OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU STIPENDIJU “JIRI DIENSTBIER JOURNALISM FELLOWSHIP”

Radio Slobodna Evropa (RSE) otvara konkurs za novinarsku stipendiju “Jiri Dienstbier Journalism Fellowship” za 2017-2018. godinu. Namjera ove stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoju profesiju uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti. Ova prestižna stipendija zajednička je inicijativa Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dienstbierovim doprinosom […]

OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU STIPENDIJU “JIRI DIENSTBIER JOURNALISM FELLOWSHIP”

Radio Slobodna Evropa (RSE) otvara konkurs za novinarsku stipendiju “Jiri Dienstbier Journalism Fellowship” za 2017-2018. godinu.

Namjera ove stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoju profesiju uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Ova prestižna stipendija zajednička je inicijativa Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dienstbierovim doprinosom novinarstvu, inostranoj politici i ljudskim pravima. Namijenjena je i da unaprijedi legat Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava posredstvom novinarstva.

Odabrani stipendisti će biti raspoređeni u nekom od dopisništava Balkanskog servisa Radija Slobodna Evropa, a potom i u centralnoj redakciji u Pragu gdje će učiti od iskusnih profesionalaca. Program obuke pomaže stipendistima u učenju i savladavanju najsavremenijih multimedijalnih vještina, dok ih uključuje i u dnevne uredničke diskusije koje informišu o profesionalnom i nezavisnom novinarstvu.

U razmatranje se uzimaju prijave i iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Stipendija traje od 1. novembra/studenog 2017. do 30. juna/lipnja 2018.

Popunjene prijave moraju biti napisane na engleskom jeziku i poslane na e-mail adresu [email protected] do 06.00 sati po Centralnoevropskom vremenu 31. maja/svibnja 2017.

Odabrani stipendisti biće informisani do 30. juna/lipnja 2017. godine.

Prijavu za stipendiju možete preuzeti ovdje.

RSE

About The Author