DODIK NIJE REKAO DA JE BIH LAŽNA ZEMLJA

Anonimni portali ne propuštaju postizborni period kako bi dobili što više klikova. O portalu “Medion” smo već ranije pisali. Tačnije, 10 analiza je posvećeno lažnim vijestima i ostalim manipulacijama koje su potekle sa ovog portala, a možete ih pronaći na ovom linku. “Medion” je bio povezan sa Facebook stranicom “Ekstremno medion” na kojoj su se redovno dijelili linkovi, […]

DODIK NIJE REKAO DA JE BIH LAŽNA ZEMLJA

Anonimni portali ne propuštaju postizborni period kako bi dobili što više klikova.

O portalu “Medion” smo već ranije pisali. Tačnije, 10 analiza je posvećeno lažnim vijestima i ostalim manipulacijama koje su potekle sa ovog portala, a možete ih pronaći na ovom linku. “Medion” je bio povezan sa Facebook stranicom “Ekstremno medion” na kojoj su se redovno dijelili linkovi, međutim na portalu “Medion” ništa relevantno nije objavljeno već više od dvije sedmice. Facebook stranica je i dalje aktivna, a sa nje se sada dijele linkovi potala “Smesno.info”. Jedan od članaka koji je objavljen 10. oktobra nosi naslov:

BiH / Građani Republike Srpske iz dijaspore pokrenuli peticiju za poništenje izbora.Dodik porucio nista od toga ja sam ovdje glavni Baja

U članku se navodi kako je bh. dijaspora pokrenula peticiju za poništenje izbora:

Građani Republike Srpske iz dijaspore pokrenuli su online peticiju za poništenje izbora u Bosni i Hercegovini.
“Poštovani građani i građanke, mi glasači u Republici Srpskoj iz dijaspore smatramo da su naši glasački listići uništeni ili pokradeni. Smatramo da je u RS-u došlo do eklatantnih primjera kršenja ljudskih prava, u smislu
prijetnji i ucjena od strane vladajuće partije građanima, kako bi glasali za vladajuću partiju. Na dan izborne šutnje, vrbovani su građani da glasaju za tu stranku”, stoji u online peticiji.

Zapravo, navedeni pasus nije autorski tekst portala “Smesno.info”. U pitanju je prenošenje članka sa portala “Radio Sarajevo” koji ga je objavio pod sljedećim naslovom:

BiH / Građani Republike Srpske iz dijaspore pokrenuli peticiju za poništenje izbora

Ono što je autor članka na “Smesno.info” izmislio jeste reakcija Milorada Dodika. Izjava koja mu je pripisana u naslovu nije navedena u samom tekstu i zapravo je u potpunosti izmišljena. Upravo zbog te činjenice, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

Milorad Dodik se pokazao kao inspirativna tema, pa je dan ranije na istom portalu objavljen članak pod naslovom:

Milorad Dodik-BIH je lazna zemlja sad kad sam predsjednik napravit cu samo jednu drzavu a to ce biti Republika Srpska

Članak donosi izjave Milorada Dodika u vezi sa izbornim rezultatima.

Zalagat ću se za poziciju Republike Srpske u BiH i bavit ću se zaštitom ustavnog poretka, istakao je trenutni lider u trci za člana Predsjedništva
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, proglasio je izbornu pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH!
– Prema podacima s terena, na osnovu 85% prebrojanih glasova osvojio sam 56% ili 330.890 glasova, a moj protivkandidat Mladen Ivanić oko 260.000 glasova. Razlika je čak 70.500 glasova i očekujem da će biti oko 80.000. Sve je jasno i ne može im pomoći ni sto američkih i britanskih ambasada – rekao je Dodik.
– Zalagat ću se za poziciju Republike Srpske u BiH i bavit ću se zaštitom ustavnog poretka. Mene ne zanima ko su izabrani članovi Predsjedništva BiH iz druga dva naroda, jer ja kalkuliram voljom naroda iz Republike Srpske. Idem tamo kao predstavnik srpskog naroda i tako ću se i ponašati. Prioritet broj jedan, bit će položaj srpskog naroda – istakao je Dodik.

Ponovo, izjava iz naslova ne postoji ni u sadržaju članka niti je ikada izrečena. Riječ je o plodu mašte autora portala “Smesno.info” koji za cilj ima prikupljanje klikova “kontraverznom” izjavom. I ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

raskrinkavanje.ba

About The Author