OVE GODINE NA ZAPADNOM BALKANU 11 NAPADA NA NOVINARE

Napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, prema podacima Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, treći je fizički nasrtaj na novinare i medijske radnike zabilježen u ovoj godini u Bosni i Hercegovini, a ukupno 11. slučaj na Zapadnom Balkanu. Po jedan incident desio se u Hrvatskoj i Makedoniji, dva na Kosovu, a […]

OVE GODINE NA ZAPADNOM BALKANU 11 NAPADA NA NOVINARE

Napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, prema podacima Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, treći je fizički nasrtaj na novinare i medijske radnike zabilježen u ovoj godini u Bosni i Hercegovini, a ukupno 11. slučaj na Zapadnom Balkanu.

Po jedan incident desio se u Hrvatskoj i Makedoniji, dva na Kosovu, a čak četiri u Srbiji.

Najdrastičniji primjer ugrožavanja sigurnosti u 2018. godini, osim napada na Vladimira Kovačevića, desio su se u Crnog Gori kad je, 8. maja, novinarka „Vijesti“ Olivera Lakić, hicima iz vatrenog oružja, ranjena ispred zgrade u kojoj živi.

„U 2018. godini u regionu, prema našoj bazi podataka, uglavnom preovlađuju verbalni napadi i pretnje. I ove godine, kao i prethodne, najviše napada i pretnji na novinare zabeleženo je u Srbiji“, kazala je agenciji Beta istraživač Regionalne platforme Marija Vukasović, navodeći da je u Srbiji, osim četiri fizička napada, prijavljeno i 13 slučajeva verbalnog zastrašivanja, uključujući i prijetnje smrću.

Što se tiče verbalnih i fizičkih napada, navela je Vukasović, ove godine je nešto mirnija situacija u Makedoniji u kojoj je zabilježeno samo po jedan slučaj fizičkog napada i pokušaja zastrašivanja. Ukupno, na Zapadnom Balkanu, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara evidentirala je 32 slučaja zastrašivanja, dva napada na imovinu, jedan incident sa hapšenjem novinara i tri prijavljena primjera diskriminacije.

cenzolovka.rs

About The Author