Foto:Tendercapital

Kopač pisao bh. vlastima: Struja od mini HE nepotrebna, uništava rijeke

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač uputio je prije nekoliko dana pismo entitetskim i državnim vlastima BiH vezano za problem izgradnje mini hidrocentrala na rijekama u BiH.

Struja iz mini hidroelektrana je skupa za potrošače i u elektroenergetskom sistemu nepotrebna je. Mini hidroelektrane proizvode struju za vrijeme kad je ima dovoljno od velikih hidroelektrana, koja je mnogo jeftinija. Potrebno je dodati, da su zbog pada cijena tehnologije danas najjeftinije nove elektrane na vjetar i sunce.

odatno smo u pismu spomenuli i druge probleme u izgradnji. Jedan je izbjegavanje procjene uticaja na okoliš na taj način, da se gradi više hidroelektrana u kaskadi, a građevinske dozvole izdate su za pojedinačne objekte, koji su po jedan dovoljno mali, da mogu izbjeći procjenu a time i poštovanje potrebnih mjera. (Vijesti.ba)

Nemojte me zezati!

Pogledajte, za početak, s kakvim kraljevskim samopouzdanjem nastupaju pristalice teorija zavjera. Upoznat ćete ih, ako nigdje drugdje, u taksijima. Ne postoji vjerojatno taksist kojega su vlast i mediji uspjeli prevariti. Oni, istina, imaju zaštitne maske, ali ne mogu suspregnuti bijes i gađenje da ih je nekakav Krunoslav Capak natjerao da jedan beskorisni komad krpe nose preko nosa i usta. “Nemojte me zezati?!”, zaprepaste se kad čuju da vi vjerujete da se od koronavirusa umire.

Pa vas krenu educirati, u dva i pol kilometra naprave vam sažetak svega što trebate znati o svijetu: Kina, Amerika, Putin, Arapi, Židovi, Sionski priorij, Iluminati, nafta, plin, topla mora, nuklearni projektili, biološko oružje… U pričama taksista sve je tako jasno i logično da naprosto ne možete vjerovati da oni od škole imaju samo autoškolu. (Ante Tomić, Jutarnji list)

 Proizvodnja glupana

Kada već želi nastupati kritički, mikrobiologu Laucu bilo bi mnogo korisnije da nišanske sprave, umjesto prema mentalnoj retardaciji u društvenom prizemlju, usmjeri prema moralnom idiotizmu upravljačkog aparata. Tada bi možda uočio da i njegovo članstvo u Znanstvenom savjetu Vlade pridonosi ciničnoj prirodi vladajućeg stroja. (Viktor Ivančić, Novosti)

U Neumu kao da nema pandemije: Ljetuju i oni koji ga godinama nisu posjetili

A da u Neumu vlada vrela ljetna atmosfera, uvjerio se i reporter portala Klix.ba. Naime, procentualno izraženo popunjenost u Neumu iznosi 80 do 90 posto, kada je riječ o smještaju, ali i prostoru na plaži. No, vikendom popunjenost kapaciteta dosegne i do 100 posto.

Naš reporter izvještava da maske na plaži gotovo niko ne nosi, a takva pojava je zabilježena i kafićima, restoranima ili prodavnicama. Kada je riječ o odstojanju kupača naš reproter nije uočio neku razliku u odnosu na prethodne godine. (Klix)

 Ko je smestio Draži?

I vođa četnika Draža Mihailović je žrtva komunističke zavere, piše u brošuri Nedeljnika „Dragoljub Draža Mihailović – Izdani saveznik: Đeneral u tajnom arhivu CIA“. Lažne vesti o Draži širili su komunisti: „Odluka da saveznici u Drugom svetskom ratu podrže Tita i partizane, po svemu sudeći, rezultat je kampanje širenja lažnih vesti (podvukao – V.V.) iza kojih je stajao sovjetski agent u centrali engleske obaveštajne službe, pokazuju objavljeni dokumenti CIA. Najviši zvaničnici SAD i Velike Britanije dobijali su izveštaje o tome da su partizani vodeći borci protiv nacista, dok snage pod komandom Draže Mihailovića sarađuju sa Nemcima. Mihailović i četnici su do 1943. godine bili najveći uživaoci savezničke pomoći, a onda se sve okrenulo na drugu stranu“ (str. 6). Odmah na početku čitaocima je postavljena scena za šou program: CIA ne otkriva komunističko-sovjetske krtice u redovima svojih obaveštajaca, na meti obrade su Britanci. Ali Amerikanci to saznaju tek pred kraj rata, kada Draži više nema pomoći, pošto su ga savezničkim oružjem opremljeni partizani sasvim pritisli i nepravedno mu oteli pobedu nad okupatorom. (Zaplet je dublji: Britance špijuniraju i Amerikanci!)

Do kraja brošure čitaocima nije jasno u koje su tačno dokumente novinari Nedeljnika imali uvid, znaju li sami da ih protumače i da li su potražili nekog stručnijeg da im pomogne? Autor brošure prežvakava odavno poznate izveštaje savezničkih misija koje su za vreme rata bivale upućene kod četnika i partizana u okupiranu Jugoslaviju. Na osnovu tih izveštaja saveznici su imali prilično preciznu sliku o stanju na terenu i to koji je od dva pokreta efikasniji u borbi protiv okupatora. (Vladimir Velčjković, Peščanik)

 Ne napuštajte ljubimce tijekom godišnjih odmora

Ako stvarno ne možemo voditi ljubimca sa sobom, postoje hoteli za pse ili servisi za čuvanje koji se mogu pronaći preko društvenih mreža. U tom slučaju dobar savjet je istražiti preporuke, upoznati osobu koja bi skrbila o vašem ljubimcu i odabrati opciju koja vam najviše odgovara.

Možda će vam moći u pomoć uskočiti prijatelj ili član obitelji koji će pripaziti ljubimca nekoliko dana, a vi ga u tom slučaju opskrbite svime što mu je potrebno kao što su hrana, igračke, grickalice, mjesto za spavanje.

Sve su ovo poruke Pet centra koji je u suradnji s udrugama Noina Arka (Zagreb), 9 života (Osijek), Društvom za zaštitu životinja Rijeka (Rijeka) i Udrugom Sehaliah (Split) pokrenuo kampanju #iLjubimciSuObitelj.

Ovoj inicijativi su se pridružila i brojna poznata imena poput Petre Kurtele, Lane Klingor Mihić, Mirne Savić, Nike Turković i mnogih drugih koji su i sami vlasnici ljubimaca i podržavaju odgovorno vlasništvo tijekom cijele godine. Priključite se i vi objavom fotografije i korištenjem službenog hashtaga kampanje #iLjubimciSuObitelj kako bismo zajedno poslali glasniju poruku i učinili ovo ljeto sretnim i sigurnijim za sve. (Index.hr)

Tagovi: