RTRS: Kome je propao biznis s izbornim listićima?

3. – 9. august 2020.

DVA OPREČNA NARATIVA: Obilježavanje godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja još jednom je potvrdilo dva potpuno različita narativa istog događaja. Dok je Hrvatska proslavljala Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, u srpskom korpusu taj datum vežu za „najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata“.

Ove godine Oluja se naziva „zločinačkom vojno-policijskom akcijom“, te se u Dnevniku 2 trećeg avgusta ta formulacija u više navrata ponovila. Gledateljima su predočeni brojni komentari političara iz RS-a i Srbije, a o dešavanjima iz Knina fokus je stavljen na prisustvo pripadnika HOS-a. Uz navođenje da su uzvikivali pozdrav „Za dom spremni“, ali i priznanje da im policija nije dozvolila prisustvo na mjestu gdje se odvijao zvanični program.

VIŠEDNEVNA TEMA: Godišnjica Oluje bila je tema u nekoliko dnevnika u nedjelji iza nas, jer su se pomeni za Srbe stradale tokom te akcije održavali na više mjesta u RS-u. Isto tako, područje Banije, Like i Korduna i dalje se na javnom servisu RS-a naziva “Republika Srpska Krajina“.

PRISLUŠKIVANJE: U kojoj su vezi „ratni kadrovi“ koje SDA imenuje u državne institucije i na državne funkcije s navodnim prisluškivanjem i praćenjem zvaničnika Republike Srpske od strane OSA-e, zna samo autor izvještaja Branimir Đurić. Vjerovatno zna i „ekspert za terorizam“ RTRS-a Dževad Galijašević, koji je tu tezu opširno obrazlagao u Dnevniku 2 petog avgusta. Nama, unatoč pomnom gledanju, pronalaženje uzročne veze nije pošlo za rukom.

NEPROFESIONALNA PRAKSA: U više navrata ukazivali smo na praksu da se u dnevnicima gledateljima predočavaju komentari nekog od zvaničnika RS-a na izjave ili stavove o kojima nisu informisani. Iz prethodne nedjelje izdvajamo komentare člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na izjave specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan Matthewa Palmera. Kroz šumu Dodikovih tvrdnji da „Palmerovi istupi nisu stavovi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa“, da je Palmer „relikvija iz doba pisanja Dejtonskog sporazuma“, te da je to „nastavak antisrpske politike ljudi bivše američke administracije“, jedva se provuklo da je Palmer komentarisao potrebu za većom funkcionalnošću BiH, te da u narednom periodu treba doći do međusobnog priznanja Kosova i Srbije. Uredništvo nije našlo za shodno da Palmerovu izjavu emituje u cjelini iako se istoj vraćalo u dva dnevnika.

Ocjena: 2

BNTV: Sve o virusu

3. – 9. august 2020.

VIRUS I POSLJEDICE: Epidemiološka situacija u dnevnicima prati se s posebnom pažnjom, a informacije o stanju u BiH i dalje se emituju u udarnim minutama.

I u nedjelji iza nas novinari su se bavili posljedicama koje pandemija koronavirusa ostavlja na privredu i radna mjesta. Izdvajamo izvještaj iz Dnevnika 2 emitovanog trećeg avgusta u kojem su privatni poslodavci ukazali da bez pomoći Vlade u cilju očuvanja makar minimuma proizvodnje neće biti u mogućnosti da sačuvaju radna mjesta.

POTENCIJALNI OPORAVAK PRIVREDE: Ova problematika, u kontekstu mogućeg oporavka tržišta BiH tokom naredne godine, našla je svoje mjesto i u Dnevniku 2 emitovanom osmog avgusta.

No, u još težoj poziciji od zaposlenih u realnom sektoru, upozorili su iz Udruženja penzionera RS, jeste najstarija populacija u Republici Srpskoj. Najniža penzija u ovom bh. entitetu iznosi 200 KM, većina penzionera živi, odnosno jedva preživljava, od 300 do 400 maraka mjesečno.

PROPALA INICIJATIVA: Na drugoj strani su političari. Oni koji čine vlast u RS-u kategorički su se usprotivili inicijativi poslanika Partije demokratskog progresa da se poslaničke plate u Narodnoj skupštini smanje na visinu prosječne plate u RS-u, a višak novca usmjeri u socijalne programe.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Predizborna kampanja u RS-u u punom je jeku, a RTRS i BNTV u stopu prate svoje favorite. I dok vladajuća većina u RS-u, prije svega Željka Cvijanović i Milorad Dodik, funkcije u vlasti koristi kako bi što bolje pozicionirala programe i pozicije svoje stranke, uredništvo Dnevnika RTRS-a svjesno zanemaruje zloupotrebe javnih funkcija i resursa u stranačke svrhe.

Uredništvo Dnevnika BNTV-a pažnju sada drži na Banjaluci, odnosno Drašku Stanivukoviću, kandidatu opozicije za gradonačelnika. Otuda smo u dnevnicima imali niz izvještaja koji bi mogli ponijeti zajednički naziv „hronika banjalučkih mjesnih zajednica“. Većina banjalučkih prigradskih naselja konstantno ima probleme s lošom infrastrukturom, pa to ni na koji način nisu vijesti koje svoje mjesto trebaju imati u centralnom dnevniku, jer je situacija manje-više slična u mnogim drugim gradovima RS-a. I o njima se gledatelji inače informišu u „Srpskoj danas“, koja je fokusirana na dešavanja i probleme u lokalnim zajednicama. Pa je jedina vijest to što Stanivuković redovno obilazi ta naselja i obećava da će probleme riješiti ako bude izborni pobjednik.

Tagovi: