Foto: The Atlantic

BHT1: Kad Trump stane u crticu

29. septembar – 5. oktobar 2020.

SLOGA, SREĆA, NAPREDAK: Dobre vijesti stižu iz Bruxellesa. Bar nam tako javljaju na BHT1 sredinom sedmice (Milan Đurović i Željana Mehmedika). Poruke su ohrabrujuće, članovi Predsjedništva sinhronizovani, a kandidatski status samo što nije stigao. BHT1, slično kao i FTV, bio je veoma blag pri pokrivanju briselske epizode trojca iz Predsjedništva. Posjeta i njeni efekti gledali su se kroz naočare vlasti, a gledatelji su malo šta mogli saznati o dosadašnjem EU putu ili o pravoj naravi datih obećanja. U utorak od reportera Milana Đurovića saznajemo da iako je trojac jedinstven, otputovali su različitim letovima. Već to je moglo biti dovoljno urednicima da naprave priču i pritisnu članove Predsjedništva pitanjem je li baš neophodno da lete u odvojenim aranžmanima.

SELO GORI, A BHT1 SE ČEŠLJA: Gaf sedmice desio se u petak. Urednik Dejan Petrović odlučio je da vijest o zdravstvenom stanju Donalda Trumpa ne zaslužuje udarnu špicu, pa ni prilog. To da je američki predsjednik zaražen opasnim virusom saznajemo u dvadeset i drugoj minuti, i to u vidu kratke agencijske informacije. Dok se medijski svijet usijao specijalima i fokusom na vijest koja je u časku postala viralna, naša javna televizija je to sve prespavala. Ovo nije prvi put da urednici javnih televizija demonstriraju da nisu u toku, ili da imaju čudne prioritete pri selekciji vijesti, ali je možda prvi put da smo suočeni s ovako očiglednim primjerom. Trump je na čelu najmoćnije države na svijetu, na udaru je kritika da je katastrofalno vodio borbu protiv epidemije. Zatim, minimizirao je opasnost virusa, iako je i sam pripadnik rizične skupine. Uz sve to, nalazi se usred izborne kampanje. Postoji hiljadu i jedan razlog da njegovo zdravstveno stanje bude udarna vijest bilo gdje na svijetu, a od te vijesti postoji bezbroj rukavaca u pravcu kojih se može graditi priča. BHT1 je odabrao da sve ignoriše i isporuči najkraću moguću agencijsku objavu.

POMPEO U DUBROVNIKU, PLENKOVIĆ O BiH: Ako nismo mogli saznati šta se dešava Trumpu, saznali smo svaki korak Mikea Pompea u susjednoj Hrvatskoj. Američki državni sekretar razgovarao je navodno sa Andrejem Plenkovićem i o položaju Hrvata u BiH, a od predsjednika HDZ-a čuli smo šta on misli o našem Izbornom zakonu. Ako se već pravi prilog o odnosima Hrvatske i BiH, onda bi bilo u redu da u takav prilog naša državna televizija uvrsti i mišljenja i stavove naših visokih funkcionera. Šta oni misle o tome što šef vlade susjedne države ima mišljenje o našem izbornom zakonodavstvu? Priča o Pompeu u Dubrovniku na momente je ličila kao da ju je pripremila hrvatska javna televizija, jer je posjeti dato bezmalo deset minuta. U dijelu u kojem se stvar ticala naše zemlje nisu date izjave domaćih dužnosnika ili političara.

OCJENA: 2

FTV: Čestitke Avazu, pa onda intervju

29. septembar – 5. oktobar 2020.

TRUMP U UDARNOJ ŠPICI, MILANOVIĆ U TRI SLIČNA PRILOGA: FTV je za razliku od BHT1 imao Trumpa u špici i u videu priloga. Teško da je iko sebi od ozbiljnih medija priuštio blamažu kakvu je priredila BHT1. O dolasku američkog državnog sekretara u Hrvatsku FTV je takođe imao prilog, ali u znatno kraćem trajanju. Urednica Amra Zaklan je pažnju posvetila, kako se navodi, miješanju hrvatskog državnog vrha u unutarnja pitanja BiH. Povod je nova izjava predsjednika Zorana Milanovića koji se ponovo oglasio o izbornom zakonodavstvu i, kako tvrdi, ugroženom statusu Hrvata u našoj zemlji. FTV je u prilogu donio sudove analitičara iz naše zemlje koji su uglavnom na sličan način posmatrali najnovije istupe nekada prvog esdepeovca. Bivši premijer Hrvatske i sadašnji predsjednik dobio je dosta pažnje, pa su o njegovim potezima pripremljena čak tri priloga u sedmici iza nas. Ono što je izostalo jeste višestraniji prikaz komentara i mišljenja o njegovim posljednjim koracima. Milanović je žestoko kritikovan i u hrvatskim medijima, a bilo bi zanimljivo da su gledatelji dobili i tu perspektivu. Ako mu se već daje pozamašna pažnja.

BiH I EU: Slično kao BHT1, i FTV je boravak tročlanog Predsjedništva u Bruxellesu ispratio pozitivnim tonovima. Kandidatski status je tu, iza ugla, a susrete sa EU zvaničnicima komentarisali su uglavnom sami članovi Predsjedništva. Urednica Nevzeta Koljenović se dan prije pita jesmo li uradili dovoljno na EU putu. Nažalost, odgovor je bio blag i nedorečen. Iako je zvučalo kao retorsko pitanje, poslije kojeg je uslijedio oštar odgovor s pominjanjem svih naših padova na EU putu, izostala je bilo kakva kritika ili ozbiljno sagledavanje.

ŽELJE, ČESTITKE I POZDRAVI: Voditeljica Nikolina Veljović vodila je u subotu razgovor s prvim čovjekom SBB-a, Fahrudinom Radončićem. Neobično blag intervju u kojem se gost štedio preko svake mjere. Na mahove je izgledalo kao da je Radončić politički komentator koji gostuje u emisiji u kojoj se pravi nedjeljni pregled. Na neke druge mahove bio je komotan kao šef oporbe, a gotovo da nije bilo momenta u kojem se morao osjećati kao dio aktuelne vlasti. Ali šta očekivati od razgovora koji je započeo čestitkom voditeljice na jubileju Dnevnog avaza?! Ovaj dnevni list slavi dvadeset i pet godina postojanja, a gost, koji je i osnivač, zahvalio se riječima da je njegovo čedo prvi pravi probosanski i probošnjački projekat. Da li je baš bilo pametno da novinarka javne televizije čestita političaru jubilej tabloida čija je uloga na medijskom nebu, najblaže kazano, kontroverzna? I to kao najavu za intervju koji će s njim voditi.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV je bolji jer nije radio gafove, poput onog na BHT1 kada su zaobišli vijest o zdravstvenom stanju američkog predsjednika. Obje televizije su briselsku posjetu kolektivnog šefa države ispratile servilno i uz ničim opravdani optimizam. Kandidatski status nam se smiješi, a poruke su, kako prenose, dobre i obećavajuće. Praksa u kojoj se politički prilozi grade redanjem izjava političara, bez autorskog pečata novinara, bila je prisutna na oba medija. To je posebno sporno kada je posrijedi bitna spoljnopolitička posjeta. Kao što je ona središtu EU.

Tagovi: