Preminuo neustrašivi nizozemski izvjestitelj Peter R de Vries

Izvještavao je o najvećim nizozemskim slučajevima kriminala u novijoj historiji i pokazao suosjećanje s porodicama žrtava ubistava

Preminuo neustrašivi nizozemski izvjestitelj Peter R de Vries
Foto: AFP

 

Nizozemski novinar koji je istraživao o brojnim kriminalističkim aferama Peter R. de Vries preminuo je od posljedica rana koje je zadobio u pucnjavi u Amsterdamu 6. jula 2021. godine. Imao je 64 godine.

Poznat po svojoj predanosti izvještavanju o neriješenim zločinima i podršci porodicama žrtava istražio je više od 500 ubistava i odigrao ključnu ulogu u rješavanju nekoliko slučajeva.

Peter je svom imenu dodao R. (skraćenica od Rudolf, njegovo drugo ime) kako bi se razlikovao. U jednom radijskom intervjuu jednom je rekao da je njegovo ime inače sasvim obično.

Karijeru je započeo kao dvadesetogodišnjak u De Telegraafu, najvećim nizozemskim dnevnim jutarnjim novinama. Još je bio mladi novinar 1983. godine kada je pratio otmicu Freddyja Heinekena, magnata poznate marke piva.

Heineken je na kraju pušten, a nekoliko kidnapera je uhvaćeno i poslano u zatvor, uključujući Cor van Houta i nizozemskog kriminalca Willema Holleedera. De Vries se kasnije sprijateljio s Van Houtom, zbog čega je bio kritiziran.

Van Hout je ubijen 2003. godine, Holleeder je pušten, ali trenutno služi doživotnu kaznu nakon što je osuđen za pet ubistava i jedno ubistvo s predumišljajem.

De Vries je napisao dvije knjige o istrazi. Jedna je kasnije adaptirana u Kidnapping Freddy Heineken film iz 2015. godine u kojem glumi Anthony Hopkins.

To je bio početak duge i impresivne karijere tog novinara. Radio je za nekoliko novina i časopisa prije nego što je dobio vlastiti televizijski program koji se emitirao 17 godina.

De Vries je dobio svjetsku pažnju za svoj istraživački rad oko nestanka američke državljanke Natalee Holloway na Arubi 2005. godine, za koji je osvojio međunarodnu nagradu Emmy.

Novinar je otkrio tajne snimke na kojima Nizozemac Joran van der Sloot tvrdi da je bio prisutan kad je Holloway umrla i kaže da se riješio njenog tijela. Iako je Van der Sloot postao glavni osumnjičenik, nikada nije osuđen. Tijelo Holloway nikada nije pronađeno.

Van der Sloot ostao je u pritvoru i danas nakon što je osuđen zbog ubistva Peruanke Stephany Flores Ramírez u Limi 2010. godine. Prošle je godine De Vries pomogao istrazi slučaja.

U novembru 2020. godine, više od 20 godina nakon smrti 11-godišnjeg Nickyja Verstappena, osumnjičenik Jos B. osuđen je na 12,5 godina zatvora. De Vries je bio tamo tokom cijelog suđenja, podržavajući Verstappenove roditelje.

U novije vrijeme de Vries je objavio dojavu kako bi pomogao pronaći Tanju Groen, studenticu koja je nestala 1993. godine.

– Za rodbinu sudjelovanje Petera R. De Vriesa u suđenjima bilo je od presudne važnosti. Njegova je odlučnost osigurala da slučajevi ne budu zaboravljeni, a policija i sudstvo odlučili su ponovno pregledati slučaj – kazala je sudska i pravna izvjestiteljica Saskia Belleman.

Redovni gost emisija koji nije govorio ublaženim rječnikom, s određenom taštinom, dobro odjeveni novinar usudio se izazvati najveće kriminalce u zemlji – što nije baš išlo svima.

Godine 2013. sa suprugom je podigao optužnicu protiv Willema Holleedera, jednog od otmičara Heinekena, nakon što je primio prijetnje smrću.

Posljednjih je godina pomagao glavnom svjedoku u strogo čuvanom suđenju Marengu, jednom od najvećih nizozemskih zločina. Sudi se sedamnaest osumnjičenih za ubistva ili pokušaje ubistva između 2015. i 2019. godine.

Jedna od žrtava bio je bivši bloger, osuđeni za zločine Martin Kok koji je ubijen 2016. godine. Brat glavnog svjedoka ubijen je 2018. godine, kao i njegov advokat Derk Wiersum 2019. godine.

Nekoliko advokata odustalo je od slučaja zbog sigurnosnih razloga. Ali de Vries nije želio nikakvu sigurnost kazavši da ako imate policiju s lijeve i desne strane, još uvijek se na vas može pucati s prednje strane.

Njegov kolega istraživački novinar Mick van Wely, pišući u časopisu De Telegraaf, rekao je prije de Vriesove smrti: “Možda ga je činjenica da je prkosio toliko žestokih neprijatelja i prijetnji učinila da se osjeća nedodirljivim”.

Međutim, 6. jula Nizozemska je bila u šoku kad je pucano na de Vriesa. Bio je upravo završio snimanje emisije RTL Boulevard, u kojoj je bio čest gost. Bio je na putu do automobila, prolazeći pored mnoštva ljudi uživajući u piću nakon posla, kad je u njega pucano.

Prema Van Welyju, način na koji je počinjen napad pokazuje sve karakteristike dobro pripremljenog napada.

– Peter je bio neustrašiv – rekla je voditeljica RTL Boulevarda Marieke Elzinga u radijskom intervjuu.

Zasad su dvojica osumnjičenih za pucnjavu u pritvoru. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će učiniti sve kako bi pravda bila zadovoljena, a na konferenciji za novinare Rutte je rekao da je napad bio šokantan i neshvatljiv.

Strastveni biciklist i strastveni ljubitelj nogometa sa sezonskom kartom za Ajax osnovao je agenciju za sportski menadžment 2014. godine sa sinom Royceom i Ajaxovom ikonom Pietom Keizerom.

Snažno se suprotstavljao desničarskim političarima kao što su Geert Wilders i Thierry Baudet te se zalagao za prava izbjeglica. Njegova podrška nedavno je dovela do toga da grupa neregistriranih izbjeglica nakon mnogo godina bude priznata kao nizozemski državljani.

– Poslao sam e-mail svim nizozemskim medijima bez odgovora, ali on je odgovorio u roku od pet minuta. Bio je ogorčen, želio je znati više. Stavio je našu priču na dnevni red politike – rekao je Yosef Tekeste-Yemane, jedan od izbjeglica iz Etiopije.

Izvor: Al Jazeera

About The Author