Reporterka Danka Derifaj pokreće krivični postupak protiv Thompsona

Advokatica pozvala državu da reagira jer komentari upućeni Derifaj nisu nimalo bezazleni

Reporterka Danka Derifaj pokreće krivični postupak protiv Thompsona
Foto: Široki Brijeg - hercegovina.info

Iako gledaoci RTL magazina “Potraga” nisu još vidjeli prilog novinarke Danke Derifaj o čudovišnoj stambenoj ekspanziji Marka Perkovića Thompsona i nelegalnih crnih kvadrata kaskadne zgrade na splitskom Žnjanu koja po zavrzlamama nadmašuje sve što je javnost dosada vidjela, Thompson kao glavni protagonist afere učinio je sve da spriječi emitiranje.

Slučaj je kulminirao u linč novinarke na Thompsoovoj službenoj Facebook stranici zbog kojeg je Danka Derifaj podnijela krivične prijave protiv niza nepoznatih počinitelja.

Njezina advokatica Jadranka Sloković najavljuje i pokretanje krivične odgovornosti protiv Thompsona, koji, u najmanju ruku, nije spriječio, ako nije i poticao, da se na novinarku nabacuju verbalnim kamenjem i otvoreno zaziva fizičke napade na nju.

Kad je Danka Derifaj otišla u Split tragom poziva stanara sa Žnjana koji već godinama s tom muzičkom ikonom hrvatske desnice vode ine bitke, pa i sudske, ali i teksta u Slobodnoj Dalmaciji koji je otvorio tu temu, Thompson je promptno reagirao.

Na svom službenom Facebook profilu obznanio je da mu je novinarka provalila u dom i uznemirila maloljetnu djecu te protiv nje podigao krivičnu prijavu zbog ometanja posjeda. Pozvana je i policija koja je demantirala da je Derifaj prekršila zakon, nisu utvrdili ni elemente prekršaja ni krivičnog djela.

Derifaj je pojasnila kako se s kolegama u društvu predstavnika stanara Branka Miodraga popela na krov do kojeg su došli iz njegova vlastitog, a ne Thompsonova stana, jer je to bio jedini način da pokaže kako izgleda njihov krov pošto ga je Thompson pretvorio u svoje dvorište. Djece nije bilo, a zavjese na Thompsonovu stanu bile su navučene, rekla je.

U sekundi se proširila haranga na novinarku, Thompsonovi sljedbenici zasuli su je salvama uvreda, osuda i teškim riječima. Razapeli su Derifaj po svim osnovama: profesionalnoj, spolnoj, nacionalnoj. Sve da je zaplaše.

– Jer, “samo” se o tome ovdje i radi: kako da se prijetnjama novinarki koja istražuje kontroverznu temu, o kojoj Thompson ne bi volio da javnost zna, začepe usta. Kako? Tako da joj prijete da će joj polomiti noge. Ne Thompson direktno, ali njegovi obožavatelji, podmazani njegovim gnjevnim statusima – piše Jutarnji List.

– Nisam znala što me još čeka i nisam imala drugog izbora nego otići na policiju. Policija mi je ponudila ličnu zaštitu, ali odbila sam – kaže za Jutarnji Derifaj koja je svoje iskustvo ispričala novinaru Glorije, nakon čega je divljanje eskaliralo.

Bombardiranje Thompsonovih obožavatelja bilo je takvog razmjera da je glavna urednica Glorije Alenka Ostrihon odlučila deaktivirati tekst s društvenih mreža jer ne želi da Gloria, kako kaže, “kao novine otvorene prema svima, postane poligon za širenje govora mržnje”.

– Zgroženi smo količinom i brutalnošću komentara, ne želimo biti platforma za generiranje nasilja. Ponosni smo na tekst koji je i dalje dostupan online, ali bez mogućnosti komentiranja -kaže Ostrihon.

Odgovornost za objave na Facebooku još je u sivoj zoni, upozorava i advokatica Sloković te tumači kako su nesporne krivične prijave protiv svih koji su stavljali komentare.

– Policija je dužna otkriti o kojim se osobama radi i poduzeti određene mjere, a u najmanju ruku se radi o kaznenom djelu prijetnje, i to službenoj osobi koja obavlja novinarski posao. Među njima ima i prijetnji smrću te je to po dvije osnove kvalificirani oblik tog djela – tvrdi Sloković koja smatra da je prvo odgovoran Facebook, koji bi trebao sadržaj kontrolirati, a potom osoba koja otvara stranicu.

Dodaje da je ovo napad na profesiju sa željom da se stane nakraj istrazi krajnje čudne gradnje i pošalje poruka drugim novinarima kako će proći”.

– Država mora nešto poduzeti jer ovo uopće nije bezazleno, ugrožena je i novinarka i obavljanje novinarskog posla. Još samo da novinari zašute, onda smo stvarno gotovi – zaključuje Sloković, advokatica novinarke Danke Derifaj čiji će prilog stambenoj ekspanziji Thompsona 23. augusta.

Izvor: Jutarnji list/Slobodna Dalmacija

About The Author