BNTV I RTRS: Kao da smo usred izbora

Plus nedjelje

BNTV
Izvještaj Vladimira Kovačevića o stanju u robnim rezervama RS, kojima prijeti likvidacija. Iako su, zbog nepredvidivih situacija i potreba za hitnim intervencijama u slučaju prirodnih katastrofa, robne rezerve od strateškog značaja za svaku zajednicu, novinar je ukazao na način na koji premijerka RS-a  Željka Cvijanović ovaj problem relativizira.
RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

Minus nedjelje

BNTV
I u vokabularu novinara BNTV-a, jednako kao i RTRS-a, sve što je vezano za ratni period u BiH je takozvano. Iz ove nedjelje izdvajamo izvještaj novinarke Slađane Jašarević o polaganju cvijeća u sarajevskom Velikom parku za vojnike JNA-a stradale na početku samog rata. U, kako novinarka navodi, “takozvanoj BiH, ili od strane pripadnika takozvane Armije BiH”.
RTRS
RTRS je prošle nedjelje obilježio 25 godina rada. Unatoč silnim hvalospjevima koje su sami o sebi izrekli, te preskupom i ekonomskoj situaciji u RS-u neprimjerenom koncertu organizovanom tim povodom, javni servis RS-a u kadrovskom smislu nema se čime pohvaliti. Potvrđuju to i više nego i skromni domeni kada je u pitanju izvještavanje o spoljnoj politici. Izdvajamo  kao primjer pokušaj analize Vladimira Bekića o refleksijama turskog referenduma prema BiH. Loš izbor sugovornika, dežurnih političkih analitičara ove medijske kuće, za rezultat je imao tek poruku da se BiH, tačnije bosanski Srbi, moraju pripremiti i odbraniti  od novih neoosmanskih ambicija.

BNTV I RTRS: Kao da smo usred izbora

RTRS nastavlja bezuvjetnu odbranu SNSD-a i Milorada Dodika. Na drugoj strani, BNTV ostaje uz opoziciju, pa se stiče utisak da je u toku predizborna kampanja

BNTV: Takozvana Bosna i Hercegovina

17. – 23. april 2017.

CRVENA LATINICA: Kome i zašto smeta latinica? Kome i zašto smetaju baneri ispisani crvenim slovima? Pitanja su to koja se nameću i na koja gledaoci nisu dobili odgovor u Dnevniku 21. aprila, tačnije u izvještaju novinarke Dragane Rašević o protestu nekoliko hiljada radnika u Zvorniku zbog blokade računa tvornice Alumina. Stoga je i nejasno zašto je u najavi izvještaja podcrtano da je “većina parola koje su radnici nosili bila ispisana latinicom i crvenim slovima”.

BOŠNJACI I PAMUK: Ništa manje jasna bila je i najava izvještaja, odnosno prenošenje dijela intervjua predsjednika RS-a Milorada Dodika TV1. Naime, prezenterka navodi da je “Dodik bio mekan kao pamuk i posebno iskazao brigu prema Bošnjacima u RS-u”. Ako se ovim želi nešto reći o odnosu SNSD-a i SDA, očekivati je da se to jasno i kaže. Ovako, jedino pitanje koje se otvara jeste smetaju li Bošnjaci u RS-u uredništvu Dnevnika BNTV-a? (Dnevnik 20. april)

SAGA O AKCIZAMA: Na političkoj sceni BiH nastavljena je saga vezana za neusvajanje seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, pa je i u dnevnicima u protekloj nedjelji istoj posvećena velika pažnja. Gledaoci su informirani o stavovima političara koji su za i protiv ovih zakona, no izdvajamo i analitički pristup ovom pitanju. Novinarka Tatjana Lukić prezentirala je podatke o tome koliko bi povećanje akciza utjecalo na povećanje cijena goriva, ali i navela na što novac od akciza odlazi, odnosno na činjenicu da od ukupne cijene goriva 50 posto uzima vlast.

Nepostojanje predstavništva RS-a u Izraelu i dalje je jedna od ključnih tema koja okupira pažnju javnosti u RS-u. Uredništvo Dnevnika  BNTV-a, koje je ovu aferu razotkrilo, i u nedjelji iza nas nastavilo je s informisanjem javnosti o istoj. Od zvanične note Ministarstva spoljnih poslova Izraela, koje potvrđuje da RS nema svoje predstavništvo u toj državi, pa do upornih tvrdnji predstavnika vlasti, tačnije predsjednika RS-a, da isto i dalje postoji. Novinarki Danini Milaković ovo je bio i povod da ukaže na činjenicu da Vlada RS, iako je to po zakonu dužna, već godinama Narodnoj skupštini ne podnosi izvještaje, prije svega finansijske, o radu predstavništava RS-a u inostranstvu.

Izdvojeno

Već smo u ranijim monitorinzima ukazali na upadljivo ignorisanje protesta građana u Beogradu. Praksa je nastavljena, a kada se o tome i progovorilo, kao u Dnevniku 17. aprila, onda je gledaocima prezentirana samo izjava novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. O samim protestima, razlozima zbog kojih su otpočeli i šta su zahtjevi i ključne poruke – ponovo nije bilo ni riječi.

Ocjena 5

RTRS: Pouzdani borci protiv neoosmanskih ambicija

17. – 23. april 2017.

TENZIJE I MANIPULACIJE: Manipuliranje podacima koje za posljedicu može imati samo dizanje tenzija u BiH i regionu, dio je politike Dnevnika javnog servisa RS-a od koga se ne odustaje. Izdvajamo primjer iz Dnevnika emitovanog 17. aprila, urednika Jasenka Todorovića, u čijoj se najavi navodi da je iz biračkog spiska Hrvatska izbrisala 67.000 Srba. Nakon što su gledaocima prezentirani stavovi predstavnika udruženja građana koja djeluju kako u Hrvatskoj, tako i Srbiji, i koja se bave zaštitom prava srpske manjine, uslijedilo je i pojašnjenje navedene informacije. A suština je da su iz biračkog spiska, i to samo za glasanje na lokalnim izborima, brisani svi građani Hrvatske koji u toj zemlji ne žive u kontinuitetu duže od tri mjeseca i koji u roku od dvije godine nisu dostavili razloge zbog kojih imaju drugo prebivalište.

DODIK PROTIV KOMARICE: Na identičan način postupilo se i u Dnevniku 18. aprila, prenošenjem otvorenog pisma predsjednika RS-a Milorada Dodika banjalučkom biskupu Franji Komarici. Gledaoci su do u detalj upoznati sa svim zamjerkama i optužbama koje je Dodik iznio na račun Komaričinih izjava o položaju Hrvata u RS-u. No, šta je banjalučki biskup i kome tačno rekao, nije emitovano.

OPET ONA: Potpuno svjesni uzaludnosti ukazivanja na način izvještavanja Branke Kusmuk, ipak i ovog puta se osvrćemo na neprofesionalizam ove novinarke. U Dnevniku 21. aprila, ono što je trebao biti izvještaj o odnosima među koalicionim partnerima na državnom nivou pretvorio se samo u niz komentara Branke Kusmuk. “Bajkovito dogovorena (većina) od formiranja bila je stalno nestalna”. Ili: “Revizionista izbornih rezultata (Bakir Izetbegović) postao puki iluzionista”, samo su neke od opaski iz ovog, nazovi, izvještaja.

Izdvojeno

Diskreditacija predstavnika Saveza za promjene, koji su dio vlasti na nivou BiH, nastavljena je i u ovoj nedjelji. Povod – uskraćivanje odgovora na upit novinara Dnevnika upućen MIP-u BiH, od kojeg su tražili da im se dostavi izvještaj o svim putovanjima ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka od stupanja na dužnost s kopijama hotelskih računa i avionskih karata. Kako isti nisu dobili, pozivajući se na svoje izvore, novinarka Nada Veletić navodi da je Crnadak zabranio da se na traženi zahtjev odgovori. Potom se nabraja gdje je sve Crnadak proteklih godina putovao. Ima li se u vidu da su bilateralni i multilateralni sastanci i odlasci na međunarodne skupove u opisu posla ministra spoljnih poslova, teško je razaznati šta RTRS u istom problematično nalazi.

Ocjena 1

Komparativna analiza

Događaji koji su obilježili političku scenu BiH i oni od interesa za RS (povećanje akciza na naftu i naftne derivate, odnosno najavljena prodaja RŽR Ljubija) po ko zna koji put pokazali su jasno pozicioniranje RTRS-a i BNTV-a prema političkim blokovima u ovom bh. entitetu. RTRS nastavlja bezuvjetno slijeđenje stavova, više ne ni vladajuće većine u RS-u, nego samo SNSD-a i njenog lidera Milorada Dodika. Na drugoj strani BN ostaje uz opoziciju, pa se na momente stvara utisak da smo usred neke izborne kampanje.

About The Author