NAPAD NA MEDIJSKU KUĆU “DE TELEGRAAF” U AMSTERDAMU

Na zgradu jedne od vodećih holandskih medijskih grupa u Amsterdamu jutros (utorak) je naletio kombi i zapalio se, saopćila je policija. Kombi je udario u staklenu fasadu zgrade De Telegraafa u predgrađu Amsterdama oko 4.00 sata ujutro, a vozač kombija je izašao iz vozila prije nego je izbio požar i pobjegao u automobilu koji je […]

NAPAD NA MEDIJSKU KUĆU “DE TELEGRAAF” U AMSTERDAMU

Na zgradu jedne od vodećih holandskih medijskih grupa u Amsterdamu jutros (utorak) je naletio kombi i zapalio se, saopćila je policija.

Kombi je udario u staklenu fasadu zgrade De Telegraafa u predgrađu Amsterdama oko 4.00 sata ujutro, a vozač kombija je izašao iz vozila prije nego je izbio požar i pobjegao u automobilu koji je vozio njegov saučesnik.

Vjeruje se da je incident, u kojem nema žrtava, planiran.

Požar je lokalizovan i policijska istraga je u toku.

Šef ureda holandskih novina De Telegraaf kombi je udario, ali nije ozbiljnije povrijeđen, niti je bilo drugih žrtava jer je zgrada bila gotovo prazna u to vrijeme, utorak rano ujutro.

Odgovorni urednik Paul Jansen kazao je da motiv nije jasan.

“Na žalost, novinarstvo je bilo meta napada više nego jednom. Ovo je razlog za veliku zabrinutost, ali nećemo biti zastrašeni”, naveo je.

Premijer Mark Rutte opisao je napad na Twitteru kao “šamar slobodnim medijima i holandskoj demokratiji”.

De Telegraaf su najveće dnevne novine u Holandiji, specijalizovane za teme o sportu i kriminalu.

Prošle sedmice, na ured u istom dijelu Amsterdama u kojem se nalazi nekoliko magazina bačena je raketna naprava. Niko nije povrijeđen, a uhapšen je četrdesetjednogodišnjak.

RSE

About The Author