Nije prihvaćena inicijativa da se novinarima dodijeli status službene osobe

To pitanje razmatrat će se kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda

Nije prihvaćena inicijativa da se novinarima dodijeli status službene osobe
Foto: Artem Maltsev / Unsplash

Novinarima u Republici Srpskoj neće biti dodijeljen status službene osobe, jer izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 16. juna, nije prihvaćeno propisivanje posebnog krivičnog djela – sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

Kao razlog je navedeno to što su Krivičnim zakonikom, između ostalog, propisana i krivična djela tjelesne povrede, teške tjelesne povrede, kao i ugrožavanje sigurnosti, a koji na jednak način tretira i štiti sve građane i profesije od napada, kao što su ljekari, profesori, nastavnici i mnogi drugi, koji su u svom radu izloženi mogućnosti napada u obavljanju svog posla.

– Mogućnost propisivanja tog krivičnog djela kao i posebne zaštite novinara u obavljanju njihove djelatnosti razmatrat će se kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda – navedeno je obrazloženju Nacrta izmjena i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Izvor: Fena

About The Author