IFJ TRAŽI HITNO OSLOBAĐANJE NOVINARA ZORANA BOŽINOVSKOG

U pismu upućenom predsjedniku i javnom tužiteljstvu Makedonije generalni tajnik i predsjednik IFJ Anthoni Bellanger i Filip Lerutth osudili su produžetak pritvora novinaru koj je u zatvoru već proveo četiri mjeseca, a koga su makedonske vlasti 2013. optužile za špijunažu, zločinačko udruživanje i ucjene. Božinovski – slobodni novinar i osnivač on line medija Burevensik.org uhićen je 21. travnja  2016., […]

IFJ TRAŽI HITNO OSLOBAĐANJE NOVINARA ZORANA BOŽINOVSKOG

U pismu upućenom predsjedniku i javnom tužiteljstvu Makedonije generalni tajnik i predsjednik IFJ Anthoni Bellanger i Filip Lerutth osudili su produžetak pritvora novinaru koj je u zatvoru već proveo četiri mjeseca, a koga su makedonske vlasti 2013. optužile za špijunažu, zločinačko udruživanje i ucjene. Božinovski – slobodni novinar i osnivač on line medija Burevensik.org uhićen je 21. travnja  2016., nakon izručenja iz Srbije, gdje je živio posljednje tri godine.

U pismu IFJ naglašava se da je “uhićenje novinara za kriminalne aktivnosti bez dokaza neprihvatljivo u slobodnoj i demokratskoj zemlji i da takve optužbe doprinose da se diskreditiranjem novinara kao izdajnika i kriminalaca uništi povjerenje javnosti u njih”.

 – Gospodin Božinovski je objavio mnoge činjenične priče o umiješanosti državnih službenika u kriminalne aktivnosti. Zato vjerujemo da je jedini razlog za njegovo uhićenje da ga spriječi u objavljivanje novih priča – potez koji ima negativan efekat na slobodu medija u Makedoniji i ometa druge novinare u obavljanju istraga o nedjelima javnih institucija, navodi se u pismu IFJ-a.

hnd.hr

About The Author