Novinari otkrili da je Credit Suisse banka upravljala milijardama prljavog novca

Grupa koju čine desetine medijskih organizacija otkrila je još jednu korupcijsku aferu

Novinari otkrili da je Credit Suisse banka upravljala milijardama prljavog novca
Foto: IndiaToday/Reuters

Credit Suisse je decenijama upravljao milijardama dolara prljavog novca, podaci su međunarodne medijske istrage zasnovana na masovnom curenju podataka, što je posljednji u nizu problema druge po veličini švicarske banke.

Banka je držala više od osam milijardi dolara na računima kriminalaca, diktatora i osoba povezanih s kršenjem ljudskih prava, prema istrazi grupe koju čini desetine medijskih organizacija.

Credit Suisse je odbacio “navode i insinuacije”, rekavši u saopćenju da su mnoga pokrenuta pitanja historijska, od kojih neka datiraju 70 godina unazad.

Prema Projektu izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), neprofitnoj novinarskoj grupi, istraga “Suisse Secrets” počela je kada je anonimni izvor podijelio podatke o bankama s njemačkim novinama Suddeutsche Zeitung prije više od godinu dana.

Ovu informaciju, koja se odnosi na račune ukupne vrijednosti 100 milijardi dolara u jednom momentu, pregledalo je 48 medija širom svijeta, uključujući The New York Times, Le Monde i The Guardian.

Istraga je pokazala da na računima koji su identificirani kao problematični ima više od osam milijardi dolara imovine. Neki od njih su računi jemenskog špijunskog šefa umiješanog u mučenje, sinove azerbejdžanskog moćnika, srbijanskog narko-bosa i birokrate optužene za pljačku venecuelanskog naftnog bogatstva.

To je bilo najveće curenje podataka ikad iz velike švicarske banke, saopćio je OCCRP.

KRIK navodi da je Rodoljub Radulović, optuženi narko-bos, kome se sudi da je zajedno sa Darkom Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina, otvorio dva računa „Credit Suisse“ u vrijeme kada se nalazio pod istragom i na njima imao milionske iznose.

Radulović je račune u „Credit Suisse“ zatvorio tek u maju 2010. godine, mjesec dana nakon što je Šarić u Srbiji optužen za šverc kokaina. Kada je 2012. i sam optužen u istom slučaju, Radulović je pobjegao i do danas se ne zna gdje se nalazi.

Račun je imao i Janko Jovanović, šef carinske ispostave “Brod” na sjeveru BiH. CIN piše kako je bračni par Jovanović iz Doboja kupio 13 nekretnina u zemlji i inostranstvu, a na računu u Švicarskoj skupio oko tri miliona KM.

Jovanović je pod istragom. Priveden je 2014. godine u akciji „Pandora” koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo zbog korupcije i malverzacija pri uvozu i carinjenju različite robe.

Curenje je uključivalo informacije o više od 18.000 bankovnih računa, od kojih su mnogi “ostali otvoreni sve do 2010-ih”, navodi OCCRP.

U svom saopćenju u nedjelju, banka je rekla da “Credit Suisse snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnim poslovnim praksama banke.”

Oko 90 posto pregledanih računa je zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja prije nego što su se novinari obratili banci, dodaje se, a više od 60 posto njih je zatvoreno prije 2015. godine.

OCCRP je u izjavi na svojoj web stranici napisao kako vjeruju da “desetine primjera koje smo naveli pokreću ozbiljna pitanja o djelotvornosti i posvećenosti Credit Suisse ispunjavanju svojih obaveza”.

Među onima koji su navedeni kao vlasnici računa kod Credit Suisse bili su sinovi bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Abdulaha II.

Stručnjaci kažu da drakonski zakoni o bankarskoj tajni u Švicarskoj efektivno ušutkuju insajdere ili novinare koji možda žele da razotkriju nedjela unutar švicarske banke, navodi OCCRP.

Švicarska medijska grupa nije bila u mogućnosti da učestvuje u istrazi zbog rizika od krivičnog gonjenja, saopćila je ta organizacija.

Izvor: Reuters, KRIK

About The Author