Evropska komisija osudila je napad i prijetnje crnogorskoj novinarki Duški Pejović nakon intervjua s nosiocem liste “Crno na bijelo” Dritanom Abazovićem na RTCG, poručila je glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, upitana da prokomentira verbalne napade na novinarku nakon intervjua s liderom nove koalicije.

Duška Pejović je izložena prijetnjama i teškim uvredama na ličnom i profesionalnom planu na društvenim mrežama i portalu bliskom novoj parlamentarnoj većini, nakon intervjua sa Abazovićem u kojem je postavljala pitanja koja se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, za koja dio javnosti smatra da su sporna.

– Neophodno je da novinari imaju mogućnost da rade svoj posao oslobođeni bilo kakve prijetnje nasiljem, uznemiravanjem ili zastrašivanjem kako bi omogućili građanima da imaju pristup svim informacijama – ocijenila je Pisonero.

Ona je istakla da nadležni organi moraju osigurati efikasno sudsko praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja protiv novinara.

– Sloboda medija i pluralizam su ključni kamen temeljac svake demokratije i jedna od osnovnih oblasti u kojoj Crna Gora mora pokazati napredak kako bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji – istakla je Pisonero, poručujući da to uključuje i istrage prethodnih napada na novinare.

Iz Ministarstva kulture oštro su reagirali zbog, kako navode, medijskog linča kojem je izložena novinarka Pejović ističući da su “gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara” dio neke nove realnosti u Crnoj Gori.

– Pozivamo nadležne institucije da u najkraćem roku reagiraju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija kako već započeti lov na vještice u skorije vrijeme ne bi postao praksa – navodi se u saopćenju.

Reagiralo je i Društvo profesionalnih novinara upozoravajući da besprizorne prijetnje i uvrede novinarki Pejović ugrožavaju njenu sigurnost i lični integritet.

Nezamislivo je, navode, u državi koja promovira slobodu izražavanja na ovaj način reagirati, jer se “nekome ne dopada kakva pitanja postavlja novinar”.

– Pozivamo nadležne institucije, ali i predstavnike nove parlamentarne većine, da odmah reagiraju i zaustave prijetnje i uvrede. Oni su dužni da upravo svojim ponašanjem pokažu da razumiju pravo novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja koja se njima možda ne dopadaju, u vrijeme i na način koji im se također ne mora nužno dopadati – naveli su saopćenju.

Zbog Abazovićevog intervjua RTCG-u reagirali su i iz tima nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića i u otvorenom pismu Vijeću Javnog servisa zatražili da se u okviru svojih ingerencija odrede prema, kako su naveli, postupanju novinarke Duške Pejović i kako tvrde, kršenju novinarske etike s ciljem raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje.

Pozvali su i novinare te kuće da reagiraju i osude kolegicu Pejović.

Novu parlamentarnu većinu u Crnoj Gori uz koaliciju “Crno na bijelo” i “Za budućnost Crne Gore” čini i koalicija “Mir je naša nacija”.

Izvor: Beta/Al Jazeera

Tagovi: