FTV: Dramatično o koroni, nedovoljno o Dodikovoj posjeti

15. – 21. septembar 2020.

 

OZBILJNA SITUACIJA: U utorak je u BiH umrlo 20 zaraženih lica, kako javlja FTV. BHT1 objavljuje da je broj umrlih 19. Taj detalj najbolje pokazuje koliko je medijima teško pratiti epidemiju jer izvještaji dolaze sa različitih nivoa vlasti i greške su uvijek moguće. U našoj zemlji je broj umrlih u posljednje vrijeme često dvocifren u jednom danu, pa FTV (urednik Sanjin Bećiragić) s pravom u naslovu kaže da je situacija ozbiljna. U prilogu se veli da ne pratimo dovoljno kontakte zaraženih i da se ne zna ko kontroliše korona-krizu. To ne smiju biti samo niži nivoi vlasti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se na svakog zaraženog istraži 15-25 kontakata, a kod nas je prosjek jedan do dva kontakta. Raduje to što FTV preispituje ponašanje zdravstvenih vlasti i ne svodi sve na prozivanje građana.

DODIK U ZAGREBU: Posjeta Milorada Dodika Zagrebu i susreti sa hrvatskim premijerom i predsjednikom uzburkali su duhove u obje zemlje. Saznajemo da posjeta nije bila zvanična, tj. Dodik, kako vele u kabinetu Zorana Milanovića, nije došao kao član Predsjedništva BiH, već kao „predstavnik srpskog naroda“. FTV jeste posvetio pažnju zagrebačkoj epizodi lidera SNSD-a, ali je to bilo u opuštenijem tonu. Dobro je da smo čuli šta o posjeti misle druga dva člana Predsjedništva, ali vrlo malo smo saznali o mogućim motivima ili razlozima susreta. Zagrebački Jutarnji list u subotnjem izdanju npr. pažljivo analizira odjeke i pozadinu Dodikovog dolaska, pitajući se da li su na ovaj način ozbiljno narušeni odnosi zvaničnog Zagreba i Sarajeva.

RAZLIKA: Možda najbolja razlika između FTV-a i BHT1 vidjela se u načinu izdvajanja ili postavljanja udarne vijesti iz dnevne politike. Dok su na BHT1 sjednicu Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i izjave Dragana Čovića najavili kroz teme kao što su formiranje izbornih lista, razgovori o konstitutivnosti naroda i odnosima u regionu, na FTV-u nemaju dilemu da je glavna vijest iza svih oblandi poruka Čovića da nema formiranje federalne vlade (Sanjin Bećiragić). I u prvi plan se odmah stavlja da za sada nema reakcije Bakira Izetbegovića. Na BHT1 smo kroz dugu Čovićevu izjavu slušali šta on misli da je glavna vijest.

OCJENA: 6

 

BHT1: Kako ne otvoriti Dnevnik

15. – 21. septembar 2020.

PATRIOTA I RATNI ZLOČINAC? Urednica Blažica Krišto je vijest o smrti Momčila Krajišnika ispratila naslovom „Za jedne patriota, za druge zločinac“. U prilogu se pravi retrospektiva Krajišnikove karijere i spominju se mnogobrojne funkcije koje je obnašao, ali i činjenica da je osuđen za ratne zločine. Na kraju se još samo kaže da su reakcije brojne, ali da je za jedan dio javnosti Krajišnik pozitivna ličnost, jer u Republici Srpskoj je dočekan kao heroj. FTV je takođe, slično kao BHT1, pobrojao njegove funkcije, ali i okolnost u vezi sa haškom presudom. No, u čemu je razlika? BHT1 u špici u fokus stavlja i to da je bivši visoki funkcioner SDS-a za jedne patriota, a za druge zločinac, čime se relativizuje Krajišnikova uloga u deceniji koju bismo svi najradije zaboravili. Visoki funkcioner osuđen za ratne zločine može biti, nažalost, za dio javnosti afirmativna ličnost, što dosta govori o našem društvu, ali to ne mijenja osnovnu činjenicu iz njegove političke karijere –  da je on ratni zločinac. Iz pijeteta prema žrtvama, državna televizija se bar u naslovu trebala suzdržati od formulacije kojom se Krajišnika prikazuje dvostruko. U pozitivnom i negativnom svjetlu dva pola javnosti. U redu je to spomenuti u prilogu gdje se daje više informacija, ali u naslovu kojim se stvar konačno intonira nije bilo mjesta za takvu relativizaciju.

ČIJE SE IZJAVE PRENOSE, A KO SAMO NEGODUJE? I BHT1 je ispratio Dodikovu posjetu Zagrebu bez veće znatiželje o pozadinskim pretpostavkama i igricama. Date su izjave Dodika i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović označeni samo kao lica koja negoduju. Njihove izjave nismo čuli u originalu, iako je Komšićeva izjava bila najatraktivnija. Lider DF-a je rekao da je hrvatski predsjednik jedini šef države, pored Lukašenka, koji je nasamo primio Dodika.

(RAZ)GOVOR: BHT1 je ugostio Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravlja, koji je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Čerkez je ponovio da su mjere dobre, da su najveći problem neodgovorni građani, a da izazov nose i hladniji mjeseci koji dolaze. Voditeljka Zana Džubur je u nekoliko navrata pokušala suočiti gosta s nimalo optimističnim dnevnim podacima, ali utisak je da u tome nije uspjela. Gost je bio slobodan održati svoj govor, pa je sve više ličilo na nastup, a ne na razgovor.

PRILOG OD IZJAVE POLITIČARA: Da se izbori bliže, jasno je i po Dnevniku 2 ovog ponedjeljka (Blažica Krišto). Emisiju otvaraju zaključci sa sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a onda se po njihovom sumiranju glavne poruke ponavljaju podužom izjavom Dragana Čovića. Koja je svrha vijesti, koja se fabrikuje u prilogu koji se temelji na izjavi političara, ako nije izborna? Gdje su drugi političari ili novinar u toj priči?

OCJENA: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA: Milorad Dodik u Zagrebu bio je predmet analiza i interesovanja hrvatskih medija. Kod nas su urednici ispratili vijest, ali se nisu upustili u pretpostavke i zakulisne igre. Kao da i nije baš čudno što vrh hrvatske vlasti prima Dodika koji navodno nije u službenoj posjeti. BHT1 je pokrivajući reakcije stišao druga dva člana Predsjedništva, pa smo saznali samo da oni negoduju. Ne i zašto negoduju. Epidemiološka situacija se prati, ali utisak je da mediji više nemaju snagu da razdrmaju publiku suočavajući nas sa nimalo naivnim podacima o broju umrlih i zaraženih. U javnosti kao da je zavladala apatija dok naša zemlja bilježi porast broja umrlih, a mediji kao da se muče da pronađu sagovornike među odgovornima. Političare i izvršne funkcionere treba drskije i češće pitati o Covidu-19. Šta činite da ne budemo najgori u regiji i šire? Da li stopa smrtnosti nezaustavljivo raste posljednjih nekoliko sedmica i zašto?

Tagovi: