Glavni europski nadzornik za ljudska prava rekao je da će istražiti navode o potencijalnom ratnom zločinu počinjenom tokom brutalnog sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i armenskih snaga.

Video koji kruži aplikacijom za razmjenu poruka pokazao je kako se čini da su dvojicu Armenaca odjevena u vojnu uniformu zarobile azerbejdžanske trupe. Drugi video prikazuje kako je u dvojicu muškaraca, sličnog izgleda, pucano dok su bili prislonjeni na zid s rukama iza leđa.

Nije jasno kada se incident dogodio, ali obavještajni stručnjaci iz Bellingcata u kojem radi grupa internetskih istraživača posvećenih razotkrivanju istine u nejasnim medijskim pričama iz cijelog svijeta, izvijestili su da su videozapisi vjerojatno snimljeni između 9. i 15. oktobra u gradu Hadrut.

Iz Vijeća Evrope, koje je zaštitnik Evropske konvencije o ljudskim pravima, za BBC je rečeno da su dobili snimak i da će istražiti sve navodne povrede ljudskih prava u tom sukobu.

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović najavila je da će se razmotriti svi navodi o teškim kršenjima ljudskih prava i poduzeti radnje kada to bude prikladno.

Armenske vlasti identificirale su kao navodne žrtve 73-godišnjeg Benika Hakobyana i Jurija Adamyana (25), ali Azerbejdžan tvrdi da su snimke lažne.

– Ove videozapise postavili su Armenci kako bi privukli pažnju međunarodne zajednice. Videozapisi nemaju nikakve veze s borbenim akcijama azerbejdžanskih vojnika – potvrdilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane za Azeri Press agenciju.

U subotu je Azerbajdžan javio o novim borbama u Nagarno-Karabahu i oko njega, službenom dijelu Azerbejdžana, koji dugo kontrolira Armenija.

Sukobi su uslijedili dan nakon što su SAD vodile razgovore u Washingtonu kako bi pokušale okončati najsmrtonosnije borbe u planinskoj enklavi u posljednjih više od 25 godina, a koji je izbio 27. septembra.

Lokalni dužnosnici optužili su azerbejdžanske snage za granatiranje zgrada u Stepanakertu, najvećem gradu u regiji, što je Baku negirao.

Izvor: The Indenpendet

Tagovi: