NOVI SKANDAL VSTV-A: Odbili razriješiti tužioca koji je osuđen zbog kriminala

Sašu Labotića Sud BiH osudio zbog piratstva. Ured disciplinskog tužioca tražio razrješenje, ali Disciplinska komisija VSTV-a mu izrekla samo novčanu sankciju. Tužilac Labotić skrivao od VSTV-a da je osuđivan. Osuđivani tužilac poznat po tome što je optužio mrtvog Davida Dragičevića. Dok je trajao disciplinski postupak, Labotić unaprijeđen u šefa Odjela u Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

NOVI SKANDAL VSTV-A: Odbili razriješiti tužioca koji je osuđen zbog kriminala
Foto: Žurnal Info

Prilikom donošenja odluke o imenovanju Saše Labotića za okružnog tužioca u Banjoj Luci, Visoko sudsko i tužilačko vijeće se, piše u obrazloženju odluke iz 2014. godine, vodilo njegovim stručnim sposobnostima, marljivošću, odlučnošću, odgovornošću, nepristrasnošću, ponašanjem van posla i profesionalizmom.

Šest godina ranije, “marljivi, odgovorni i nepristrasni” profesionalac Labotić priznao je državnim tužiocima da se bavio piratstvom, nakon čega ga je 28. februara 2008. godine Sud BiH pravosnažno osudio zbog krivičnog djela nedozvoljeno korištenje autorskih prava. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 900 maraka. No, ovu presudu, marljivi, odgovorni i nepristrasni tužilac Labotić je sakrio kada je popunjavao aplikaciju za okružnog tužioca u Banjoj Luci.

“Nije on skrivao presudu, nego je prilikom aplikacije prećutao da je suđen, mada je ta osuda brisana”, kazao je za Žurnal Dragomir Vukoje, predsjednik Disciplinske komisije VSTV-a koja je krajem prošle sedmice odbila zahtjev Ureda disciplinskog tužioca da se Labotić razriješi dužnosti.

A pošto je prećutao, a ne sakrio presudu kojom je osuđen za kriminal, Labotića je Komisija kaznila novčano. Odbit će mu se od plaće 50 posto u narednih nekoliko mjeseci.

Osim Vukoje, članovi Disciplinske komisije bili su još Berina Alihodžić i Stanko Nuić. Sve troje je su bliski čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Dragomir Vukoje je, objavljivali smo već, čovjek od povjerenja predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Upravo je on bio predsjednik i Drugostepene disciplinske komisije koja je odbila suspendirati prvog čovjeka VSTV-a zbog njegovih neprimjerenih kontakata i korupcije u aferi poznatoj kao “potkivanje”.

I druga članica Komisije u predmetu Labotić odlučivala je i u predmetu Tegeltija. Berina Alihodžić je članica VSTV-a i osoba od povjerenja potpredsjednice VSTV-a Jadranke Lokmić Misirača. Upravo je Misirača odigrala ključnu ulogu prilikom formiranja disciplinskih komisija koje su odlučivale po tužbi protiv Milana Tegeltije, dok je predsjednik VSTV-a formirao Komisiju koja je odlučivala o tužbi protiv Saše Labotića.

Predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju i tužioca Sašu Labotića, inače, vezuje jedan bitan predmet – David Dragičević. Tegeltija, naime, nije poduzeo nikakve mjere u vezi s propustima u istrazi u vezi s ubistvom Davida Dragičevića, dok je Labotić bio jedan od tužilaca koji su trebali zataškati istragu.

Naime, šest dana nakon što je pronađeno tijelo ubijenog Dragičevića, tužilac Labotić je Osnovnom sudu u Banjoj Luci proslijedio optužnicu protiv ubijenog mladića. Kada je vidio o čemu se radi, sudija za prethodno saslušanje Dragan Uletilović je sačinio službenu zabilješku da je “nakon zaprimanja optužnice obavijestio postupajućeg tužioca da je David Dragičević preminuo, te da je potrebno da tužilac dostavi izjavu o povlačenju optužnice”.

Postupajući tužilac, međutim, nije postupio po uputama sudije, te je insistirao na procesuiranju ubijenog Dragičevića. Nakon pritiska javnosti, ipak, Labotić odustaje od optužnice, ali za “marljivo, nepristrasno i profesionalno” postupanje biva nagrađen zlatnom policijskom značkom koju mu je 4. aprila 2018. godine dodijelio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske – Dragan Lukač.

Tekst, uz dozvolu prenosimo sa Žurnal.info

About The Author