Montana prva uvela zabranu TikToka u zemlji

Zabrana TikToka u Montani dolazi usred rastućeg pokreta za ograničavanje upotrebe društvenih mreža među djecom i tinejdžerima

Montana prva uvela zabranu TikToka u zemlji

Montana je postala prva država u Sjedinjenim Američkim Državama koja je donijela potpunu zabranu TikToka nakon što je republikanski guverner Greg Gianforte potpisao mjeru koja je opsežnija od pokušaja bilo koje druge države da ograniči aplikaciju društvenih medija u vlasništvu kineske tehnološke kompanije.

Očekuje se da će ova mjera, koja bi trebala stupiti na snagu 1. januara 2024. godine, biti zakonski osporena i poslužit će kao poligon za testiranje Amerike bez TikToka koju su zamislili mnogi nacionalni zakonodavci. Stručnjaci za kibernetičku sigurnost kažu da bi moglo biti teško provesti zabranu.

– Danas Montana poduzima najodlučnije korake od bilo koje države kako bi zaštitila privatne podatke i osjetljive lične podatke stanovnika Montane da ih ne bi prikupljala Komunistička partija Kine – rekao je Gianforte u izjavi.

Glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter tvrdila je da zakon krši ljudska prava iz Prvog amandmana i da je nezakonit. Odbila je reći hoće li kompanija podnijeti tužbu.

– Želimo uvjeriti stanovnike Montane da mogu nastaviti koristiti TikTok kako bi se izrazili, zaradili za život i pronašli zajednicu dok nastavljamo raditi na odbrani prava naših korisnika unutar i izvan Montane – kazala je Oberwetter u izjavi.

American Civil Liberties of Montana i NetChoice, trgovačka grupa koja u svoje članove ubraja Google i TikTok, također su zakon nazvali neustavnim. Keegan Medrano, direktor politike za ACLU iz Montane, rekao je da je zakonodavno tijelo “pogazilo slobodu govora stotina hiljada stanovnika Montane koji koriste aplikaciju uime antikineskih osjećaja.

Neki zakonodavci, FBI i dužnosnici u drugim agencijama zabrinuti su da bi se aplikacija za razmjenu videa, u vlasništvu ByteDancea, mogla koristiti kako bi se kineskoj vladi omogućilo pristup informacijama o građanima SAD-a ili plasiranje dezinformacija u korist Pekinga koje bi mogle uticati na javnost. TikTok kaže da se ništa od ovoga nikada nije dogodilo.

Bivši izvršni direktor ByteDancea tvrdi da je tehnološki div služio kao “propagandni alat” za kinesku vladu, a tvrdnja ByteDancea je neutemeljena.

Kada je Montana zabranila aplikaciju na uređajima u državnom vlasništvu krajem decembra, Gianforte je rekao da TikTok predstavlja “značajan rizik” za osjetljive državne podatke. Više od polovine američkih država i savezna vlada imaju sličnu zabranu.

Zabrana TikToka u Montani također dolazi usred rastućeg pokreta za ograničavanje upotrebe društvenih medija među djecom i tinejdžerima i, u nekim slučajevima, nametanje zabrana.

Nekoliko zakona koji kruže Kongresom imaju za cilj riješiti to pitanje, uključujući onaj koji bi zabranio svoj djeci mlađoj od 13 godina korištenje društvenih medija i zahtijevao dopuštenje skrbnika za korisnike mlađe od 18 godina da naprave račun.

Izvor: AP

About The Author