Božić: Napadali su nas i ranije, ali ne ovako brutalno

Šokantno je kada se direktno targetira novinar za nastup koji su svi vidjeli i to direktno dovodi u vezu sa ugrožavanjem zdravlja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Božić: Napadali su nas i ranije, ali ne ovako brutalno
Foto: N1

Izvršni producent N1 Srbija Igor Božić, reagirajući na hajku protiv novinara te televizije Miodraga Sovilja, kazao da su na napade i streljačke vodove s Pinka i iz tabloida navikli, ali ovako brutalan obračun još nisu imali.

U izjavi za Cenzolovku kaže da je šokantno kada se direktno targetira novinar za nastup koji su svi vidjeli i to direktno dovodi u vezu sa ugrožavanjem zdravlja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Pravili su u više puta i specijalne emisije posvećene načinu našeg izvještavanja o događajima kroz zlonamjerna tumačenja. Uvrede, omalovažavanja i etiketiranja da radimo za nečiju političku korist, što, naravno, nije istina, očigledno nisu bili dovoljni, pa je sada dodat i element zavjere o nekom unaprijed pripremljenom scenariju kako bi se izazvala refleksna reakcija predsjednika – stav je Božića.

Ukoliko se obrati pažnja na argumente koje koriste i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević i analitičar Nebojša Krstić te savjetnica za medije predsjednika Srbije Suzana Vasiljević, svi govore o tome da je Sovilj unosio telefon u lice kako bi predsjednik refleksno odreagirao i odgurnuo mu aparat.

– Time se sve diže na jedan nivo zavjere, a savjetnica predsjednika govori o promjeni protokola kao da mu je ova situacija ugrozila život, a onda kaže „ne, ja nisam rekla da je Sovilj kriv“ – ističe Bošić.

Kažu još da ni predsjednik, koji je, uzgred, tada bio u bolnici, niti bilo ko od funkcionera nije povezao Sovilja s Vučićevim pogoršanjem zdravstvenog stanja, ali ipak jeste funkcioner u Beogradu i visokorangirani član SNS-a Goran Vesić u izjavi za Studio B direktno ga je povezao, isto kao Vučićević i Krstić, da bi u nedjelju uvečer cijeli kontekst dala savjetnica predsjednika – ponovo na Pinku.

– Zatim je svoj kontekst slala raznim evropskim i novinarskim organizacijama, u kojem je čak interpretirala cijeli dijalog kao nepristojno obraćanje novinara predsjedniku, a upadicu ‘nemojte da se zavitlavamo’ prevela je kao „don’t screw around with us“. Nama ovo djeluje kao više od običnog spina medijskih savjetnika – ocijenio je Božić.

Nakon što su se danima u Srbiji vršili napadi na N1 televiziju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio kako niko s N1 televizije nije kriv za njegovo zdravstveno stanje.

Reporter N1 Miodrag Sovilj suočio je Vučića s dokumentima koji dokazuju upletenost jednog od aktualnih ministara u aferu s trgovinom oružjem, a Vučić je isti dan završio u bolnici, te su mediji i analitičari povezali ta dva događaja.

Izvor: Cenzolovka

About The Author