Regionalna platforma: Hitno procesuirati online prijetnje i verbalno nasilje nad Martinom Mlinarević

Prijetnje bloggerici Mlinarević, kao i zabrana promocije njenog romana nedopustiv atak na slobodu izražavanja, njenu sigurnost i profesionalni integritet.

Regionalna platforma: Hitno procesuirati online prijetnje i verbalno nasilje nad Martinom Mlinarević
Foto: RP

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije je osudila verbalno nasilje i prijetnje Martini Mlinarević, bloggerici i publicistkinji iz Bosne i Hercegovine, te pozivala policiju i nadležne pravosudne organe da hitno istraže ovaj slučaj i kazne osobe koje pozivom na nasilje i govorom mržnje ugrožavaju njenu sigurnost.

Martina Mlinarević je izložena višednevnom, brutalnom nasilju i prijetnjama putem društvenih mreža, nakon što je objavila da je naprasno otkazano predstavljanje njenog romana „Huzur“ na tradicionalnom festivalu kulture u zapadnohercegovačkom gradiću Čitluku.

Sudjelovanje Mlinarević na ovom festivalu je otkazano radi pritisaka sponzora i osoba bliskih vladajućim strukturama u Hercegovini, koji su od organizatora festivala tražili otkazivanje promocije, iako je ona najavljena u festivalskom programu i svim materijalima pripremljenim za ovu manifestaciju.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara smatra da su prijetnje bloggerici Mlinarević, kao i zabrana promocije njenog romana nedopustiv atak na slobodu izražavanja, njenu sigurnost i profesionalni integritet.

One predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja Mlinarević da kritički piše o javnim zvaničnicima, prije svih političkim i vjerskim liderima Hrvata u BiH, ali i svim drugih političarima koji obnašaju javne funkcije protivno demokratskim vrijednostima i interesima građana BiH.

– Ponavljanje prijetnji, govora mržnje i ugrožavanja sigurnosti Martine Mlinarević i njene porodice pokazuju kako policijske strukture i pravosudne institucije u ovoj državi ne rade efikasno na suzbijanju online nasilja – istaknuo je predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.

Napominje da izostankom efikasne reakcije, kažnjavanja nasilnika i onih koji šire mržnju, ove institucije ohrabruju i generiraju novo nasilje, što predstavlja direktno ugrožavanje i ograničavanje slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini.

On je posebno naglasio da se u ovom slučaju radi i o političkoj cenzuri i uspješnom pokušaju zaustavljanja kritičkih glasova protiv postupaka i odluka javnih zvaničnika u Hercegovini, čime se najozbiljnije dovode u pitanje politička debata i pluralizam mišljenja u cijeloj BiH.

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara podržala je zahtjeve Udruženja BH novinari upućene nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama u BiH za provođenje hitne i profesionalne istrage u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje stoje iza prijetnji i poziva na nasilje prema Martini Mlinarević.

Naglasili su važnost slobode izražavanja i pluralizma informacija za razvoj demokratskog društva i poštivanje prava građana da budu informirani o pitanjima od javnog značaja.

U skladu s tim, Platforma će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite slobode govora i mišljenja u regiji zapadnog Balkana, naglasili su iz Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Izvor: Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

About The Author