Foto: BNTV

N1: „Pressing“, 17. juni

TEŠKA PITANJA ZA BISERU TURKOVIĆ: Ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković nisu se svidjela pitanja Amira  Zukića. Nazvala ih je ružnim i provokativnim. Pitanja jesu bila provokativna, neka i osjetljiva, ali nikako neprimjerena. Naime, Zukić je samo radio svoj posao ‒ postavljao pitanja koja bi joj postavili i gledaoci. Odnosila su se na zapošljavanje članova njene porodice u državnim institucijama BiH, kriterije zapošljavanja u diplomatskoj službi, te neke ministričine gafove. Posljednji se desio u Beogradu kada je izjavila da BiH nije smjela dozvoliti napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici 2015., u koju je on došao „s dobrim namjerama i pruženom rukom“.

KONFRONTIRANJE: Pitao je Zukić i o zbrci oko dočeka humanitarne pomoći UAE-a u Sarajevu za koju se ispostavilo da je namijenjena Crnoj Gori, o tome zašto MVP BiH nije reagovao na selektivnu pomoć Rusije upućenu isključivo RS-u, kako se moglo desiti da ruski vojnici uđu na teritoriju ove države, zašto nije uputila diplomatsku notu Hrvatskoj zbog blajburške mise u Sarajevu. Bio je ovo tipičan konfrontacijski intervju u skladu s opisom emisije – hardtalk. Doslovno težak razgovor o aktuelnim temama, oštro propitivanje o temama koje zanimaju gledaoce, a ne promovišu institucije ili njihove čelnike. Atipična je bila  jedino dužina intervjua. Trajao je čak 100 minuta. Gotovo duplo duže od 55 minuta, koliko „Pressing“ obično traje. Zbog brojnosti tema, afera i gafova u vezi s radom MVP-a, kao i rijetkih televizijskih gostovanja ministrice Turković, produžetak je bio opravdan.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem“, 20. juni  

O VIRUSIMA S AKADEMKINJOM: Senad Hadžifejzović odlično je odabrao sagovornicu za priču o porastu broja zaraženih koronavirusom. U vrijeme brojnih dezinformacija o Covidu-19, te zbunjujućih, često oprečnih informacija iz različitih izvora, intervjuisanje svjetski priznate bh. naučnice je pun pogodak. Akademkinja Mirsada Hukić decenijama uspješno proučava viruse. Ipak, nije najteže pronaći kompetentnog sagovornika za priču o epidemiji. Teže je pronaći stručnjaka koji će kompleksne naučne teme jednostavnim i slikovitim jezikom približiti gledaocima. Hadžifejzovićeva gošća je među takvim rijetkim sagovornicima. Na dileme o mutiranju  virusa, te mogućnostima njegovog suzbijanja u BiH metodama koje koriste ili će koristiti druge države, Hukić odgovara da nema bh. soja virusa. „Mi imamo bosanski lonac Covida.“

INSPIRISANO TEORIJAMA ZAVJERE: Na zanimljiva pitanja o virusu koja intrigiraju prosječnog Bosanca i Hercegovca, Hukić je odgovarala živopisno. Rezultat je informativan, lepršav intervju koji drži pažnju i onih gledalaca koji bi inače teško izdvojili gotovo sat vremena za slušanje naučnih informacija. Pa makar se one odnosile i na virus koji je svima poremetio život. Neke konstatacije voditelja očito su bile inspirisane teorijama zavjere. Provejavaju u pitanjima o tome je li mapiranje BiH na kartu visokorizičnih zemalja globalna urota protiv ove države, da li je pandemija prilika za čipovanje građana, sprema li se obavezno vakcinisanje novim vakcinama…

RTRS: „Pečat“, 18. juni

POKRETNA BOLNICA ‒ ŽRTVOVANJE ZA NAROD: I „Pečat“ je progovorio o pokretnoj bolnici u RS-u. Ne ovlaš, nego 50 minuta. Ali kako? Kroz intervju sa Slavenom Ristićem, vlasnikom kompanije Global Balkan, koja je trebala isporučiti spornu bolnicu, a onda i promotivni prilog o Ristićevim dobročinstvima u Bijeljini. Nema ništa sporno u tome što je vlasnik kompanije koja je postala predmet oštrih kritika dobio medijski prostor za iznošenje argumenata. Sporan je izrazito blagonaklon, zaštitnički odnos urednice Nade Veletić. Bez kritički intoniranih pitanja, bez i najmanje doze novinarske skepse. Iskaz da se Ristić vodio isključivo altruističkim motivima pomaganja narodu, prihvata se kao aksiom. Ne propituje se niti se dokazuje. Kriva je opozicija koja je slijepa jer ne prepoznaje ovakvu požrtvovanost, zloupotrebljava slobodu govora u NSRS-u za klevetanje, te napada Ristića u svrhu dobijanja glasova na predstojećim izborima.

PROMOTIVNI PRILOG O RISTIĆU: Uplitati kadrove o djedu iz Bijeljine koji dobija humanitarnu pomoć od Ristićeve kompanije i priču o sportskim klubovima koje sponzoriše u aferu o pokretnoj bolnici, degutantno je i manipulativno. Osim toga, svjesno se zanemaruje činjenica da su i neke velike kompanije poznate po filantropiji bile involvirane u različite korupcijske i druge skandale. Donacije bi valjda trebale opravdati sve nezakonite i neetične poslovne prakse.

RTRS: „Aktuelno“, 22. juni

MIGRANTI IZNAD DRŽAVLJANA: Hapšenje šest migranata kod Banjaluke kada je jedan od njih pištoljem zaprijetio policajki bio je povod da se još jednom progovori o opasnostima koje migranti predstavljaju za RS. Gosti emisije: Nenad Stevandić, predsjednik kluba Srba u Predstavničkom domu PSBiH, Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu NUBL, i Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. „Migranti u FBiH imaju veća prava nego državljani BiH“, kazao je Radanović, a uslijedilo je logično pitanje voditelja Branimira Đuričića: „Čime to ilustrujete?“ Na slabu i selektivnu argumentaciju Đuričić nije reagovao.

BEZ OPREČNIH MIŠLJENJA: BiH će postati „parking“ za migrante, crna rupa. Zbog toga bi Srbi u BiH uskoro mogli postati migranti. Krivci za to su SDA i EU. Saglasni su u ovome gosti, ali i voditelj emisije. Nema oprečnih mišljenja, niti replika. Rješenje je u jačanju MUP-a RS. O boljoj zaštiti granica BiH radi sprečavanja ulaska migranata iz Srbije, ni riječi. O nesaradnji institucija RS-a s državnim u cilju ublažavanja krize i pronalaska sistemskog rješenja, takođe, ništa.

ZAKLJUČAK: U „Pressingu“ aktuelne teme i teška pitanja za ministricu Turković. Zukić je postavio sva važna pitanja koja intrigiraju gledaoce. Baš onako kako i treba u konfrontacijskom intervjuu. Pohvalno je što je zbog rasta broja zaraženih u BiH, u „Centralnom dnevniku“ prostor za priču o virusu dat izvrsnoj naučnici koja zna kako kompleksne informacije približiti gledaocima. Da nije bilo pitanja inspirisanih teorijama zavjere, zanimljiv intervju bio bi još bolji. Na RTRS-u ništa novo u odnosu prema novinarskim standardima. U „Pečatu“ jednostrana priča o pokretnoj bolnici. U „Aktuelnom“ tri istomišljenika govore o BiH kao „parkingu“ za migrante i njihovim većim pravima u odnosu na državljane BiH.

Tagovi: