MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE TRAŽE NEZAVISNU ISTRAGU SMRTI KHASHOGGIJA

Međunarodne organizacije Amnesty International (AI) i Reporteri bez granica (RSF) zatražile su danas nezavisnu istragu pod okriljem UN o smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija pošto je Rijad zvanično priznao da je 2. oktobra novinar “izgubio život” u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Saudijske vlasti navele su da je Khashoggi stradao u tuči koja je izbila […]

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE TRAŽE NEZAVISNU ISTRAGU SMRTI KHASHOGGIJA

Međunarodne organizacije Amnesty International (AI) i Reporteri bez granica (RSF) zatražile su danas nezavisnu istragu pod okriljem UN o smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija pošto je Rijad zvanično priznao da je 2. oktobra novinar “izgubio život” u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Saudijske vlasti navele su da je Khashoggi stradao u tuči koja je izbila u Konzulatu, ali AI smatra da to objašnjenje nije “dostojno povjerenja i predstavlja novi katastrofalni rekord Saudijske Arabije u poštovanju ljudskih prava”.

Saudijske vlasti su do sada tvrdile da je Khashoggi (59), kritičar vlasti, iz Konzulata izašao živ 2. oktobra kada je došao po dokument za vjenčanje.

“Turska vlada treba da od generalnog sekretara UN (Antonija Gutereša) traži da naloži hitnu istragu okolnosti Khashoggijeve smrti”, dodala je AI, navodeći da bi nezavisna istraga bila najbolja garancije da se rasvijetli slučaj.

RSF su saopštili da treba vršiti pritisak na Saudijsku Arabiju i bojktovati predstojeći ekonomski forum koji uskoro organizuje ta zemlja.

Generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar je ocijenio da je nezamislivo razgovarati o “poslovanju i ćaskati sa investitorima kao da se nije ništa dogodilo” i dodao da čak i nova verzija vlasti o Khashoggijevoj smrti ima za cilj da prikrije ono najosnovnije – “gnusni zločin nad novinarom po nalogu države”.

Saudijska Arabija sinoć je priznala smrt novinara unutar zgrade Konzulata što je znatno pogoršalu njenu sliku čak i kod njenih saveznika, posebno SAD. Turski mediji prenijeli su ranije da je novinar mučen prije smrti.

RSE

About The Author