BNTV I RTRS: Povratak starim obrascima

Plus nedjelje

BNTV

Tema Danine Milaković o nastavku ekonomskih migracija iz BiH. Novinarka je u svom izvještaju navela statističke podatke, te uzroke i posljedice sve većeg broja odlazaka radno sposobnog stanovništva, potkrijepljene dobrim izborom sugovornika, ali i anketom među građanima.
RTRS
Nijedan izvještaj.

Minus nedjelje

BNTV

Nijedan izvještaj.
RTRS
Niz izvještaja koji su se bavili ratnim temama, zasnovanih na navodnom skrivanju dokumenata od strane UN-a o zločinima koji su počinjeni nad Srbima u BiH. Ponovo se na meti našao i prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović s tvrdnjama da je s tadašnjim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom 1995. godine postigao sporazum o žrtvovanju Srebrenice kako bi SAD izvršile vojnu intervenciju na vojsku bosanskih Srba. Nikakvi novi dokazi u vezi s ovim tvrdnjama pritom nisu ponuđeni, pa je sve ostalo u već po ko zna koji put recikliranom diskursu srpskih političkih krugova.

BNTV I RTRS: Povratak starim obrascima

BNTV je uspio napraviti distancu od političkih previranja i pažnju usmjeriti na životna pitanja. Nakon jednokratnog iskoraka u vode profesionalizma, RTRS se vratio svom zloglasnom načinu izvještavanja

 

BNTV: Postizborna stvarnost

15. – 21. oktobar 2018.

MEĐUNARODNI DAN SIROMAŠTVA: Svi problemi na ekonomsko-socijalnom polju koji su bili gurnuti u drugi plan tokom izborne kampanje ostali su na istom mjestu i to je i bilo u fokusu izvještaja koje je gledaocima uredništvo Dnevnika ponudilo u proteklih sedam dana.

Iz Dnevnika emitovanog 18. oktobra izdvajamo izvještaj posvećen Međunarodnom danu siromaštva. Osim statistike koja ukazuje da polovina građana BiH živi na samom rubu siromaštva, taj podatak ilustrovan je i anketom među građanima koji i ne kriju koliko loše žive.

HRANA I GORIVO: I u Dnevniku 17. oktobra emitovana je tema o kvalitetu hrane koju jedu građani BiH. Na osnovu uporednih podataka o potrošnji kruha, mesa i mlijeka po glavi stanovnika između građana naše zemlje i stanovnika Evropske unije, najbolje se oslikala porazna ekonomska situacija stanovništva. A da će se živjeti i teže, jer će cijene rasti, ilustrovano je i prilogom o novim, višim cijenama goriva koje će za sobom povući rast cijena drugih roba i usluga.

NEVAŽEĆI LISTIĆI: Političke teme nisu zaobiđene. U fokusu su bili izborni rezultati, odnosno odbijanje opozicije u RS-u da ih prizna bez novog brojanja glasova, zbog sumnje u regularnost velikog broja nevažećih glasačkih listića. Gost Dnevnika bio je lider SDS-a i kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika RS-a Vukota Govedarica, koji izborni poraz odbija prihvatiti.

Vezano za same izbore, gledaoci su upoznati i s previranjima unutar SDS-a, ali i sa sve težim prikrivanjem sukoba između SNSD-a i DNS-a. Vladimir Kovačević je “sve bliži kraj 20 godina vjernosti” Marka Pavića (DNS) Miloradu Dodiku (SNSD) predočio u izvještaju o Dodikovom obračunu s Pavićevim kadrovima, za koje tvrdi da su “radili za suprotni politički blok tokom kampanje”.

PRAVDA ZA DAVIDA: Protestna okupljanja u Banjoj Luci pod sloganom “Pravda za Davida” prešla su 210 dana.  BNTV i dalje u svakom Dnevniku nastavlja s izvještavanjem s Trga Krajine na kojem se traži istina o ubistvu Davida Dragičevića. Uz ove izvještaje gledaoci su informisani i o početku represije od strane poslodavaca javnih institucija prema uposlenicima koji dolaze na proteste.

DODATNA VJERODOSTOJNOST: Iz nedjelje iza nas posebno pohvaljujemo veliki broj anketa s građanima koje su novinarke/novinari uradili, a koje su bile sastavni dio njihovih izvještaja, što je dodatno doprinijelo vjerodostojnosti onoga o čemu su gledaoce informisali.

Izdvojeno

Gledaoci su imali priliku vidjeti i dio iz emisije “Upitnik” Radio-televizije Srbije, u kojoj je gost bio Milorad Dodik. Dobar primjer kako novinarka jasno postavlja pitanja oko ključnih tema vezanih za odnose i koaliranja na državnom nivou nakon Dodikove pobjede na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, ne nasjedajući na manipulacije kojima je lider SNSD-a sklon kada brani teško odbranjive stavove. Ovo izdvajamo jer Dodik u BiH sve češće odbija da bude sugovornik za one medijske kuće na koje nema direktan utjecaj.

Ocjena: 8

 

RTRS: Bili su novinari jedan tjedan

15. – 21. oktobar 2018.

NIŠTA NOVO: Mali iskorak u profesionalnom izvještavanju u dnevnicima zabilježen prošle nedjelje bio je, nažalost, samo iznimka. U nedjelji iza nas sve se vratilo u uobičajene okvire afirmisanja stranaka, ali bez DNS-a, koje su do sada činile okosnicu vlasti u RS-u, posebno lidera SNSD-a Milorada Dodika, čiji se svaki istup u javnosti brižljivo prenosio.

RASKOL U SDS-u: Temama vezanim za rezulate opštih izbora data je posebna pažnja, ali izuzme li se informisanje gledalaca o podacima CIK-a, sve ostalo fokusiralo se na mogući rascjep u SDS-u. Sukob oko toga treba li SDS koalirati sa SNSD-om u Parlamentu BiH je nesporan, no poštovanje profesionalnih standarda nalaže da se novinari uzdrže od vlastitih komentara. Upravo toga nije se držala Sandra Kukić, koja je, donoseći izvještaj sa sjednice Predsjedništva SDS-a, već i formirala tu koaliciju.

NOVA HAJKA: Nezadovoljstvo stranaka Saveza za pobjedu izbornim rezultatima, prvenstveno za predsjednika RS-a, zbog sumnje u validnost velikog broja nevažećih glasačkih listića, bilo je povod da RTRS povede novu hajku protiv Saveza i njegovih članova. U Dnevniku emitovanom 15. oktobra, SzP ponovo je optužen za “djelovanje po naredbama stranih mentora”, što su svojim izjavama “potvrđivali” ko li drugi nego beogradski politički analitičari uvijek na usluzi vlasti u RS-u i samom RTRS-u, potom i “analitičar” Rajko Vasić. I naravno, plejada kadrova SNSD-a te neizostavni Nenad Stevandić, koji uglavnom brigu brine, ne za stranku kojoj je na čelu, nego za aktuelnu vlast u RS-u. Šta su lideri opozicije imali reći, gledaocima nije predočeno.

DNS KAO SDS: Imaju li se u vidu bliske veze RTRS-a i SNSD-a, ili, konkretno, da je javni servis glasnik te partije, onda bi se iz izvještaja o odnosima DNS-a i SNSD-a moglo jasno iščitati da je odnos između te dvije stranke izuzetno narušen. Ili da je lider SNSD-a Milorad Dodik krenuo u otvoren obračun s Markom Pavićem, predsjednikom DNS-a. Najavljuje li RTRS osim SDS-a lomove i u DNS-u, bit će poznato u narednom periodu.

RAST PLATA: Od pitanja koja građanima život znače, izdvajamo najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika o rastu prosječne plate u RS-u naredne godine na 1000 KM. Iako je ovo trebala biti optimistična priča o poboljšanju ekonomskog položaja zaposlenih u ovom bh. entitetu i tako stimulans da radna snaga ne napušta RS, sugovornici novinara su to demantovali. Jer dođe li do rasta plata, za građane će to značiti da će plaćati veće poreze na nekretnine, doći će do rasta cijena domaćih proizvoda, te povećanje PDV-a (Dnevnik, 17. oktobar).

Izdvojeno

Branka Kusmuk obrušila se na odluku Vlade Federacije BiH o donošenju zakona o legalizaciji istospolnih zajednica/brakova. Optužila je federalne vlasti da to rade isključivo kako bi se dodvorili Evropskoj uniji. Šta o svemu misle pripadnici LGBT populacije, građanski aktivisti, novinarku Kusmuk nije zanimalo. Anketa koju je uradila insinuira duboku zatucanost sarajevskih građana, koji listom izjavljuju da je homoseksualnost bolest. Za ne povjerovati je da među Sarajlijama nema i onih koji drugačije misle.

Ocjena: 1

Komparativna analiza

I dok je BNTV uspio napraviti distancu od političkih previranja i svoju pažnju usmjeriti na životna pitanja, RTRS se nakon kratkog i malog iskoraka u vode profesionalizma vratio uobičajenom načinu izvještavanja. I gledaocima ponovo ponudio politiku slikanu iz ugla vladajućih elita, kao pitanje svih pitanja, ostavljajući svakodnevni život potpuno na margini.

About The Author