RAJKO VASIĆ: Ugledni RTRS-ov analitičar

IZDVAJAMO

RTRS je nastavila promoviranjem teorija zavjera koje je sama mjesecima plasirala u javnost. BNTV je i dalje uz grupu Pravda za Davida, ali nisu pokazali sluh za žrtve Srebrenice, što dovodi u pitanje da li njihov moralni kompas funkcionira samo kada je riječ o stradanju pripadnika jednog naroda. N1 je pokazatelj da se poštovanje i medijski prostor mogu podjednako pružiti i žrtvama genocida, kao i protestima u Banjaluci, tj. da jedno ne treba isključivati drugo.

RAJKO VASIĆ: Ugledni RTRS-ov analitičar

Član glavnog odbora SNSD-a dobio je prostor na RTRS-u da se obračuna s onima koji iskazuju podršku Pravdi za Davida

RTRS: Aktuelni razgovor – 5. juli 2018.

PRECIZNE RIJEČI O GENOCIDU: Uoči sedmice u kojoj će se u Bosni i Hercegovini obilježiti 11. juli kao jedno od najcrnjih poglavlja ne samo bosanskohercegovačke nego i evropske novije historije, član glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić gostovao je na RTRS-u kako bi u ulozi političkog analitičara prokomentirao aktualna dešavanja u državi. Ovaj intervju je, naravno, prethodio njegovoj izjavi na Twitteru u kojoj omalovažava žrtve genocida koji se desio u Srebrenici, te prijetio i novim. “Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”, napisao je Vasić 10. jula na svom Twitter nalogu, na šta je izostala reakcija kako institucija RS-a, tako i njenih televizija.

U intervjuu na RTRS-u, Vasić je govorio, između ostaloga, o tome kako mediji trebaju pomno i precizno birati riječi kada pišu o slučaju kao što je ubistvo Davida Dragičevića. Prema njemu, mediji su neozbiljni kada napišu riječ “ubistvo” u svojim naslovima, iako je ustanovljeno da postoji osnova sumnje za takvo nešto u ovom slučaju. Naravno, na RTRS-u je gostovao u ulozi promotora narativa protiv protesta građana u Banjaluci, te se njegov diskurs svodio na omalovažavanje građanskog nezadovoljstva nazvavši Pravdu za Davida “javnom predstavom” koja služi za “destabilizaciju” Republike Srpske. Ne čudi, onda, da će se njegova perspektiva kositi s onom medija koji nisu naklonjeni režimu i da će na ovakav način raditi na diskreditaciji svih onih koji ne propagiraju poglede SNSD-a i RTRS-a. Ono što je indikativno u ovom intervjuu, svakako je Vasićevo nastojanje da se treba preciznim rječnikom koristiti kada se govori o “političkim, pravnim, ekonomskim i sudskim poslovima”, pa je dodao kako u “ljubavi i poeziji” jezik ne mora biti precizan. Kako onda tumačiti njegovu izjavu o genocidu koja je uslijedila pet dana poslije?

DOMETI RACIONALNOG NACIONALIZMA: Poznato je da je RTRS, pa i novinarka Nada Veletić koja je vodila intervju s Vasićem, samo dio tzv. eho komore (echo chamber) vladajuće strukture i onih koji nisu u stanju ili se ne žele udaljiti od uobičajenih floskula o političkoj situaciji na koje smo navikli na ovom javnom servisu. U pola sata, koliko je trajao intervju, mogli smo tako čuti o britanskim specijalcima, čiji utjecaj dovodi do destabilizacije RS-a, o utjecaju stranaca uopće koji nam “nameću” politike. Vasić je govorio o entitetu Republika Srpska kao državi, a istovremeno se pozivao na poštivanje slova Dejtona, u kojem je jedino BiH definirana kao država. Bosnu i Hercegovinu naziva “nepostojećom” državom i uopćeno gledajući ne vidi da postoji mogućnost suživota među narodima koji žive u njoj. Na sve ovo su gledaoci RTRS-a naviknuti, a Vasić služi samo kao još jedan glas koji će provoditi politiku “racionalnog nacionalizma”. Koliko racionalnosti stoji iza izjave o genocidu i prijetnje novim, neka ostane na medijima da protumače.

 

BNTV: Crno na bijelo i Puls – 8. i 12. juli 2018.

SELEKTIVNI MORAL: BN televizija je uz narod na protestima. Ona je televizija i medijska kuća koja je prepoznata kao saveznik grupe Pravda za Davida i antipod onom režimskom novinarstvu koje smo naviknuti vidjeti kod RTRS-a (pa dijelom i kod ATV-a). Ipak, u protekloj sedmici se teško oteti dojmu da iza plemenitih namjera podrške ljudskom životu, kakvu su pružili praćenjem slučaja Davida Dragičevića, stoji motivacija koja je usmjerena više na momentalnu, predizbornu političku bitku, a nikako na globalno nadnacionalno pomirenje i uvažavanje. Pokazatelj ovoga je šturost kojom su se 11. juli i komemoracija u Srebrenici posljednje sedmice na ovoj televiziji stavili u drugi plan. BNTV je svoj moralni kompas, kako se čini, usmjerila tek na pravdu i istinu kada se radi o životima jednog naroda, pa je teško zamisliti da bi ovoliku medijsku pažnju koliku su posvetili ubistvu Davida, posvetili da se radilo o, recimo, Adnanu ili Anti; barem sudeći po tome koliko su obje spomenute političke emisije izbjegavale spomenuti jednu od najaktualnijih tema prethodne sedmice. Ni Vasićeva izjava nije prokomentirana, što dodatno pokazuje modus operandi medija u RS-u koji selektivno moraliziranje usavršavaju skoro podjednako dobro.

N1: Dan uživo – 11. juli 2018.

SVEOBUHVATNA ANALIZA: Komentirajući Vasićevu izjavu, Dženana Karup-Druško je na N1 televiziji kazala da se njome trebaju pozabaviti tužilaštvo i policija. Nadalje, iskazala je svoje nezadovoljstvo zbog nepoštivanja dana žalosti koji se u RS-u uopće ne uvažava, te je postavila pitanje zašto niko iz Banjaluke, pa ni iz Sarajeva ne reagira na takvo nešto. S tim u vezu dovela je i skandiranje navijača Hrvatske koji su u BiH imali niz fašističkih i nacionalističkih ispada, koje također niko ne tumači kao nešto vrijedno istraživanja. Ovakvom sveobuhvatnom analizom, Karup-Druško i N1 televizija predstavljaju primjer novinarstva koje bi bilo poželjno vidjeti u drugim medijskim kućama u oba entiteta.

Za Vasićevu poruku koju je napisao na Twitteru na dan žalosti, Karup-Druško je imala jasnu poruku: “Voljela bih da vidim da takvo nešto napiše, ali da umjesto genocid napiše holokaust.” Dodala je i to kako je, nažalost, “kod nas” postalo uobičajeno negirati genocid i odluku koja je donesena pred međunarodnim sudom, te kako je izostanak adekvatne reakcije iz RS-a pokazatelj upravo tog trenda javnog mnijenja i shvaćanja razmjera godišnjice genocida kao nešto što pola države smatra viješću sedmice, dok je drugi ne spomenu ni sporadično.

PRESJEK:

RTRS je nastavila promoviranjem teorija zavjera koje je sama mjesecima plasirala u javnost. BNTV je i dalje uz grupu Pravda za Davida, ali nisu pokazali sluh za žrtve Srebrenice, što dovodi u pitanje da li njihov moralni kompas funkcionira samo kada je riječ o stradanju pripadnika jednog naroda. N1 je pokazatelj da se poštovanje i medijski prostor mogu podjednako pružiti i žrtvama genocida, kao i protestima u Banjaluci, tj. da jedno ne treba isključivati drugo.

About The Author