića, koji važi za dobrog poznavaoca prilika u tom dijelu svijeta. Zanimalo ju je hoće li odlazak s vlasti Donalda Trumpa, kao velikog podržavaoca Izraela, te očekivani odlazak Benjamina Netanyahua omogućiti drugačiju politiku Izraela. Dizdarević nije optimističan. Smatra da Netanyahu, ali ni Hamas nisu spremni na normalizaciju stanja, te da im odgovara produbljivanje tenzija. Objašnjava kako je aparthejd u kojem žive Palestinci gori od onog koji je postojao u Južnoj Africi jer mu cilj nije samo potčinjavanje nego i potpuno protjerivanje Palestinaca iz Izraela.

 

N1: „Izvan okvira“, 17. maja

PALESTINSKI AMBASADOR U BiH: Nikola Vučić se u intervjuu s palestinskim ambasadorom u BiH Rezeqom Namoorom osvrnuo na tumačenja političkih analitičara koji smatraju da Hamas svojim postupcima legitimizuje izraelske desničare. Gost kategorično odbacuje takva tumačenja tvrdeći da je Hamas dio palestinskog naroda koji se bori protiv terora. Priča o desetinama ubijene djece, žena i uništenim civilnim objektima. Boli ga šutnja svijeta koji, kaže, Palestince tretira kao neandertalce.

ZAKLJUČAK: Koliko god slabosti političkih i religijskih vođa Bošnjaka bile poznate građanima, kada ih kritikuje profesor Fakulteta islamskih nauka, one imaju posebnu težinu. Nema mnogo intelektualaca koji javno i neuvijeno govore o bolestima sistema i institucija u kojima rade. U tom smislu, gostovanje Hafizovića u „Pressingu“ predstavlja odmak od uobičajenog blagdanskog izvještavanja o društvenoj ulozi religije. „Kontekst“ AJB-a u kojem reporter ove medijske kuće uživo informira javnost o dešavanjima u Gazi, čak i nakon uništavanja njegove redakcije, ilustruje koliko dopisnici iz inostranstva doprinose humanoj dimenziji izvještavanja o patnjama civila.

About The Author