Foto: NDTV.com

Facebook je upozorio da bi se mogao povući iz Evrope ako irski povjerenik za zaštitu podataka provede zabranu dijeljenja podataka sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon presude Evropskog suda iz jula o tome da američke obavještajne agencije nisu imale dovoljno zaštitnih mjera.

U sudskoj prijavi u Dublinu, Facebookva savjetnica napisala je da bi provođenje zabrane firmu onesposobilo za rad.

– U slučaju da Facebook podliježe potpunoj obustavi prijenosa podataka korisnika u SAD-u nije jasno kako bi, u tim okolnostima, Instagram i dalje mogao pružati usluge u EU – kazala je Yvonne Cunnane.

Facebook naime ne prijeti povlačenjem iz Evrope nego kažu da pravni dokumenti podneseni irskom visokom sudu utvrđuju jednostavnu stvarnost da se Facebook i mnoge druge firme i organizacije oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama.

– Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi ekonomiji i omeo bi rast firmi koje se temelje na podacima u EU – smatraju.

Prijava predstavlja najnoviju salvu u pravnoj bitci koja traje gotovo desetljeće nakon što je 2011. godine, austrijski advokat Max Schrems počeo podnositi pritužbe o privatnosti irskom povjereniku za zaštitu podataka, koji regulira Facebook u EU.

Te su žalbe dobile na značaju dvije godine kasnije, kada je Guardian otkrio NSA-in program Prism, ogromnu nadzornu operaciju koja uključuje direktan pristup sistemima Googlea, Facebooka, Applea i drugim američkim internetskim firmama.

Schrems je podnio daljnju žalbu zbog privatnosti, koja je na kraju proslijeđena Evropskom sudu koji je 2015. godine utvrdio da je, zbog postojanja Prisme, sporazum “Sigurna luka” koji je američkim firmama omogućio prijenos podataka građana EU-a u SAD, bio nevaljan.

EU je zatim pokušala napraviti drugi pravni sporazum o prijenosu podataka, takozvani štit privatnosti što je također odbačeno u julu ove godine, a sud je ponovno presudio da SAD ne ograničava nadzor građana EU.

U septembru je irski povjerenik za zaštitu podataka započeo postupak provedbe te presude. Povjerenik je izdao preliminarnu naredbu prisiljavajući društvenu mrežu da obustavi prijenos podataka u inostranstvo.

Kao odgovor na to, Nick Clegg, šef firme za globalne poslove i komunikacije, objavio je na blogu tvrdnju da “međunarodni prijenos podataka podupire globalnu ekonomiju i podržava mnoge usluge koje su ključne za svakodnevni život”.

– U najgorem scenariju to bi moglo značiti da malo tehnološko pokretanje u Njemačkoj više neće moći koristiti američkog dobavljača oblaka, španska firma za razvoj proizvoda više ne bi mogla voditi operaciju u više vremenskih zona, francuski prodavač možda više neće održavati call centar u Maroku – napisao je ipak dodajući da podržava globalna pravila koja mogu osigurati dosljedan tretman podataka širom svijeta.

Izvor: The Guardian

Tagovi: