Foto: Fokus.ba

 

BHT1: Ekonomski potencijal ili drugi u Evropi

1. – 7. septembar 2020.

POTENCIJAL: Predsjedavajući Savjeta ministara sastao se sa entitetskim premijerima, a BHT1 (urednica Željana Mehmedika) javlja da „teoretski sastanak ima potencijal“. Prvi izvršni funkcioneri najavljuju novi investicioni ciklus, zajedničko nastupanje entiteta pred investitorima, a hvale se da smo „održali nivo zaposlenosti“. Premijer Fadil Novalić dodao je da smo po blagom padu BDP-a gotovo drugi u Evropi, odmah iza Srbije. I to je taj sastanak i njegov potencijal o kojem nam javlja državna televizija. Na ovom primjeru najbolje se vidi koliko nam nedostaje ozbiljno ekonomsko novinarstvo koje je u stanju staviti izjave funkcionera u širi kontekst. Jesmo li zaista, zajedno sa Srbijom, na nekoj ljestvici idealnih „padača“ BDP-a? Kakve investicije možemo očekivati? Koliki je do sada investicioni priliv? Umjesto toga, slušali smo izjave uvježbanih hvalisavaca sa sastanka koji ima potencijal.

EKONOMSKI TIGAR OD PAPIRA: Tijana Kecman sutradan istražuje kako i pod kojim uslovima se BiH zadužuje kod stranih kreditora. Solidan prilog u kojem smo čuli mišljenja ekonomista, ali u kojem je reporterka pod lupu stavila Novalićevu izjavu, da ne kažemo odvalu, o rekordno niskom padu BDP-a. Ipak, nedostajalo je više uredničke hrabrosti da se podcrta sva suludost nastupa premijera koji se hvali da smo u nekom ekonomskom parametru prvi ili drugi.

UVREDLJIVE PORUKE: Dešavanja u Crnoj Gori danima potresaju region. Postizborne čarke ne prestaju između dva suprotstavljena politička bloka, a zabilježeni su i vandalski napadi na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima. Bošnjacima se prijeti progonom, a ostavljene poruke s pravom uznemiruju lokalno stanovništvo. Kao i cijeli region koji se nije oporavio od trauma devedesetih. Dok je FTV bio dosta opširniji u prenošenju reakcija osude iz BiH, BHT1 (Željana Mehmedika) se zadržao samo na istupu Šefika Džaferovića. Nejasno je zašto se samo kaže da su u Pljevljima ostavljene poruke uznemirujućeg sadržaja, ali se ne kaže i sadržaj tih poruka. FTV ih je prenio u cijelosti jer gledaoci trebaju znati da se Bošnjacima u Crnoj Gori prijeti novom Srebrenicom.

OCJENA: 3

FTV: Kako se nositi sa usijanim regionom?

1. – 7. septembar 2020.

VIŠESTRANO O CRNOJ GORI: „Selite se Turci“, to je jedna od poruka koja je upućena Bošnjacima u Pljevljima, a koja je na državnoj televiziji prenijeta samo kao uvredljiva poruka. Bez da smo saznali njen sadržaj. Mnogo je drugačije kada se ta poruka prenese u njenom izvornom obliku, pa da gledatelji sami procijene koliko je ozbiljna situacija u Crnoj Gori. Urednica Amra Zaklan donosi i više reakcija iz BiH, a posebno je bitno što je prenijeta reakcija iz Memorijalnog centra Srebrenica. Osim toga, Zaklan je postizborne kombinatorike obradila višestrano. Bilo je tu mjesta za sve aktere, od DPS-a do nove političke zvijezde regiona Dritana Abazovića.

JEDNOSTRANO O CRNOJ GORI: Dan prije, urednik Sanjin Bećiragić nije uspio postići balans, pa je prenoseći stavove članova Predsjedništva BiH o crnogorskim političkim prilikama prostor dao samo dvojici članova koji dijele isto mišljenje. Iako se u prilogu kaže da Milorad Dodik tvrdi da nema problema sa navodnim izbornim pobjednicima, dalje ne saznajemo pojedinosti njegovog stava. Prilog se gradi jednostrano na izjavama dvojice istomišljenika (Željka Komšića i Šefika Džaferovića) koji u novoj vlasti vide izraz agresivnog šovinizma, geopolitičke igre, a u Đukanoviću garanta mira.

PROFESIONALNIJE O MIGRANTIMA: Raduje to što je FTV promijenila pristup migrantskoj temi, pa su izvještaji sada profesionalniji i obazriviji. U utorak se govori o „strahu među migrantima“, te se donose njihova svjedočanstva iz kojih saznajemo da su mnogi od njih žrtve stereotipa zbog fizičkih obračuna pojedinih grupa.

USIJANI REGION I KAKO MU ODOLJETI? Urednik Sanjin Bećiragić i prezenterka Nikolina Veljović trude se učiniti Dnevnik 2 atraktivnijom emisijom koja ide u korak sa drugim medijima koji su po svojoj prirodi neminovno brži i efektniji. I to je za svaku pohvalu. Najpopularnija informativna emisija se može i treba graditi na odjecima sa društvenih mreža kao što su oni koji prate nedjeljnu objavu Marije Zaharove koja je čin prijema Aleksandra Vučića u Bijeloj kući uporedila sa kultnom scenom Niskih strasti. Mreže su zaista gorile, a sadržaj je bio viralan. Pa neka gori i Dnevnik 2. Ali, da li baš moramo čuti i reakciju Marka Đurića i Aleksandra Vulina? Ili slušati o sporazumu Kosova i Srbije više od deset minuta? Je li to zaista toliko bitno našoj publici? Da li ljudi uopšte znaju ko je Marko Đurić? Druga stvar koja je u nedjeljnom izdanju bila suvišna je naslov „Čojstvom protiv nacionalizma“, a kojim je ispraćen tzv. patriotski skup u Crnoj Gori. FTV bi se trebao suzdržati od svrstavanja, posebno ako se zna da zbivanja u Crnoj Gori prate različita tumačenja. Je li čojstvo bilo pjevanje Thompsonovih pjesama na sličnom skupu na Cetinju?

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV je mnogo više pažnje posvetio političkim i drugim dešavanjima u Crnoj Gori, dok se BHT1 držao po strani. Državna televizije se i previše držala po strani u obradi etničkih incidenata, pa je cenzurisala uvredljive poruke koje se šalju Bošnjacima u Pljevljima. To je izgledalo kao minorizacija nimalo bezazlenih etnički motivisanih napada. FTV je tu bio direktniji i temeljniji donoseći sve reakcije, ali je na drugim mjestima kiksao. Ako je već Crna Gora postala ilustracija tenzija i podjela cijelog regiona, onda se ozbiljni mediji trebaju držati neutralno i suzdržano. I ne dopustiti si da padaju u vatre jednostranosti. Upravo to smo gledali u nekoliko navrata, kao u trenutku kada se patriotski skup podržavalaca aktuelne vlasti trijumfalno naziva skupom na kojem se čojstvo suprotstavlja nacionalizmu. Da li su stvari baš tako jednostavne?

Tagovi: