FTV I BHT1: Građanska okupljanja i dalje u drugom planu

PLUS SEDMICE

FTV
Nedjeljna odluka urednice Antonije Avram da posveti pažnju podatku da je u našoj zemlji sve manje preduzetničke djelatnosti.
BHT1
Nije ga bilo.

MINUS SEDMICE

FTV
Svako malo FTV otkrije svoju političku naklonost, posebice kada se treba odrediti prema događajima koji, kako i oni sami tvrde, izazivaju oprečne reakcije.
BHT1
Utisak da su bitne stvari i okolnosti prećutane.

FTV I BHT1: Građanska okupljanja i dalje u drugom planu

Obje televizije propuštaju prepoznati fenomen masovnih okupljanja koji potresa BiH. Građani se boje za svoju sigurnost, ali to nije u središtu pažnje javnih RTV emitera

FTV: Dnevnik posvećen smiritelju tenzija

15. – 21. maj 2018.

POLITIČKA ODGOVORNOST: Sedmica iza nas je bila ispunjena tenzijama, a dva ključna događaja bila su zaustavljanje migranata na Ivan-sedlu i dolazak turskog predsjednika u Sarajevo. FTV je prvu temu obradila posvećeno i vispreno, sve sa bilježenjem reakcija, prenošenjem najbitnijih informacija, kao i razgovorom sa ministrom bezbjednosti Draganom Mektićem. Vijest je pratila ocjena urednika Darjana Babića da se radi o nezapamćenom skandalu, a gledaocima je odmah moglo biti jasno da su migrante zaustavile jake policijske snage Hercegovačko-neretvanskog kantona. Otvorilo se i pitanje o političkoj odgovornosti, a odgovorni su se u prvom redu tražili u hercegovačkom kantonu.

PR-SLUŽBA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Drugu temu sedmice FTV već nije obradio objektivno i nepristrasno. Urednica Antonija Avram, sumirajući odjeke, u subotu zaključuje kako posjetu Erdogana prate tenzije, a da je najsnažniji zagovarač smirivanja tenzija Bakir Izetbegović. Istina, moglo se tu čuti kako evropski lideri zasigurno ne gledaju blagonaklono na nešto što smatraju predizbornim skupom predsjednika Partije pravde i razvoja, ali prevladala je intonacija u kojoj se prilog koristio da se u pozitivnom svjetlu i u PR-maniru prikaže predsjednik SDA. Naime, nevolja sa ovdje osporenom konstatacijom je ne samo u tome što je ona pretjerana već i što nije istinita i što je u priči iznijeta kao nezavisni zaključak iz ugla promatračkog novinarskog oka. Koje to tenzije i kako smiruje Izetbegović? Naročito ako se zna da ga dio javnosti optužuje da preko svake mjere dobrog ukusa razvija odnose, ne sa Turskom, već sa njenim predsjednikom.

PREKRATKO O RADONČIĆU: Federalna televizija je više puta do najsitnijih detalja izvještavala sa suđenja Fahrudinu Radončiću. Na dan kada je prvi čovjek SBB-a prvostepenom presudom oslobođen optužbi, urednik Darjan Babić vijest je prenio vrlo kratko, ne upuštajući se u detalje ovog slučaja. Izgledalo je kao da se vijest želi što prije smaknuti u stranu. Ako je Federalna već ranije pratila ovo suđenje, onda je sam epilog trebao biti ispraćen sa povećanom pažnjom.

IZDVOJENO:

Bilo je zaista prijatno gledati kako nas Zerina Ćosić Vrabac javljanjem uživo izvještava o dešavanjima u Sofiji sa samita Evropske unije posvećenom Zapadnom Balkanu. Ista novinarka već duže vrijeme znalački prati proces EU integracija, a sada nam se u ulozi specijalne izvjestiteljice javila sa lica mjesta. Šta je pratilo samit? Da li postoje novi momenti? Šta je ishod skupa? Pohvalno je da je naša javna televizija poslala svoju novinarku u Bugarskoj.

OCJENA: 5

BHT1: Specijal koji propušta vijest dana

15. – 21. maj 2018.

SPECIJAL PREĆUTANE VIJESTI DANA: BHT1 je u petak (urednica Svjetlana Topalić) priredio specijal o migrantskoj krizi, a prezenter je dramatično najavio kako će Dnevnik 2 trajati sat vremena. Urednička odluka je bila razumljiva. Našlo se tu svega: javljanja uživo, razgovora u studiju itd. Ali gledaoci su morali čekati da se u studiju pojavi ministar Mektić kako bi saznali da su specijalci MUP-a HNK zaustavili migrante na putu prema izbjegličkom centru. Sve do tada, nekih četrnaest minuta, uvijalo se i žongliralo o danu koji je prošao i u kojem su “naše vlasti” i njihova birokratija ponizili unesrećene ljude. Informacija nije bila odmah nedvosmislena i jasna. Vijest dana nije riječ kojom će BHT1 događaj nazvati “sramnim” ili “protivustavnim”, pa ni “bh. vlasti” i njihova birokratija. Vijest dana je ponašanje MUP-a HNK. BHT1 opet izgleda kao mjesto gdje se istina uvija i saopštava u rukavicama. Specijal je tako pao na rebusu koji je FTV riješio u duplo manje vremena otvarajući bez ustezenja pitanja o (političkoj) odgovornosti.

ERDOGANOVA POSJETA: Majstori prećutkivanja i tehniciziranja – ovako bismo mogli krstiti urednike državne televizije. Kako pristojnošću i umjerenim rječnikom događaj ili vijest izblijediti do njenog neprepoznavanja? U nedjelju nam je to demonstrirala urednica Blažica Krišto. Erdoganova posjeta je promatrana gotovo isključivo kao državnička, i iz ugla povećane ekonomske razmjene. Dan prije i dan poslije su se mogle čuti različite reakcije, ali sve je to bilo blijedo i neuvjerljivo.

IZDVOJENO:

Lošu sedmicu je upotpunilo i to što sarajevski protest zbog nerasvjetljavanja okolnosti pod kojima su stradala dva mladića iz Sarajeva i Banjaluke, Dženan Memić i David Dragičević, nije dospio u udarnu špicu ili prve minute. I to u utorak, u danu kada nije bilo naročito atraktivnih vijesti (urednik Seid Masnica). Slično se ponijela i FTV koja je okupljanja na Vilsonovom šetalištu izmjestila u dvadeseti minut. Javne televizije i dalje ne prepoznaju fenomen mirnih i spontanih okupljanja građana koji su zabrinuti za svoju sigurnost i koji su sad već bili u skoro svakom većem gradu. No, ovdje je potrebno napomenuti da postoje novinari, poput Mirele Savić u ponedjeljak, koji su kadri ovim slučajevima posvetiti potrebnu pažnju podsjećajući na sve utvrđene nelogičnosti ili postavljajući prava pitanja. Još samo da urednici prepoznaju stvar.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Obje televizije propuštaju prepoznati fenomen koji potresa BiH i o kojem sve više pišu i svjetski mediji. Građani se boje za svoju sigurnost i to je postao glavni razlog masovnih okupljanja u sve više naših gradova. Uprkos svemu, to nije u središtu pažnje na BHT1 i FTV-u. Čini se da su drugi mediji (u prvom redu portali) pronašli način da vjerodostojno prenesu i izraze bojazni ljudi koji ističu da ne vjeruju policiji i pravosuđu.

Put migranata od Sarajeva do okoline Mostara profesionalnije je obrađen na Federalnoj, i pored specijala koji je pripremila državna televizija. Na FTV-u je u prvi plan istaknuto ono što i jeste bilo vrijedno izdvajanja: ponašanje policijskih snaga Hercegovačko-neretvanskog kantona koje su zaustavile migrante. S druge strane, na BHT1 to se sve vrijeme stavljalo u pozadinu, pa smo prvi put od studijskog gosta čuli šta se zaista desilo. Federalna televizija je pak opet u svom programu posebno mjesto izdvojila za lidera SDA kojeg su kitili državničkim epitetima.

About The Author