RTRS I BNTV: Ko troši više javnog novca, Dodik ili Vučić?

Smanjenje izdvajanja za kulturu otkrilo je i neke zapanjujuće podatke o predsjedničkom trošenju budžetskih para

RTRS I BNTV: Ko troši više javnog novca, Dodik ili Vučić?
Foto: N1

 

RTRS: Stara priča, nove izdajice

  1. oktobar – 6. novembar 2023.

TRADICIJA PREŠUĆIVANJA: Kontinuitet neprofesionalnog izvještavanja i time uskraćivanja prava javnosti/građanima na potpune informacije, čime se krše svi postulati na kojima treba da počiva javni servis, konstanta je dnevnika RTRS-a.

Šta je Lazar Prodanović, načelnik Bratunca i član SNSD-a, kazao u obraćanju odbornicima lokalne skupštine, kakve je optužbe i zbog čega iznio na račun stranke kojoj pripada, gledatelji nisu saznali. Oduzeto im je pravo da čuju Prodanovićeve tvrdnje o korupciji, kriminalu, vladajućoj partiji u Republici Srpskoj otuđenoj od potreba i interesa građana… Ali zato su se dan nakon Prodanovićevog istupa (31. oktobar) u Dnevniku 2 nizale optužbe SNSD-ovih kadrova na njegov račun. Tako je Prodanović „otkrio za koga radi“, odnosno da je „na liniji stranaca i američke ambasade“, a mogla se čuti i do karikaturalnosti dovedena tvrdnja njegovog partijskog kolege Nedeljka Eleka da je on „prvi Lazar koji je izdao srpski rod“.

KORISTIO RIJEČ GRAĐANI: Identičan pristup bilježimo u istom Dnevniku 2 (1. novembar) u reakciji na saopštenje ambasadora SAD-a u BiH. Šta je o vlasti RS-a i entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku kazao Michael Murphy, gledatelji nisu saznali. Umjesto toga, prenijeta je Dodikova izjava u kojoj kaže da je sve navedeno laž, da je američki ambasador „muslimanski službenik koji ruši Ustav BiH i Dejtonski sporazum jer koristi riječ građani BiH“!?

Sadržaj izvještaja o stanju u BiH koji je visoki predstavnik međunarodne zajednice podnio Vijeću sigurnosti UN-a nije emitovan u Dnevniku 2. novembra. Ali je kao vijest dana najavljeno da se „i izvještaj RS-a našao pred Savjetom bezbjednosti“, uz posebno isticanje da je u njemu navedeno da je „Christian Schmidt neizabrani strani diktator“. Gledatelji su upoznati s dijelom govora ruskog ambasadora, koji je, u skladu s politikom zemlje iz koje dolazi, negirao potrebu nastavka mandata visokog predstavnika. Tako su gledatelji ostali uskraćeni za neke ključne informacije poput izjave ambasadora SAD-a da za izbor visokog predstavnika nije nadležno Vijeće sigurnosti, nego Vijeće za provedbu mira u BiH.

POMOĆ I REFORME: Jednako tako manipuliralo se i sa stavovima koje je o  stanju u BiH i načinu njenog puta za članstvo u Evropskoj uniji iznijela tokom boravka u Sarajevu Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije. Kao ključni dio obraćanja, u krajnje ironičnom tonu navodi se da je govorila o „finansijskoj podršci EU-a zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, ali nije kazala koliko bi od toga dobila BiH“. No posebno je zasmetalo, jasno se iščitava iz izvještaja, što je pomoć uvjetovana reformama, odnosno usvajanjem reformskih zakona.

Ocjena: 1

 

BNTV: Uticaj sankcija

  1. oktobar – 6. novembar 2023.

SUDAR SA STVARNOŠĆU: Dok RTRS nastavlja s uvjeravanjem građana o ekonomskoj stabilnosti RS-a, izvještaj sa sjednice Narodne skupštine na kojoj je usvojen rebalans budžeta ukazuje na to da se u ovom bh. entitetu sve više osjete sankcije SAD-a koje su uvedene njenim zvaničnicima. Gledatelji su osim izlaganja ministrice finansija informisani i o stavovima opozicije koja je upozorila na disbalans trošenja javnog novca. To najbolje ilustruje primjer da je budžet predsjednika RS-a blizu 60 miliona KM, ili 17 puta veći od budžeta predsjednika Srbije. I da su sredstva za sve kulturne aktivnosti srezana sa 1,2 miliona na 150 hiljada maraka.

ELEKTRONSKA MAPA: Novinari su se bavili i drugim posljedicama američkih sankcija, posebno činjenicom ukidanja domena odnosno web-stranica Vlade RS i određenih ministarstava, pa su njene institucije bile privremeno izbrisane s elektronske mape svijeta. Premijer RS-a Radovan Višković za to je okrivio SAD i najavio podnošenje tužbe pred američkim sudovima. Protiv koga, ostalo je nejasno. Sada se domena Vlade RS koristi preko Srbije, a kako je navedeno u izvještaju, „uslugu je platilo neimenovano fizičko lice“.

ŠTRAJK UPOZORENJA: I dok se vlast hvali ekonomskom stabilnošću, osim Svjetske banke na smanjenje javne potrošnje poziva i Fiskalni savjet RS. Pitanje je samo hoće li se i nauštrb koga štedjeti, jer povećanje plata zahtijeva Sindikat uprave RS, a u protekloj nedjelji štrajk upozorenja održali su i zaposleni u pravosuđu, KPZ ustanovama te pravobranilaštvu RS-a, koji traže veće zarade te naknade po osnovu regresa, toplog obroka i prevoza.

A SAD LAZAR: Od političkih tema izdvajamo izvještaj o istupu načelnika Bratunca Lazara Prodanovića pred odbornicima lokalne skupštine. Sve oštre kritike koje je uputio na račun SNSD-a, čiji je i sam član, ustvrdivši da su se pretvorili u „mafijašku i korumpiranu organizaciju“, što je RTRS prešutio, mogli su čuti gledatelji Dnevnika 31. oktobra.

ĐE SI, LOPOVE: Iz istog Dnevnika 2 izdvajamo i nastavak netrpeljivosti između članova SNSD-a i opozicije zbog Milorada Dodika, koja se prenijela i u državni parlament. Naime, Sanja Vulić i Milorad Kojić prisustvovali su sjednici Predstavničkog doma obučeni u majice s Dodikovim likom i porukom „Mi znamo šta branimo“. Opozicioni poslanici Branislav Borenović i Mladen Bosić „uzvratili su na hodniku parlamenta“ porukom ispisanom na papiru „Đe si, lopove“, aludirajući na jednog dječaka iz banjalučkog vrtića koji se tako Dodiku obratio.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

I RTRS i BNTV prešutjeli su da su zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH spriječili usvajanje odluke o upućivanju pomoći u iznosu od milion konvertibilnih maraka za pomoć Gazi. Ono što bilježimo jeste da je uredništvo Dnevnika RTRS-a (čitaj: vlast RS-a) u izvještajima o stanju u Gazi djelovalo raspolućeno između podrške Izraelu i stava Ruske Federacije koja je neupitno stala uz palestinski narod. No to ih nije omelo da donesu izvještaj o porastu antisemitizma u BiH, u „njenim dijelovima s većinskim bošnjačkim stanovništvom“. Što se BNTV-a tiče, jedino što možemo konstatovati jeste da su svojevremeno više empatije iskazali zbog pomora svinja od afričke kuge u Semberiji nego prema hiljadama ubijenih palestinskih civila.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Cjelovit prilog o sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o izvještaju visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta o stanju u BiH u proteklih šest mjeseci. Novinari BNTV-a navode i Schmidtovu funkciju, a gledatelji su upoznati i sa stavom američkog ambasadora pri UN-u koji je naveo da Vijeće sigurnosti UN-a „nema ulogu u imenovanju visokog predstavnika, već je za to zaduženo Vijeće za provedbu mira u BiH“.

Minus sedmice

RTRS

Niz izvještaja u kojima se nastavlja forsiranje priče o zaštiti lika i djela Milorada Dodika kroz mitinge koji se organiziraju u rubnim opštinama RS-a, odnosno, kako sada to ističu novinari RTRS-a, na „međuentitetskoj granici“, te napadi na visokog predstavnika Christiana Schmidta. Izdvajamo prenošenje izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića za koga je visoki predstavnik sada „migrant koji ilegalno boravi u BiH“.

BNTV

Nastavak prakse izvještavanja o dešavanjima u Srbiji isključivo kroz prenošenje stavova Aleksandra Vučića ili nekog od SNS-ovih ministara u vladi te države. Od tragikomične Vučićeve najave parlamentarnih izbora, na čemu je građanima uputio čestitku, do izljeva nove predizborne patetike da je „kampanja počela brutalnim napadima na njegovu porodicu“. Sve to uz isticanje  koliko on voli svoje roditelje, te je i oca, da to potvrdi, doveo u studio. Šta kaže opozicija, šta kažu građani Srbije koji ne stoje uz SNS, gledatelji Dnevnika o tome nemaju informacije. Zanimljivo je i da je ostavka Aleksandra Vulina sa funkcije direktora BIA-e spomenuta u jednoj rečenici.

 

About The Author