Lažni profil ministrice Turković

Još jedan primjer neodgovornog korištenja društvenih mreža

Lažni profil ministrice Turković
Foto: Vijesti.ba

Brojni portali objavili su da je preminuo prvostepenom presudom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić pozivajući se na informaciju objavljenu na Twitter profilu ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH odmah su demantirali tu vijest, obavještavajući javnost da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministrica Turković te plasirane informacije s tog profila ne predstavljaju stavove ministrice.

– Samim time ni vijesti koje su plasirane u javnost putem tog profila ne predstavljaju na bilo kakav način stavove, mišljenja ili informacije koje bi se mogle pripisati ministrici – navedeno je u saopćenju.

Kako navode ministrica Turković je opredijeljena blagovremenom i tačnom obavještavanju javnosti o svim aktulenim pitanjima koja se tiču rada Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali je opredijeljena korištenju zvaničnih kanala za komunikaciju s javnosti.

Vijest je ubrzo demantirana i iz Haaga gdje se Ratko Mladić i nalazi čekajući početak žalbenog postupka, koji je najavljen za 17. i 18. mart. Predviđeno je da se i on tokom tog procesa obrati sudijama.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Prvostepenom presudom osuđen je na doživotni zatvor.

Uskoro je na istom Twitteru profilu objavljeno da je tweet i lažnu vijest, kao i profil, koji je kreirao italijanski novinar Tommasso De Benedetti.

U izjavi za ”The Guardian” iz 2012. godine on je kazao da svjesno kreira lažne identitete svjetskih lidera kako bi ukazao na slabost medija. U prvoj takvoj objavi napisao je da je preminuo tadašnji papa, kasnije je objavio lažnu informaciju o smrti Fidela Castra, itd…

Želio je ukazati, kako je istakao, koliko su društveni mediji nepouzdan izvor za vijesti, ali da ih mediji i dalje koriste zbog njihove potrebe za brzinom.

Izvor: Mediji

About The Author