Foto: Tportal.hr

FTV: Dnevnik 2 ili Mauzolej Alije Izetbegovića

4. – 10. august 2020.

UREDNIK ILI KUSTOS? Urednik Sanjin Bećiragić u subotu slavi 95 godina od rođenja Alije Izetbegovića. Slavlje je jedini prigodni izraz za pripremljeni sadržaj. Državnik i filozof. Pisac i humanista. Intelektualac. Velika politička i historijska ličnost. U međunarodnim okvirima još je jedino Josip Broz uživao takvu podršku. To su sve citati i odrednice iz ode koju smo slušali i gledali. Bećiragić je Izetbegovića stavio u zlatni ram, gradeći mauzolej u TV formatu, pa se tu našlo i mjesta za citate osnivača SDA koji se imenuju kao bezvremenska i poučna mudrost. Ovoliko epiteta u nekoliko minuta teško da izreknu i kustosi iz Izetbegovićevog muzeja. Posebno je upadljivo to što se prilog gradio i na izjavama sina prvog predsjednika, koji je dobio priliku za fantastičnu političku promociju kao aktuelni predsjednik stranke koju je osnovao njegov otac. TV idolatrija kojoj smo svjedočili je poražavajuća, jer ne samo da istorijskim odama nije mjesto u informativnom programu već i zastrašuje propagandni prizvuk iz jednostranog portreta ličnosti oko koje, najblaže kazano, postoje sporenja. Kritike na račun prvog šefa SDA su ozbiljne. Od onih koje mu pripisuju odgovornost za ratne zločine, do onih da je udario temelje kleptokratskoj vladavini jedne stranke. U prilogu se između ostalog kaže da je Izetbegović stariji gradio demokratski, pluralistički i multietnički okvir. Dovoljno je samo pogledati današnji TV prilog o godišnjici njegovog rođenja da bi se zaključilo dokle se odmaklo u građenju tih okvira.

PITKO I ŽUSTRO: Već sutradan, čim smo se odmakli od recentne istorije, Bećiragić donosi solidan Dnevnik 2 koji vrvi od pitkog i uzbudljivog sadržaja. Dva direktora, a jedna fotelja u Agenciji za javne nabavke. Umjetnost i mentalno zdravlje. Šta nam je rekla pandemija na ovu temu? Novi Zeland sto dana bez novozaraženih, dok BiH svaki dan upisuje trocifreni broj. Kada ne sklizne u vulgarno ili političko idolopoklonstvo, Bećiragić zna donijeti naslove i sadržaj koji su žustri, oštri i pitki. Sve ono što često nedostaje u pripremi BHT1.

MINISTAR ZDRAVLJA: Posebno je pohvalno to što je FTV u nedjelju prozvao vladajuću koaliciju u Kantonu Sarajevo (KS), jer u trenucima najveće zdravstvene krize kanton je bez ministra zdravlja. Bećiragić nije štedio riječi nazivajući to političkom tragikomedijom, a za objašnjenje su upitani kako predstavnici vlasti tako i opozicioni zastupnici. Gledatelji su sami mogli donijeti zaključak o tome ko je odgovoran za ovo stanje.

OCJENA: 3

BHT1: Kad izostane provjera informacije

4. – 10. august 2020.

PROTESTI U VELIKOJ KLADUŠI: BHT1 u subotu izvještava o protestima građana Velike Kladuše koji se žale na pogoršanu sigurnosnu situaciju zbog velikog broja migranata. Urednik Anel Nurković daje prostor mještanima koji protestuju, a koji svi listom okrivljuju migrante za pljačke i napade. Isto na kraju tvrdi i reporter koji ponavlja da je sigurnosna situacija ugrožena. Izvještavanje o migrantima zahtijeva dvostruki oprez. Koliko god se bijes mještana može činiti razumljivim jer se država u prvom redu ne skrbi o ljudima koji su u pokretu u našoj zemlji, u proteklom periodu često smo svjedočili predimenzioniranju sigurnosne situacije. Na BHT1 je izostala zvanična informacija iz policijskih vlasti. Da li se stanje usložnjava? Koliko je napada i izvještaja o počinjenju krivičnih djela? Prilog je zahtijevao da se za mišljenje upitaju i kantonalni organi unutrašnjih poslova.

LAŽNE VIJESTI: BHT1 donosi priču o dezinformacijama koje se šire javnošću o spasonosnim lijekovima protiv Covida-19. Od početka epidemije građani su na udaru nadriljekara, pa je više nego poželjno podsjetiti se na zdrav razum i stav stručnjaka. Novinar Danijel Lepir ukazao je i na to da građani sve više koriste nove medije koji zahtijevaju možda i veću medijsku pismenost u eri kada su informacije nikada dostupnije.

VIJESTI IZ CIJELE BiH: BHT1 je nastavio detaljno pokrivati vijesti o epidemiji. Urednicima i novinarima nije nimalo lako iz dana u dan donositi nove osvrte i poglede. Nastavljena je praksa da se barem jednom sedmično vodi razgovor sa ljekarima, a posebno raduje to što se pokrivaju dešavanja iz svih kantona (ponedjeljak, Adisa Dedić Kološ). Gledatelji iz manjih sredina su takođe pretplatnici RTV takse, a mnogima od njih javni medij je i najbitniji izvor informisanja.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Epidemija je u pogledu izvještavanja izazov i za urednike i novinare informativnog programa. Lako se sklizne u monotoniju. Vijesti nalikuju jedna drugoj. Stanje u našoj zemlji je već sedmicama zabrinjavajuće, a javne televizije podsjećaju na odgovornost i propuste sistema. Uglavnom više na prvo nego na drugo. Teško je i u tom podsjetniku stalno biti inovativan, gledljiv i zanimljiv. BHT1 je u protekloj sedmici izgledao pomalo umorno, dok je FTV u pokrivanju dnevnih COVID-informacija bio žustriji i gledljiviji. No, FTV je u pamfletskom maniru donio TV prilog o godišnjici rođenja Alije Izetbegovića pokazujući lice režimske televizije u kojoj informativni program služi za građenje kulta ličnosti.

Tagovi: