Predloženo da mediji ne prisustvuju sjednicama Interresorne radne grupe o izmjeni izbornog zakonodavstva BiH

Prijedlog HDZ-a nije dobio podršku jer su ostali članovi Grupe podsjetili na potrebu transparentnosti u radu

Predloženo da mediji ne prisustvuju sjednicama Interresorne radne grupe o izmjeni izbornog zakonodavstva BiH

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine većinom glasova nisu dans podržali prijedlog koji bi omogućio da se odlučuje o prisustvu medija tokom zasjedanja tog tijela.

Kako je predložila članica te grupe iz HDZ-a BiH Borjana Krišto medijima bi se trebalo omogućiti praćenje sjednica samo ukoliko takvu odluku donese Interresorna radna grupa, navodeći da su i sjednice Vijeća ministara zatvorene za javnost.

– Radimo na način da dajemo izjave i objavljujemo saopćenja – kazala je Krišto, ocjenjujući da postoje zloupotrebe medija te je dodala da se u medijima plasiraju informacije prije nego se sastanak završi, a kaže i da se ponekad pita da li je uopće bila na sjednici s drugim učesnicima nakon izvještaja medija.

Član Interresorne radne grupe Saša Magazinović (SDP) naglasio je da nikako ne može podržati prijedlog kojim bi se onemogućilo snimanje i prisustvo medija jer je to u potpunosti u suprotnosti s onim što od BiH traži Evropska komisija, a to je transparentnost u radu.

Predsjedavajuća Radne grupe Alma Čolo (SDA) također kazala da je za nju neprihvatljivo da neko radno tijelo odlučuje o tome jer nema problem s tim da se sjednice snimaju i da im predstavnici medija prisustvuju, dodajući da Interresorna radna grupa nema šta da krije.

– Nema ništa tajno u našem zasjedanju. Ne mislim da su mediji štetni za prisustvo bilo kojoj od parlamentarnih komisija – dodala je Čolo.

I za člana Interresorne radne grupe Dženana Đonlagića (DF) također je zatražio da ostane izvorni prijedlog koji omogućava prisustvo medija tim sjednicama jer ne vidi niti jedan razlog da se rad tog tijela zatvori za javnost.

Prijedlog Krišto nije prihvaćen većinom glasova iako su za njega glasali predstavnici HDZ-a i SNSD-a.

Izvor: Mediji

About The Author