DANI MEDIJSKE PISMENOSTI

U FOKUSU POŠTOVANJE U MEDIJIMA I PREPOZNAVANJE LAŽNIH VIJESTI

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI
Foto: Kruševac Press

Drugo izdanje Dana medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektorničke medije i UNICEF-a uključivat će više od 180 događaja u više od 60 hrvatskih gradova i mjesta , a u sklopu glavne teme – poštivanje sebe i drugih u medijima -, najavljeno je niz predavanja, radionica i filmskih projekcija u suradnji sa školama, knjižnicama, kinima, medijima i kulturnim institucijama iz cijele Hrvatske.

Ministrica obrazovanja Blažena Divjak kaže da je„medijska pismenost ključna u borbi protiv lažnih vijesti“, te je je naglasila kako će se u sklopu kurikularne reforme od ove jeseni medijska pismenost obrađivati u nizu nastavnih predmeta i međupredmetnih tema te je istaknula da i sama reforma stavlja naglasak na kritičko mišljenje. Kazala je i kako je medijska pismenost ključna u borbi protiv lažnih vijesti na društvenim mrežama, u medijima, ali i u cijelom društvu.

”U tom smislu je važno da se medijska pismenost povezuje s drugim vrstama pismenosti, primjerice s matematičkom pismenošću, kako bismo mogli prepoznati lažne vijesti ili pseudoznanost. Moramo biti svjesni velikog bogatstva informacija i materijala koje primamo putem medija, ali i istovremeno moramo usvojiti načine kako pristupati informacijama i kako ocijeniti je li neki izvor pouzdan”, istaknula je ministrica Divjak.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije (VEM) Robert Tomljenović kazao kako jedino medijska pismenost može pomoći da se u sve složenijem medijskom okruženju zaštitimo od dezinformacija, manipulacija i prijevara.

V.d. predstavnica UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković iskazala je potrebu kritičkog posmatranja sadržaja u svim vrstama medija te ukazala na opasnost djeci lako dostupnih nasilnih i neprimjerenih sadržaja na internetu, te ukazala potrebu da se roditeljima, učiteljima i nastavnicima osiguraju kvalitetni materijali za medijsko opismenjavanje.

Izvor: HND

About The Author