REGIONALNA PLATFORMA TRAŽI OD HRT-A DA ŠTO PRIJE POVUČE TUŽBE ČIJI JE CILJ FINANCIJSKO UNIŠTENJE I UŠUTKAVANJE HND-A I NJEGOVIH PREDSTAVNIKA

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje postupak Hrvatske radiotelevizije (HRT) koja je podnijela tužbe zbog povrede časti i ugleda protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), njegovog predsjednika Hrvoja Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić. Uprava HRT-a je podnijela tužbene […]

REGIONALNA PLATFORMA TRAŽI OD HRT-A DA ŠTO PRIJE POVUČE TUŽBE ČIJI JE CILJ FINANCIJSKO UNIŠTENJE I UŠUTKAVANJE HND-A I NJEGOVIH PREDSTAVNIKA

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje postupak Hrvatske radiotelevizije (HRT) koja je podnijela tužbe zbog povrede časti i ugleda protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), njegovog predsjednika Hrvoja Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.

Uprava HRT-a je podnijela tužbene zahtjeve koji ukupno iznose 500.000 kuna ili približno 70.000 eura (200.000 HND, 50.000 predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić, 250.000 predsjednik HND-a Hrvoje Zovko). Navodni razlog je priopćenje HND-a iz rujna ove godine kojeg potpisuje predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u kao i javni istupi predsjednika HND-a.

Pritisci poslodavaca na zaposlene nisu rijetkost, ali ipak se samo HRT dosjetio da taj pritisak izrazi i kroz odštetne zahtjeve od više desetaka tisuća eura, što govori da njihov cilj nije satisfakcija zbog eventualne štete koju su pretrpjeli zbog priopćenja HND-a i istupa kolege Zovka i kolegice Mikleušević – Pavić (inače dvoje zaposlenih na HRT-u koji trpe financijske i druge pritiske). Uprava HRT-a smatra da je dozvoljeno i moralno da tuže ljude kojima su već nanijeli i u kontinuitetu nanose nepravdu. Podsjećamo da je Hrvoje Zovko u rujnu, nedugo nakon što je postao predsjednik HND-a i progovorio o cenzuri na HRT-u, dobio izvanredni otkaz na HRT-u.

Također, vodstvo HRT-a bi trebalo znati da Europski sud za ljudska prava ne poznaje iznose na naknadu štete koja se mjeri u desecima tisuća eura i da je to u potpunosti u suprotnosti s praksom toga suda.

Tražimo od HRT-a da što prije povuče tužbe i da prestane s pritiscima na HND čiji su članovi njihovi brojni zaposleni, ali i da prestane s maltretiranjem predstavnika novinarskog udruženja jer je to postupanje nedopustivo i nedostojno javnog servisa, kojem nanose trajnu štetu, ali i zemlje članice EU.

Podsjećamo i da bi ljudi koji su na čelu HRT-a, kao predstavnici jednog ozbiljnog medija, kakav bi HRT trebao biti, morali znati da imaju na raspolaganju niz mjera kojima su se mogli obraniti od, kako tvrde, neosnovanih optužbi ali da su pribjegli mjeri koja je i najnepopularnija ali i zadnja na popisu onoga što se treba raditi kada neko procijeni da mu je nanijeta šteta. Iznosi koje traže su očigledan pokazatelj da žele financijski uništiti i ušutkati HND i njegove predstavnike.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

hnd.hr

About The Author