Foto: Hayat.ba

FTV: Dnevnik i pseudonauka

13. – 19. oktobar 2020.

VISOČKE ŠARENE LAŽE: Proslavljeni teniser Novak Đoković posjetio je našu zemlju, a FTV je to u utorak iskoristila za razgovor koji je emitovan na kraju Dnevnika 2 (urednica Amra Zaklan). Đoković je uspješan sportista, uzor mladima, i u regionu se očekivano prati svaki njegov korak. Ovoga puta on je posjetio kontroverznog Semira Osmanagića, koji privlači turiste pričama o visočkim piramidama koje nemaju naučno utemeljenje. Osmanagić je po izbijanju epidemije počeo propagirati i druge nenaučne metode tvrdnjama da su tuneli ispod piramida ljekoviti u liječenju virusa. U kratkom gostovanju na FTV-u, najbolji svjetski teniser pričao je o dragocjenim zdravstvenim efektima visočkih piramida dok je tik uz njega stajao samoprozvani arheolog i doktor. Na svu sreću, Đoković i Osmanagić nisu govorili o Covidu-19, ali je bilo govora o uvećanju kiseonika i regeneraciji koja je, kako se tvrdi, zagarantovana u visočkom kraju. Da li smo baš morali slušati pseudoistine i paranauku, pa makar u to vjerovao i jedan od najuspješnijih sportista? Intervju je dat u pozitivnom ozračju posjete svjetskog asa našoj zemlji, a gledatelji su zapravo slušali i gledali jeftinu reklamu za šarenu lažu. I što je još najgore, ljudima se u po Dnevnika 2 daju lažna nadanja o zdravstvenom oporavku. Ponekad je preporučljivo razgovor sa sportistom voditi samo o sportu.

ČIJA JE PLATA VEĆA? Urednica Nevzeta Koljenović je pripremila atraktivan prilog o svjedočenju glavne tužiteljice Gordane Tadić pred Istražnom komisijom državnog Parlamenta. U naslovu su izvučene glavne poruke, a za razliku od BHT1, izvučene su atraktivnije izjave, pa smo saznali da Tadić i dalje smatra da ona uopšte nije bila dužna da se odazove na poziv. Najprizemniji trenutak je bio kada su se parlamentarac Dragan Mektić i tužiteljica posvađali oko toga ko zaslužuje veću platu. Dobro je da je to izdvojeno gledateljima kako bi uvidjeli oko čega se vodio najveći sukob dok su se spominjala primanja koja dostižu deset prosječnih plata.

PRIČE UVJERLJIVIJE OD BROJKI: Epidemija se ponovo dramatizuje, a urednica Amra Zaklan u prvi plan je stavila stanje u staračkim domovima. U prilogu iz Zenice čuli smo uzajamne optužbe na relaciji Kantonalna bolnica – menadžment jednog doma. Dobro je da se pored statistike donose i priče koje oslikavaju stanje na terenu, jer brojke očito nisu dovoljne da upozore ljude da se moraju odgovornije ponašati. U narednim danima bilo bi zanimljivo ispitati donose li se nove mjere na lokalnoj razini, kako stalno obećavaju centralne vlasti.

OCJENA: 5

BHT1: O čemu raspravlja Predsjedništvo?

13. – 19. oktobar 2020.

SKEČ ILI SJEDNICA: Sjednice Predsjedništva sve više liče na skeč iz popularnih Nadrealista. Trojac se sada prepirao oko nezavisnosti Kosova, to jest, da budemo tačniji, da li su uopšte glasali o tome da li će BiH priznati nezavisnost ili neće. Milorad Dodik tvrdi da jesu, ostatak vesele ekipe da nisu. I u tome i jeste najveći sukob i komedija. Za BHT1 (Dejan Petrović), kao i za Dodika, nije bilo dileme da je to bila tačka dnevnog reda, pa u naslovu kažu „Dodik protiv nezavisnosti Kosova, Džaferović i Komšić uzdržani“. Interpretacija lidera SNSD-a je očito prošla na državnoj televiziji iako ostala dva člana izričito tvrde da nije bilo nikakvog izjašnjavanja. Ispravno bi bilo ukazati na različite interpretacije, a ne prikloniti se jednoj od njih.

BEOGRADSKA VEČERA: Urednik Milan Đurović pripremio je izbalansiran prilog o beogradskoj večeri Aleksandra Vučića sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. Svi su akteri dobili pravo glasa, uključujući nepozvanog Bakira Izetbegovića, natuknulo se šta je agenda sastanka, a prilog je pratilo pitanje da li uopšte postoji zajednička vanjska politika. Jedino što je izostalo jest nešto smjelije propitivanje pozadinskih odnosa. Je li baš slučajno da je Milorad Dodik radije viđen gost od Bakira Izetbegovića i u Zagrebu i u Beogradu?

NJEŽNO PREMA GLAVNOJ TUŽITELJICI: Svjedočenje Gordane Tadić pred parlamentarnom komisijom (Adisa Dedić-Kološ) izgledalo je mnogo manje dramatično nego na FTV-u. Obje televizije su propustile podsjetiti javnost na rad glavne tužiteljice čiji će mandat ostati upamćen po njenim obračunima sa medijima i kritičarima. Tadić zaslužuje oštriji tretman na javnoj televiziji. Posebno poslije njenih prijetnji tužbama za klevetu kojima je prijetila sa službene stranice institucije na čijem je čelu.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Prosječna sedmica na obje televizije. Sedmica u kojoj jedva da smo registrovali oficijelni početak izborne kampanje jer smo već toliko opterećeni političkim i predizbornim sadržajem. Raduje to što vodeći političari nisu dobili najveću minutažu, i što nisu dominirali sadržajem. Ubrzavanje epidemije zahtijeva da se Dnevnik 2 više bavi zdravstvenom krizom. Svjedočenje Gordane Tadić pred Istražnom komisijom Parlamenta na obje televizije je ispraćeno blago i bez većih osvrta. Ipak, FTV je donio dosta atraktivniji presjek najbitnijih poruka i izjava. Od medija se ipak očekuje da se ozbiljnije bave radom Tužilaštva i da budu slobodniji u kritikama jer stručna javnost je saglasna da su rezultati u politici krivičnog gonjenja porazni. Neko bi mogao pomisliti da su uspjele prijetnje glavne tužiteljice upućene kritičarima i medijima kojima stalno maše tužbama za klevetu i krivičnim istragama.

Tagovi: